В подходящ за пасиране съд се слагат парченцата тиква, медът и фурмите. Добавят се канелата и накрая прясното мляко. Пасира се до хомогенност. Поднася се леко изстудено.
150г микс от зеленчуци по избор (грах, моркови, царевица, чушка, зелен боб..)
2-3 стръка пресен магданоз
черен пипер на зърна
кимион и сол на вкус
10г червен пипер
щипка чубрица
олио за пържене
1 и 1/2 ч.ч вода
30мл вино
1-2 дафинови листа
Начин на приготвяне :
В тенджера се запържват лукът, свинското месо, нарязано на кубчета, нарязаните гъбки, зеленчуците по избор ( микс ). Добавят се също и картофите - нарязани на едри кубчета или филийки. Добавят се червеният пипер, чубрицата и кимионът и се разбърква. Всичко се запържва, след което се добавя малко вода - около 1 и 1/2 ч.ч. Оставя се да къкри на тих огън за 5 минути, като от време на време се разбърква. Добавят се черният пипер и скълцаният магданоз, посолява се на вкус и се налива виното. Ястието се разбърква добре, добавят се дафиновите листа и се прехвърля в подходяща по големина тава или йенски съд с капак ( гювеч). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути. Добър апетит !
Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит.
Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в маслото, в което се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.Добавя се нарязаната люта чушка и се разбърква. Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. По желание може да се подправи със соев сос.
Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват на парченца. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящият бульон. Разбърква се, след което се добавят и рендосаните домати. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки или сухар по желание.
С помощта на телена бъркалка се разбърква крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето. Бърка се, докато се получи еднородна смес.Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулверът. Сухите съставки се прибавят към течните на 2-3 пъти. Разбърква се добре, след което се добавят и боровинките. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини, в които по желание може да сложите хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна около 20-25 минути на 180 градуса.
Зеленият боб се измива, почиства и попарва в подсолена вода. След това се прецежда и оставя настрана. Лукът се запържва в маслото, заедно с настъргания предварително морков. Разбърква се, след което към него се добавят зеленият боб, царевицата и наситнените чушка и домати. Подправя се с черен, червен пипер и сол на вкус. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи и целите скилидки чесън ( може и небелени). Налива се водата. Подправя се с чубрицата и се разбърква отново. С влажни ръце, от каймата се оформят малки кюфтенца , които се пускат във врящата яхния.Оставя се да къкри на слаб огън около 30-35 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, яхнията се сгъстява с размитото в малко вода брашно. Връща се обратно за 2-3 мин. При сервиране се подправя със скълцан пресен копър. Добър апетит!
Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и нарязаните на ситни кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко и бирата. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и със скълцан пресен магданоз. По желание може да поднесете и няколко люти чушлета към мусакичката. Добър апетит!
Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 500 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме кръгчета нарязан картоф. След като приключим с
всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.
Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!