RSS

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Овчарска разядка




Необходими продукти : 


  • 400 г овче кисело мляко 
  • зелени подправки по избор
  • 200 г натрошено сирене ( овче по възможност)
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън 


Начин на приготвяне: 

Овчето кисело мляко, което използвах, е подквасено от майка ми. Консистенцията му е много гъста, а вкусът божествен. Към овчето мляко се добавят зелени подправки по избор - копър, магданоз или скълцан ситно зелен лук, каквото пожелаете. Добавя се пресованата скилидка чесън и натрошеното сирене. Всичко се намачква с вилица и се разбърква. По желание може да се добави стрит лют червен пипер. Сол не е необходима, поне според мен, понеже сиренето е солено. Получената разядка прибираме на хладно в хладилник поне за 30 минути. Перфектно се съчетава с препечена филийка! Добър апетит! 


Салата "Гарбансо" с айсберг, лимон и майонеза

Необходими продукти:






  • 200 г сварен нахут
  • 1/2 салата айсберг
  • 1/2 нарязан на ситно лимон
  • 3-4 стръка магданоз
  • 200 г лека майонеза
  • 2-3 ролца от раци 
  • 1 морков
  • 1-2 домата 
  • сол на вкус
  • маслини за украса



Начин на приготвяне: 

Айсбергът се нарязва по начина, по който се реже зеле за салата. Слага се в голяма купа. Добавя се сол на вкус и леко се разбърква. Към него се прибавят нарязаният на ситно лимон, настърганият морков, скълцаният магданоз, нарязаните на кубчета домати. Разбърква се отново и се добавят нарязаните на ситно ролца от раци. Към салатата добавяме нахута и майонезата. Разбъркваме внимателно. Оставяме салатата на хладно за 10-15 минути. Сервира се украсена с маслинки. 



сряда, 24 февруари 2016 г.

Пържена маринована каракуда

Необходими продукти : 





  • 1 кг прясна каракуда 
  • сок от един лимон  
  • сол и черен пипер 
  • 50-100 мл силен алкохол ( ракия) 
  • 1-2 с.л олио 
  • мазнина за пържене 
  • царевично брашно за овалване



Начин на приготвяне: 

Рибата се изчиства и се осолява. Слага се в голяма купа или тава. Към нея се добавят лимоновият сок, черен пипер на вкус, 1-2 с.л олио и алкохолът. Разбърква се и се оставя така поне за 2-3 часа. След това се овалва в царевичното брашно и се изпържва в силно сгорещено олио. Гарнира се със салата по избор и лимон. От алкохола и киселината на лимона, костите на рибата омекват, а коричката на рибата става хрупкава и апетитна. Добър апетит! 

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Салата айсберг със сурими и прошуто



Необходими продукти : 



  • 1 брой салата айсберг 
  • 1 краставица 
  • 1-2 домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок 
  • 100 г прошуто, нарязани на фино 
  • 3-4 броя сурими 
  • маслини за украса 


Начин на приготвяне: 


В купа нарязване на ситно айсберга. Краставицата и доматът се измиват и нарязват на ситно в салатата. Добавя се скълцаният магданоз и се овкусява със сол, зехтин и лимон на вкус. Разбърква се и се добавя прошутото, накъсано на малки парченца. Суримите се попарват предварително и се нарязват на кръгчета. Добавят се към салатата. Украсява се с маслините и се оставя в хладилник за 10-15 минути.

неделя, 21 февруари 2016 г.

Дулсе де лече - Dulce de leche

Необходими продукти : 


  • 1 литър прясно мляко 
  • 200 г захар + 10 г ванилова захар
  • 1 ч.л морска сол 
  • 1/2 ч.л сода 
  • 2 ч,л вода 








Начин на приготвяне: 

