skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 2-3 чушки - зелена и червена
- 2 по-меки домата
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 125мл готварска сметана
- 100-150г бяло месо
- 3-4 слайса прошуто
- 100г сирене
- 1 морков
- 1 щипка захар
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 2-3 тиквички
- 3с.л мазнина - зехтин или олио
- прясно изцеден сок от лимон
- 50 мл бира
- сол на вкус
- 10 г брашно от чесън
- 2-3 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Осоляват се. Слагат се в подходящ по-голям съд и към тях се добавят мазнината, сокът от лимон, бирата и чесънът на прах. Разбърква се внимателно и се оставя да престоят така поне 30 минути. След това се изпичат на грил тиган или скара. Поднасят се със скълцан пресен копър и млечен сос по желание.
Необходими продукти :
за блата:
- 4 яйца
- 300г кристална захар
- 350-400г брашно
- 4 с.л вода
- 10г ванилена захар
за тортата:
- 250 мл сметана за разбиване
- захарен сироп или от компот
- 1 консерва "Dulce de leche"
- натрошен на ситно блат
- 100г смлени орехи
- 50г настърган шоколад
- настъргана коричка от лимон
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта, ванилената захар и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Сместа се изсипва в правоъгълна форма или тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 мин. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Готовият вече блат се нарязва на 2 равни части. Подходящ поднос или чиния се покрива с половината от него. Сиропира се със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Намазва се с предварително направения карамелен крем : сметаната се разбива до много гъсто и се смесва с консервата дулсе де лече, разбърква се с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Слага се втората част от блата, след което се разрязва на правоъгълни равни части - да се оформят пастички. По желание и тя може да се сиропира. Останалата част от крема се разпределя равномерно по всички краища и върху блата. Поръсва се с смлени орехи, натрошен блат, настърган шоколад и коричка от лимон за разкош. Бон апети!
Необходими продукти :
- 200г макарони Penne Rigate
- 20 мл течна сметана
- 2-3 с.л сладка царевица
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 150г скариди - белени
- 100г сварен и нарязан октопод
- 3-4 рулца от раци
- миди от консерва
- 2 стръкчета копър
- 2 стръкчета магданоз
- сок от 1 лимон
- зехтин за запръжка
- 20мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Пастата се сварява в подсолена вода и изцежда през гевгир. Оставя се настрана. В подходящ, по-дълбок съд се запържва в зехтин скълцаният лук и чушки. Разбърква се. След това се добавят морските дарове - нарязаният октопод, скариди, нарязаните на колелца рулца от раци и мидите. Разбърква се отново, след което се добавят сладката царевица, сметаната, виното и скълцаните копър и магданоз. Оставя се да къкри на слаб огън около 20-30 минути. Пастата се сервира гарнирана с готовите морски дарове и прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит !!!
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- връзка зелен лук
- 2 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г обезкостени черни или зелени маслини
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, настърганите картофи, нарязаните маслини и пармезан .Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти :
- 500 гр. картофи
- 250 мл. вода
- 80 гр. масло
- 120 гр. брашно
- 50г настърган пармезан
- 2 яйца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне :
Картофите се сваряват, обелват и пюрират. Оставят се настрана, докато поизстинат. Водата и маслото се слагат в тенджера да заврат. След завирането се изсипва брашното и се разбърква с дървена лъжица енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Яйцата се добавят към тестото едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Оставя се настрана да се охлади. След това се смесват картофеното пюре, пармезанът и тестото до пълна хомогенност. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Ноазетите се оформят лесно с мокри ръце, след което се пържат в повече мазнина или фритюрник. Поднасят се като гарнитура или само така, със сос по избор. Bon appétit
Необходими продукти:
- 1 нарязано на порции пиле
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л червен пипер
- 1-2 по-големи глави червен лук
- 2-3 чушки - червени и зелени
- 2-3 с.л доматено пюре
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2 белени и нарязани на ситно домата
- 50 мл бяло вино
- 1-2 люти чушки
- сол, черен пипер на вкус
- мазнина за запръжка
Начин на приготвяне :
Пилешкото месо се измива добре и се слага в голяма купа. Към него се добавят малко мазнина, бялото вино, доматеното пюре,червеният и черен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре. В мазнина запържваме скълцаните глави лук и пресованите скилидки чесън. Разбърква се и се добавят нарязаните чушки + лютата, белените домати. Оставяме да се позапържи на слаб огън около 20 минути, след което добавяме пилешкото месо към сместа. Отново разбъркваме добре, доливаме около 150 мл вода или бульон и оставяме да къкри около още 30 минути. При сервиране поднасяме със скълцан пресен магданоз и люта чушка.
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 3-4 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти:
- 2-3 тиквички
- 500 г кайма
- 500 кг картофи
- 1-2 моркова
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- 2-3 стръка пресен копър
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер и сол на вкус
За заливката:
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 50мл бира
- щипка сол
- щипка захар
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън.