Необходими продукти :
- 1 пакетче суха мая
- 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
- 1/4 ч.ч топла вода
- 1/4 ч.ч размекнато масло
- 3с.л захар
- 1 и 1/2 ч.л сол
- 1 ч.л настъргана портокалова кора
- 1/2 ч.л смлян кардамон
- 2 яйца
- 5ч.ч обикновена брашно
За пълнежа :
- 1/4 ч.ч размекнато масло
- 1/4 ч.ч брашно
- 2с.л захар
- 1 ч.л бадемова есенция
- 1/2 ч.л настъргана лимонова кора
- 2/3 ч.ч. фино смлени бадеми
- 1/2 ч.ч нарязани червени и зелени захаросани череши
За глазурата:
- 2/3 ч.ч пудра захар
- 2 ч.л лимонов сок
- 1 ч.л вода
Начин на приготвяне :
Разтворете маята в топлото мляко и вода в голяма купа. Прибавете маслото, захарта, солта, портокаловата кора, кардамона, яйцата и 2 ч.ч брашно. Разбийте до хомогенна смес.
Сложете върху набрашнена повърхност, месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрийте го и го оставете да втасва около 90 минути на топло, докато удвои обема си.
В малка купа разбийте маслото, брашното, захарта,бадемовата есенция и лимоновата кора. Добавете бадемите и черешите и сложете в хладилника.
Ударете тестото с юмрук. Сложете го върху леко набрашнена повърхност. Разточете го на правоъгълник.Натрошете отгоре пълнежа. Навийте на руло, като започнете от дългата страна, запечатайте ръба. Сложете в намаслена тава с гънката надолу. Направете с ножица разрез по дължината на рулото и внимателно обърнете с разреза нагоре. Усучете лентите хлабаво една с друга, като внимавате разрязаното да е отгоре. Оформете на венец и прищепете двата края.Покрийте и оставете да втасва 1 час. Печете на 180 градуса около 35-40мин, докато покафенее. Оставете да изстине 15 мин върху скара.Разбърквайте съставките за глазурата и ги сипете на тънка струя върху още топлия сладкиш. Охладете докрай.