събота, 19 октомври 2013 г.
понеделник, 14 октомври 2013 г.
Рачел от тиква
Необходими продукти:
- 2 кг тиква
- 2 кг захар
- 1 л вода
- 2 ч.л. лимонена киселина
- 2 ванилии
Начин на приготвяне:
Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варна вода (150 г гасена вар се разтварят в 5 л вода, прецежда се и се получава варовият разтвор). След това се изваждат и измиват много добре под течаща вода. Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата. Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и ванилията. Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки.
Етикети:
сладка
събота, 12 октомври 2013 г.
четвъртък, 10 октомври 2013 г.
Paella Española - Паеля Еспаньола
Необходими продукти
- 500 г големи миди
- 200 г скариди
- 100 г сепия
- 200 г пилешко месо
- 1 голяма глава лук
- 200-250 г ориз
- 9-10 бр. черни маслини
- 100 г грах
- 100 мл доматено пюре
- чубрица
- олио
- сол
- оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне
Етикети:
испанска кухня,
паеля
четвъртък, 12 септември 2013 г.
Пилешка салата с крутони
Необходими продукти :
- 2-3 кисели краставички
- 100г сладка царевица
- 400г сварено пилешко месо
- 100г крутони
- 1 домат
- 1 червена маринована чушка
- 2-3 листа пресен босилек
- сол на вкус
- зехтин и лимон на вкус
- 1 глава червен лук
- 5-6 броя обезкостени зелени маслини
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се накъсва на парченца, подправя се с подправките на вкус (зехтин, сол, лимон) и се смесва със ситно нарязаните кисели краставички, маринована чушка и червен лук. Разбърква се, след което се добавят царевицата, нарязаните зелени маслини, доматът и скълцаният пресен босилек. Разбърква се и се оставя да се охлади за 15-20мин. При сервиране се поднася поръсена с крутони.
Етикети:
Салати
Ориз с морски дарове
Необходими продукти :
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. ориз за ризото - арборио или карнароли
- 100 мл бяло вино
- 1,5 л горещ зеленчуков или рибен бульон
- 400 г морски дарове (сурови скариди, миди, кръгчета калмари, октоподчета)
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. нарязан магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Олиото се загрява в тиган уок и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква. Слага се виното и се разбърква, докато се абсорбира.
Прибавя се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато остане наполовина.
Слагат се почистените морски дарове и се оставят да поврят 3 мин. Прибавя се останалият бульон на части по 150 мл. Приготвено по този начин, ризотото става с кремообразна консистенция.
.Добавят се лимоновата кора, доматеното пюре и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се сервира горещо.
Етикети:
морски дарове,
ориз
неделя, 18 август 2013 г.
Свинско месо с грах
Необходими продукти :
- 300г свинско месо, нарязано на кубчета
- 1 буркан стерилизиран грах
- 1 глава лук
- 1 бр. морков
- 3 бр. домати
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. олио
- 1/2 връзка копър
- 3-4 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне :
Етикети:
със свинско месо,
Яхнии
Пържоли на фурна с ананас и гъбки
Необходими продукти :
- 1 кг свинско месо за пържоли
- 200 г пресни печурки
- 2-3 шайби ананас от консерва или пресен
- 2с.л кисело мляко
- 1 ч.ч прясно мляко
- 1 с.л брашно
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 60г масло
- олио