RSS

понеделник, 30 декември 2019 г.

Сладка погача с лимонада



Необходими продукти:


  • 2 килограма брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1 кубче прясна мая
  • 50 милилитра лимонада
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 4 броя яйца
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче в средата. В друг съд налейте прясното мляко, сложете ванилията и размийте маята със захарта. В трети съд разбийте яйцата, заедно с маслото и комбинирайте смесите. Налейте лимонада и замесете меко тесто. Оставете да втаса и разделете на топки. Всяка разтеглете с намаслени ръце и оформете фитил. Завийте във форма по избор и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Пригответе всички тестени топки по този начин. По желание намажете със захарен сироп. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете питката за 40-45 минути. Първо я сложете 10 минути най-долу на фурната, а след това я преместете в средата. Завийте с влажна кърпа след изпичане. Да ви е сладко! 

Зелеви сарми с праз и целина


Необходими продукти:

  • 20 броя зелеви листа
  • 1 литър зелева чорба
  • 1 чаена чаша ориз
  • 500 грама кайма
  • 1 главичка целина, обелена
  • 1 стрък праз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:



В тиган задушете ситно нарязан праз, заедно с настърганите целина и морков. Добавете ориза и разбъркайте. Накъсайте каймата и я сложете към сместа. Прибавете подправките и доматеното пюре. Разбъркайте и охладете плънката. Вземете зелев лист е го разстелете върху дъска за рязане. С лъжичка заграбете от сместа е сложете в средата на листа. Завийте краищата му и свийте сарма. По този начин пригответе и останалите. Готовите сарми подредете в тенджера, плътно едни до други. Залейте със зелевия сок и сложете чиния отгоре, обърната обратно, така че да притиска сармичките. Гответе на тих огън около час. Поднесете топли! Добър апетит!



неделя, 10 ноември 2019 г.

Пирожки с кори за баница


Необходими продукти:

  • 300 грама готови кори за баница
  • 150 грама натрошено сирене
  • 4 разбити яйца
  • 150-200 грама масло

Начин на приготвяне:


Сгънете всяка кора на триъгълник и от широката страна поръсете със сирене. Завийте руло и разрежете на две части. Потопете всяка в разбитите яйца и изпържете в сгорещеното масло. Пригответе всички кори по този начин. Бързи, вкусни и лесни пирожки. Добър апетит!


четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Гюзлеми с прясно мляко



Необходими продукти:


  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица сол
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена чаша топло прясно мляко
  • Мазнина и допълнително брашно за разточване
  • 150 грама натрошено сирене

Начин на приготвяне:


В купа пресейте брашното. Сложете маята и солта. Затоплете млякото, добавете към него захарта, зехтина. Комбинирайте сухите и течните съставки, замесете меко тесто. Оставете го да втаса. След това разрежете тестото на топки, разточете всички с помощта на мазнина и точилка. Поръсете корите със сирене, завийте краищата от вън навътре, така че да получите нещо като плик. Набрашнете го и разточете отново. Получените гюзлеми изпечете на сач, грил тиган или скара. Намажете с масло след готовност, сложете ги в съд с капак. Добър апетит!



неделя, 27 октомври 2019 г.

Критараки с пиле, чери домати и босилек



Необходими продукти:




  • 250 грама критараки
  • 150 грама пилешко месо
  • Няколко стръка пресен босилек
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжичка редукция от нар
  • Зехтин на вкус
  • Няколко чери домати за украса

Начин на приготвяне:


Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката. Прецедете и сложете в купа. Добавете пилешкото месо, нарязан ситно босилек, соев сос, зехтин и нарова редукция. Разбъркайте и украсете с чери доматки. Добър апетит!




вторник, 22 октомври 2019 г.