Трябва ви дълбока тенджера преди всичко. Прясното мляко се излива в нея и се смесва със захарта, ваниловата захар и солта. Слага се на силен огън. Разбърква се докато захарта се стопи и млякото заври. След като заври се маха от котлона и се прибавя смесената с водата сода. Затова използваме дълбока тенджера, защото от содата млякото шупва и утроява обема си. Връщаме на котлона, но го намаляваме на средна степен. Оставяме да ври така за около час, като на всеки 10-15 минути го разбъркваме. Ще видите, млякото видимо започва да се редуцира и да променя цвета си. След като това се случи трябва да намалим мощността на котлона на минимум и да оставим сгъстената течност още 20-30 минути да ври. Разбъркваме го на всеки 2-3 минутки и когато придобие консистенцията на течен мед се сваля от котлона. Оставя се да изстине малко на стайна температура, след което се изсипва в бурканче и се съхранява на хладно. Може да се използва веднага след като се охлади. Ако се съхранява в хладилник, трайността му е около месец. 

Рецептата е адаптирана от тук 



събота, 20 февруари 2016 г.

Шкембе чорба


Необходими продукти : 

  • 500-700 г телешко шкембе
  • 300 мл прясно мляко 
  • около 1.5-2 литра вода 
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л кисело мляко 
  • сол на вкус 
  • 30-40 г масло 
  • 2-3 с.л брашно 
  • червен пипер 
  • 4-5 скилидки чесън 
  • винен оцет 
  • сушен и смлян лют пипер


Начин на приготвяне : 




Шкембето се измива и почиства добре. Слага се в тенджера под налягане и се добавя водата. Трябва да покрие шкембето. Сварява се. Бульонът от варенето прецеждаме през фина цедка и изливаме в друга подходяща тенджера. Нарязваме шкембето на парченца и добавяме към бульона. Подправяме на вкус със сол. Към сместа наливаме предварително сгорещеното прясно мляко. Разбъркваме. Киселото мляко се смесва с жълтъците и се добавя малко вода. Брашното се запича в сух тиган и се изсипва към него. Разбърква се и след като заври шкембето се излива на тънка струйка. Разбърква се и се изключва. Правим запръжка от разтопеното масло и червения пипер. Добавяме я към горещото шкембе и разбъркваме. Скилидките чесън се пресоват и изсипват в бурканче, към което се прибавя виненият оцет. Шкембето сервираме горещо, заедно с чесъна, оцета и сушения лют пипер - на вкус. Добър апетит! 



петък, 19 февруари 2016 г.

Пита "Калцоне"





Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 2 пакетчета суха мая 
  • 1 ч.ч. прясно мляко 
  • 100 мл вода
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 ч.л захар
  • 1 с.л сол 

за плънката:

  • 200г настърган кашкавал 
  • доматено пюре + 1 нарязан на ситно домат
  • риган, босилек, чубрица - на вкус
  • 2-3 кренвирша или друг вид колбас
  • 1-2 кисели краставички 
  • 2-3 блокчета топено сирене



Начин на приготвяне: 

Брашното се смесва със солта, захарта, сухата мая и се изсипва в голяма купа. Прави се кладенче. Яйцата се разбиват. Към тях се добавят прясното мляко, олиото и водата. Разбърква се. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. За да втаса по-бързо се удря в намаслен плот около 50 пъти. След това се разделя на 4 части. Разточва се върху намазнен плот. Към доматеното пюре се добавя риганът, босилекът и чубрицата, като количеството е според вкуса Ви. Доматът се нарязва на ситно и се смесва с подправеното пюре. Разточените части се намазват наполовина с пюрето. Добавят се нарязани на ситно колбас, кисели краставички и парченца топено сирене. По желание може да се поръси със скълцан пресен магданоз. Поръсваме с кашкавал и навиваме на руло. Когато приключим и с останалите 3 части, сплитаме внимателно рулата две по две. Слагаме ги в подмазнена тавичка едно до друго или върху хартия за печене. Печем в загрята предварително фурна на 180 градуса ( долу и горе), за 40 минути. След готовност, напръскваме със студена вода и завиваме с кърпа, за да поомекне. Сервираме още топличка с айрян. Да ви е сладко! 

сряда, 17 февруари 2016 г.

Пухкава пита с крема и средиземноморска шарена сол



Необходими продукти : 

  • 1кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 200 мл топло прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 100 мл вода 
  • 2 яйца 
  • 1 ч.ч. олио 
  • 1 с.л сол 
  • 1 ч.л захар 


за пълнежа и поръската: 

  • 250 г крема сирене
  • 1 жълтък  за намазване 
  • мелничка със средиземноморска сол ( Kotanyi)



Начин на приготвяне: 

Изсипваме брашното в голяма купа и правим кладенче по средата. Маята размиваме в топлото прясно мляко, смесено с водата, захарта и солта. След това разбиваме яйцата, заедно с киселото мляко. Добавяме олиото и изсипваме всичко при брашното. Разбъркваме и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса. След втасването, разделяме на две части тестото. Разточваме ги на намаслен плот и разрязваме на триъгълници. В широката им част слагаме крема сирене и завиваме на кифличка. По същия начин се прави и с останалата част от тестото. Нареждаме в подмазнена форма или тава. Намазваме с разбит жълтък и поръсваме със средиземноморската шарена сол. Оставяме питата да втаса отново. Печем на 180 градуса за около 35-40 минути. След това я напръскваме с вода и я завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме още топла.











понеделник, 15 февруари 2016 г.

Усуканица със сирене и кашкавал


Необходими продукти: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая за хляб 
  • 1 ч.ч прясно мляко 
  • 100 мл вода 
  • щипка захар
  • 1-2 ч.л сол
  • 200 г майонеза
  • 150 г натрошено сирене
  • 150 г настърган кашкавал
  • 1 жълтък
  • сусам или маково семе 

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в голяма купа. Към него се добавя размитата в топлото прясно мляко мая, смесена със захарта и солта. Добавя се водата, а след това се изсипва и майонезата. Разбърква се добре с дървена бъркалка, след което се замесва тесто. Меси се около 10-20 минути и след втасването се разделя на две части, които се разтягат с намазнени пръсти. По средата им се слага натрошено сирене, кашкавал и малко олио. Завиват се на не много стегнати рула. Завързват се от краищата и се усукват като се редуват. Получената усуканица слагаме в подмазнен йенски съд или тава. Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Печем в предварително загрята фурна до готовност на 180 градуса. При мен отне 40 минути. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Поднася се още топла с малко шарена солчица. Добър апетит! 

неделя, 14 февруари 2016 г.

Сметанови сърчица от руло с ягодов сос





Необходими продукти : 



  • 1 руло с пълнеж ягода
  • 200 мл сметана за разбиване 
  • 1 пакетче сърчица на Dr. Oetker
  • 150 г замразени ягоди 
  • 50 мл глюкоза 



Начин на приготвяне :

Рулото се нарязва на парчета. Според това колко бройки искате, разпределяте парченцата по две в чинии. Разбивате добре сметаната. След като се размразят ягодите се смесват с глюкозата и се пасира докато се получи гъст ягодов сос. С него поливаме парченцата руло и слагаме още два броя. Поливаме и тях, след което с помощта на шприц, напълнен със сметаната, декорираме във формата на сърчице. По средата на сърцето не слагаме сметана. Декорираме средата с ягодов сос и поръсваме внимателно със захарните сърчица. Оставяме на хладно. Да ви е сладко! 






събота, 13 февруари 2016 г.

Боб с кълцана наденица с праз на фурна






Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1-2 червени чушки 
  • 1 морков
  • 1-2 по-меки домата 
  • 500 г сварен бял боб
  • 500 г кълцана наденица с праз 
  • 2-3 стръка пресен джоджен
  • 1-2 стръка магданоз
  • щипка чубрица 
  • 1 с.л доматено пюре
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне : 

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. След това към него се добавя нарязаната на по-малки парченца кълцана наденица. След като се позапържи малко се добавят нарязаните на ситно доматки, чушките и морковът. Разбъркваме и оставяме да се задуши за кратко. Накрая добавяме предварително свареният боб и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Прибавяме червения пипер, чубрицата и скълцаните пресни подправки. Разбъркваме и накрая слагаме доматеното пюре. Прехвърляме всичко в подходяща тава или йенски съд и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути. Добър апетит !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...