RSS

събота, 20 февруари 2016 г.

Шкембе чорба


Необходими продукти : 

  • 500-700 г телешко шкембе
  • 300 мл прясно мляко 
  • около 1.5-2 литра вода 
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л кисело мляко 
  • сол на вкус 
  • 30-40 г масло 
  • 2-3 с.л брашно 
  • червен пипер 
  • 4-5 скилидки чесън 
  • винен оцет 
  • сушен и смлян лют пипер


Начин на приготвяне : 




Шкембето се измива и почиства добре. Слага се в тенджера под налягане и се добавя водата. Трябва да покрие шкембето. Сварява се. Бульонът от варенето прецеждаме през фина цедка и изливаме в друга подходяща тенджера. Нарязваме шкембето на парченца и добавяме към бульона. Подправяме на вкус със сол. Към сместа наливаме предварително сгорещеното прясно мляко. Разбъркваме. Киселото мляко се смесва с жълтъците и се добавя малко вода. Брашното се запича в сух тиган и се изсипва към него. Разбърква се и след като заври шкембето се излива на тънка струйка. Разбърква се и се изключва. Правим запръжка от разтопеното масло и червения пипер. Добавяме я към горещото шкембе и разбъркваме. Скилидките чесън се пресоват и изсипват в бурканче, към което се прибавя виненият оцет. Шкембето сервираме горещо, заедно с чесъна, оцета и сушения лют пипер - на вкус. Добър апетит! 



0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...