Агнешка гозба

Необходими продукти: 



  • 1 кг агнешки ребра
  • 3 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 обелен и нарязан морков 
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 150 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • 2-3 меки домата и щипка захар
  • 1 супена лъжица олио или масло


Начин на приготвяне:


Първо се сваряват ребрата и се обезкостяват. Част от бульона се прецежда и заделя. В тенджера се загрява маслото и се задушават лука, гъбите, морковите. Добавят се белени и нарязани ситно домати, заедно със захарта, червения, черния пипер и солта. Разбърква се и след 2-3 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, месото, бульона, джоджена, мащерката. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност (40 минути). Добър апетит!


неделя, 20 октомври 2019 г.

Бухтички без яйца



Необходими продукти:


  • 2 чаени чаши и половина брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 ванилия
  • Сладко или сирене за гарниране

Начин на приготвяне:



В купа пресейте брашното, добавете солта, бакпулвера, ванилията. Налейте прясното мляко, бъркайте докато стане тесто и замесете. Оставете да почине 20 минути. Разточете върху набрашнен плот форми по избор и изпържете в сгорещена мазнина. Отцедете върху кухненска хартия и поднесете със сладко по избор или сирене. Добър апетит!





вторник, 8 октомври 2019 г.

Зимна салата с айсберг, риба тон и краставица

Необходими продукти:


  • 1/2 краставица
  • 1/2 салата айсберг
  • 1 консерва риба тон в зехтин
  • 2 супени лъжици царевица от консерва
  • 2 стръка пресен копър
  • 200 грама майонеза
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 



В купа нарежете салатата на ситно, както се реже зеле. Към нея прибавете краставицата, обелена и нарязана на кубчета. Сложете царевицата, рибата, заедно със зехтина, копъра, солта и черния пипер. Подправете с майонезата и разбъркайте. Добър апетит!





неделя, 6 октомври 2019 г.

Скумрия филе на скара


Необходими продукти:

  • 4 риби скумрия
  • Сол, черен пипер лимон
  • Зехтин

Начин на приготвяне: 



Рибата се почиства от костите, за целта трябва да е леко замразена. Подправя се със сол, черен пипер, ако обичате дивисил, може да добавите. Загрявате скара и с влажна салфетка намазнявате със зехтин. Печете около 7 минути от всяка страна. След готовност гарнирате с лимон. Добър апетит!


понеделник, 30 септември 2019 г.

Кифлички с желе от дюли и сирене


Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 1 кубче мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ванилия
  • 2 яйца
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл олио
  • 100 грама натрошено сирене
  • 1 бурканче дюлево желе


Начин на приготвяне:


В съд налейте прясното мляко и го затоплете. Разтворете захарта, размийте маята и добавете ванилията. В друг съд чукнете и разбийте яйцата, добавете олиото. Изсипете брашното в дълбок и широк съд, направете дупка в средата и изсипете смесите. Замесете тесто и оставете да втаса. След това разрежете на топки, разточете на кръг, изрежете триъгълници. В широката част на всеки сложете малко сирене, желе и завийте внимателно във формата на кифлички. Подредете ги в тава, постлана с пергаментна хартия. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете. Поднесете охладени. Добър апетит!



Сладка пита със сусам



Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 1 кубче мая
  • 2 яйца
  • 100-120 грама разтопено масло
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ванилия
  • 125 милилитра прясно мляко
  • 1 жълтък + 1ч.л прясно мляко и 1ч.л олио


Начин на приготвяне:



В голям съд пресейте брашното, добавете солта, ванилията и направете кладенче в средата. Затоплете млякото и разтворете захарта, размийте маята. Отделно чукнете яйцата и разбийте, комбинирайте с маслото. Изсипете двата вида смес към брашното и замесете тестото. Оставете да втаса, разточете кръг и изрежете триъгълници. Оформете кифлички и подредете в застлана с хартия за печене тава. Намажете питката с разбит жълтък, смесен с прясно мляко и олио. Поръсете със сусам, изчакайте да втаса отново и изпечете на 170 градуса за 40 минути. Завийте с влажна кърпа след готовност. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...