Необходими продукти :
- 500-700 г телешко шкембе
- 300 мл прясно мляко
- около 1.5-2 литра вода
- 2 жълтъка
- 1 с.л кисело мляко
- сол на вкус
- 30-40 г масло
- 2-3 с.л брашно
- червен пипер
- 4-5 скилидки чесън
- винен оцет
- сушен и смлян лют пипер
Начин на приготвяне :
Шкембето се измива и почиства добре. Слага се в тенджера под налягане и се добавя водата. Трябва да покрие шкембето. Сварява се. Бульонът от варенето прецеждаме през фина цедка и изливаме в друга подходяща тенджера. Нарязваме шкембето на парченца и добавяме към бульона. Подправяме на вкус със сол. Към сместа наливаме предварително сгорещеното прясно мляко. Разбъркваме. Киселото мляко се смесва с жълтъците и се добавя малко вода. Брашното се запича в сух тиган и се изсипва към него. Разбърква се и след като заври шкембето се излива на тънка струйка. Разбърква се и се изключва. Правим запръжка от разтопеното масло и червения пипер. Добавяме я към горещото шкембе и разбъркваме. Скилидките чесън се пресоват и изсипват в бурканче, към което се прибавя виненият оцет. Шкембето сервираме горещо, заедно с чесъна, оцета и сушения лют пипер - на вкус. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар