RSS

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !

сряда, 30 декември 2015 г.

Празнично плато с домашни салати и мезенце

Необходими продукти : 



за бобената салата: 


  • 400-500г сварен бял боб
  • 1 глава червен лук 
  • 5 с.л домашна лютеница
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • листенца джоджен по желание
  • сол на вкус 


за млечната салата:


  • 500-600г цедено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици
  • 2-3 стръка копър
  • зехтин на вкус
  • 1-2 пресовани скилидки чесън 
  • сол на вкус 


мезенца по избор :


  • сушеница
  • луканка
  • филе и др. 



Начин на приготвяне: 

Бобената салатка:
Бобът се смесва със скълцания на ситно червен лук и магданоз. Овкусява се със сол и се разбърква. Накрая се добавя лютеницата и отново се разбърква добре. Ако решите може да добавите 1-2 листенца пресен джоджен. Оставя се настрана. 
Млечната салата: 
Краставицата се нарязва на много ситно или се настъргва на едро ренде. Слага се в подходяща купа, в която добавяме цеденото кисело мляко, скълцания копър, зехтина, чесъна и солта. Разбъркваме добре. 
Сушеницата или друг вид мезе се нарязва на фино и се оставя настрана. 
Вземаме голямо плато, в което подреждаме салатите така, както са показани на снимките или както на вас ви харесва. Декорираме отстрани с нарязаното по-рано мезенце. Може да се предложи и в по-малък индивидуален вариант, използвайте по-малка и плоска чиния. Добър апетит !

Въздушни кашкавалени соленки

Необходими продукти:






  • 250 г масло
  • 150 г кашкавал
  • 150 г сирене
  • 2 яйца
  • брашно, колкото поеме
  • сусам за поръсване



Начин на приготвяне:



Маслото се смесва с настърганите на едро 100 г от кашкавала и сиренето, заедно с 1 яйце и брашното. Замесва се тестото, което може да се използва веднага или да се остави да престои за 1 нощ в хладилника.Тестото се разточва на кора с дебелина 1/2 см и се нарязва с помощта на формички. Соленките се нареждат в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с малко настърган кашкавал. По желание поръсете на места със сусам. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Да ви е сладко ! 

вторник, 29 декември 2015 г.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци



Необходими продукти : 




за 4 човека: 

  • 4бр. пилешки бутчета
  • 1 глава лук 
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз 
  • консерва микс от зеленчуци по избор
  • мазнина за пържене
  • 4 и 1/2 ч.ч бульон от пилешкото
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне: 


Бутчетата се заваряват в леко подсолена вода. Бульонът се припенва и се оставя настрана. Пилешкото се прецежда, подсушава и запържва в сгорещена мазнина. Слага се в подходяща тава. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, ориз и зеленчуците. Подправя се с черен пипер и малко сол. Сместа се разпределя около пилешкото и се доливат четири чаши и половина бульон. Ястието печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. Добър апетит !

понеделник, 28 декември 2015 г.

Салата "Снежни камбанки"

Необходими продукти : 






  • 6-7 кисели краставички
  • 500 г цедено мляко
  • 100 г орехи
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус


за декорация: 


  • консерва сладка царевица 
  • мариновани червени чушки
  • връзка копър, магданоз
  • 2 маслинки 



Начин на приготвяне: 



Краставичките и копърът се нарязват на ситно. Прибавят се към цеденото мляко, заедно със зехтина, счуканите скилидки чесън, смлените орехови ядки и солта. Разбърква се добре. Оформя се в плато във формата на камбанки, върху които разпределяме царевичката. С останалите продукти - чушката, копъра и маслините, декорираме както е показано на снимките. Добър апетит! Салатката е модификация на традиционната салата "Снежанка", за да създаде празнично настроение на трапезата! 

вторник, 22 декември 2015 г.

Салата "Свежест" с морски дарове

Необходими продукти : 



  • 1/2 салата айсберг
  • 1-2 домата
  • 1 връзка пресен лук 
  • 50г крутони 
  • по 1 с.л риба тон в зехтин (консерва)
  • 100г белени скариди
  • зехтин и сол на вкус
  • 50г сладка царевица
  • шепа маслинки - кафеви или зелени
  • 2-3 ролца от раци


за сосчето:


  • 1с.л заквасена сметана
  • 100мл прясно мляко 
  • 150-200мл олио 
  • сок от половин лимон
  • 1 скилидка чесън 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 


Салатата се нарязва и се изсипва в купа. Добавят се нарязаните доматки и скълцаният пресен лук. Подправя се със зехтин и сол на вкус. Разбърква се и се разпределя в чинии. Към салатите се добавя риба тон, няколко сварени скаридки, сладка царевица, нарязани ролца от раци, маслинки и крутони. Прибират се на хладно за 10-15 мин, след което се сервират, поднесени с чесновия млечен сос. Той се прави така:
Към прясното мляко добавяме солта, пипера и лимоновия сок. Приготвяме пасатор и докато сипваме олиото към сместа (на тънка струйка) пасираме до получаването на млечна майонеза. Към нея прибавяме скилидката чесън и пресния копър, както и заквасената сметана. Разбиваме отново до хомогенност. Добър апетит!

сряда, 16 декември 2015 г.

Портокалови меденки с шоколад



Необходими продукти

  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 30г масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно
  • кората на 1 портокал 
  • 2с.л разтопен двуцветен шоколад

Начин на приготвяне : 



Захарта се разбива с яйцата. Към брашното се добавя содата, канелата и настърганата портокалова кора. Маслото и олиото се смесват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се добре и се изсипва към брашното. С 
намаслени ръце се измесва тесто. Разделя се на 
части, които се разточват и се изрязват с формички по желание. Нареждат се в покрита с хартия за печене тавичка. Пекат се в умерена фурна. След като се изпекат, се оставят да изстинат и се декорират с шоколад. Съхраняват се на хладно и в метална кутия, в която нарязваме 3-4 резенчета ябълка, за да омекнат меденките и да се ароматизират. 

понеделник, 14 декември 2015 г.

Кюфтенца с картофи и гъби под шуба

Необходими продукти : 








  • 1кг картофи 
  • 500г овкусена кайма 
  • 5-6 по-едри гъби печурки 
  • 60г масло 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150г настърган кашкавал
  • 2-3 стръка пресен копър


за соса:

  • 200г кисело мляко 
  • 200мл прясно мляко 
  • 2 жълтъка
  • 2с.л брашно 
  • сок от 1/2 лимон
  • сол на вкус
  • 50мл течна сметана ( без сол)


Начин на приготвяне: 


Картофите се обелват и измиват. След това се нарязват на шайби. Запържват се в малка част от маслото. Изваждат се и се отцеждат. В същото масло се запържват нарязаните на филийки гъбки. Изваждат се и се отделят в друг съд. От каймата се оформят кюфтенца, които запържваме в маслото - за около 2-3 минутки. В подходяща тава подреждаме картофите, гъбите и кюфтенцата, като ги редуваме, Заливаме с маслото, в което сме пържили. Подправяме със сол и черен пипер. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна - около 30 минути. След това изваждаме от фурната и заливаме със соса, който ще приготвим предварително така:  В останала част от маслото се запържва брашното. Към него добавяме на тънка струйка смесените жълтъци със сметаната, киселото и прясното мляко. Добавяме сол на вкус и сока от лимона. Разбъркваме добре, докато се посгъсти. Заливаме ястието със соса и поръсваме обилно с кашкавал и скълцан пресен копър. Запичаме до златисто. Добър апетит!

неделя, 13 декември 2015 г.

Бананов мус с ванилия



Необходими продукти:






  • 3 бр.банани
  • 75 гр.захар
  • 2 ванилии
  • 3 бр.яйца
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне :


Бананите се обелват и разбиват на пюре заедно със захарта, ванилията и жълтъците, като се използва миксер или блендер. Банановата смес се изсипва в тенджера и се вари около 3-4 минути на тих огън, докато се сгъсти, после се оставя да изстине напълно. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и внимателно се смесват с банановата смес. Полученият мус се разсипва в подходящи чашки и се сервира добре изстуден и украсен с резенчета банан. Да ви е сладко!

Зимна салата с тиквички, чушки и йогурт



Необходими продукти : 








  • 1 глава червен лук 
  • 2 бр. тиквички
  • 6-7 мариновани червени чушки
  • 2-3 скилидки чесън 
  • скълцан пресен копър
  • 2-3с.л олио за запръжка 
  • 100г майонеза 
  • 150г йогурт ( 10% масленост)
  • 1-2с.л брашно
  • сок от половин лимон



Начин на приготвяне: 


Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на колелца. Осоляват се и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещеното олио. Изцеждат се от мазнината и се оставят встрани. В останалата мазнина се запържват нарязаните на ситно мариновани червени чушки и скълцаните скилидки чесън. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и скълцан пресен копър. Разбърква се, след което се добавя нарязаният на полумесеци лук и тиквички. Добавя се сокът от лимона, разбърква се отново и се сваля от котлона. Оставя се сместа да се охлади добре. Едва тогава се добавят майонезата и йогурта. Разбърква се хубаво и отново се прибира на хладно. Добър апетит! Салатата е превъзходна! Опитайте !







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...