Необходими продукти:
За тестото:
- 500 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица заквасена сметана
- 1/2 супена лъжица балсамов оцет
- 2 супени лъжици зехтин
За плънката:
- 3-4 меки домата, обелени + 1 чаена лъжичка захар
- Няколко стръка пресни босилек и риган
- 1 чаена лъжичка стрита чубрица
- Сол на вкус
- 150 грама пресни печурки
- 2-3 зелени или червени пресни чушки
- Шунка, луканка или друг колбас по избор
- 150 грама царевица от консерва
- 100 грама маслини без костилки, нарязани на кръгчета
- 300 грама настърган мек кашкавал
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и добавете солта. Затоплете около 200 мл вода за половин минута в микровълнова, размийте маята, прибавете заквасената сметана и захарта към нея. Разбъркайте, сложете оцета, зехтина и налейте сместа към брашното. Замесете тесто, оставете го да почине 20 минути и оформете блатове. От това количество тесто може да получите 3 големи пици, зависи от дебелината и големината, която желаете.
В друг съд настържете доматите и прибавете към тях солта, захарта и нарязаните подправки + чубрицата. Разбъркайте соса и добавете върху блата. Разнесете и по краищата му. Отгоре подредете нарязани ситно гъбки, чушки, колбас, който сте избрали, царевица, маслини и кашкавал. Кашкавалът може да бъде поръсен и непосредствено след намазването на пицата със сос, както и след завършека на пицата, но в по-малки количества. Готовата пица се изпича в загрята на 200 градуса фурна, в средата, за около 15-20 минути. След готовност изчакайте да изстине малко, разрежете и я поднесете. По желание украсете с пресни зелени подправки. Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар