RSS

вторник, 4 август 2015 г.

Миди Медитеранео - mejillones mediterraneos



Необходими продукти : 

  • 350г миди от консерва 
  • 1 глава лук 
  • 1 червена чушка
  • 2-3 парченца портокал
  • 100г зелени маслини с аншоа
  • зехтин за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30мл бяло вино 

Начин на приготвяне : 

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в малко зехтин. Към него се добавя нарязаната на ситно червена чушка, парченцата портокал и нарязаните маслини. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разбърква. Добавят се мидите и отново се разбърква, след което се добавя бялото вино. Оставя се на слаб огън, под капак, за около 10-15 мин. Добър апетит. 







понеделник, 3 август 2015 г.

Фрито със зеленчуци и пилешко

Необходими продукти:







  • 350-400г картофи
  • 2 или 3 пилешки бутчета
  • 2 глави лук
  • 1 по-мек домат
  • 2 моркова
  • 7-8 печурки
  • 2 червени чушки
  • 100г грах
  • 2-3 стръка магданоз
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 150 мл пилешки бульон
  • червен пипер
  • олио за пържене



Начин на приготвяне : 


Пилешките бутчета се измиват добре и запържват в по-дълбок тиган или тенджера. Оставят се настрана, докато се запържат и зеленчуците. В същата тенджера се запържват лукът, нарязан на по-едро, белените и нарязани на шайби моркови, грахът и целите гъбки. Добавят се нарязаните чушки и картофите - нарязани на кубчета. Разбърква се. След 5-6 минути се прибавя и нарязаният на ситно домат. Подправя се с червения пипер - на вкус. Сместа се оставя да се позапържи около 5-10 минути, като се разбърква от време на време. Непосредствено преди свалянето от котлона се добавят черен пипер на зърна и наситнен магданоз, посолява се на вкус. Ястието се разбърква добре и се прехвърля в подходяща тава. Добавя се и пилешкото. Залива се със 100 мл пилешки бульон и се запича в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 35-40 минути. Поднася се със скълцан пресен магданоз.

петък, 24 юли 2015 г.

Пълнени червени чушки по градинарски



Необходими продукти :





  • 1 кг червени чушки
  • 200 г микс зеленчуци с царевица и грах
  • 250 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1 домат
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 7 с.л. брашно
  • 3 бр. жълтъци
  • щипка чубрица
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • сол на вкус
  • 200 г кисело мляко
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне :


Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят: миксът зеленчуци, оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 700 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят всички чушки. За да запушим чушките използваме капачето им или кръгче картоф. Когато вече сме готови с всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме чушките в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи  запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.

вторник, 21 юли 2015 г.

Панирани топени сиренца

Необходими продукти: 



  • 185г топено сирене ( кутийка ) 
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 с.л кисело мляко
  • щипка сода
  • щипка сол
  • 100 мл бира
  • олио за пържене



Начин на приготвяне: 


Приготвя се пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, киселото мляко със содата и се добавят брашното, подправките и  бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Топените сиренца се потапят в сместа и се пържат в силно сгорещена мазнина. Бон апети ! 

събота, 18 юли 2015 г.

Панирани лучени кръгчета


Необходими продукти :


  • 2 големи глави лук
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 с.л кисело мляко
  • щипка сода
  • щипка сол
  • 100 мл бира
  • олио за пържене


Начин на приготвяне : 


Лукът се обелва и нарязва на кръгчета. Приготвя се пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, киселото мляко със содата и се добавят брашното, подправките и  бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Лучените кръгчета се потапят в пастата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Поднасят се с лимони или соев сос по желание.

петък, 17 юли 2015 г.

Винен кебап в бекон


Необходими продукти : 


  • 200г пушен бекон на слайсове
  • 500 г свинско месо
  • 2 глави лук
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • кимион на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус


За гарнитура:


  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 и 1/2 ч.ч. вода
  • 1 с.л. масло


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на хапки, а лукът на полумесеци. Месото и лукът се задушават до омекване. След това се добавя 1ч.ч вода и варенето продължава до полуомекване на месото. Прибавят се червеното вино, брашното, размито в доматеното пюре и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Смесва се с гарнитура от ориз, сварен в подсолена вода - до пълна готовност и овкусен с масло. Слайсовете бекон се подреждат плътно едно до друго върху фолио. Върху тях се слага от винения кебап и се навива на руло. По желание може да се запече леко във фурна. 

понеделник, 13 юли 2015 г.

Пълнен домат "Сюрприз"

Супер скоростно и ефектно поднесено предястие от мен - пълнен домат  ( без печене ) 






Необходими продукти : 



  • 1-2 домата 
  • сварени пилешко месо
  • 2-3 слайса кашкавал 
  • 5-6 нарязани зелени маслини 
  • колбас по избор - шунка или друг вид
  • сирене - по желание
  • зехтин и сол на вкус
  • 2-3 листа босилек



Начин на приготвяне: 



Доматите се измиват и вътрешността им се премахва с помощта на нож и лъжичка. Подсушават се и се пълнят със свареното пилешко месо, скълцания пресен босилек, маслините. Затварят се със слайс кашкавал и шунка. Обръщат се в чиния и внимателно се разрязват. Подправят се със зехтин и сол на вкус.

Гъби в сос от топено сирене, ананас и карамелизиран лук

Необходими продукти : 



  • 200г гъби печурки
  • 1 морков
  • 3 глави лук
  • 1 с.л захар
  • 1 с.л балсамов оцет - светъл 
  • 30г масло
  • 180г топено сирене
  • 30 мл бяло вино 
  • 3-4 шайби ананас от консерва
  • 2-3 с.л от сока на ананаса 
  • 2 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:




Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва е него - до златисто, след което се добавя захарта и се  разбърква. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват морковите и гъбите. Към тях се добавя топеното сирене и се разбърква. Разрежда се с малко от сока на ананаса. Подправя се с подправките според вкуса ви. Оставя се така на слаб огън за около 10-15 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и нарязаните парченца ананас. Разбърква се и след 5 мин се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор. 

петък, 10 юли 2015 г.

Цвете от кренвирш и яйце

Необходими продукти  :






  • 2-3 кренвирша
  • 2-3 яйца
  • 1 с.л масло
  • сол и черен пипер на вкус 
  • клечки за зъби


Начин на приготвяне 


Кренвиршите се обелват и се разрязват по дължина, всяка от които се нарязва напречно на равни разстояния - почти до края. Свива се във формата на кръг и се захваща с клечка за зъби. Запържва се, като в средата се чуква или цяло, или разбито яйце - както желаете. За да не остане яйцето сурово ( ако сложите цяло), се полива няколко пъти със сгорещеното масло отгоре. Подправя се според вкуса със сол и черен пипер. Декорирайте на воля и поднесете :) 

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Къпинов леден йогурт с карамел

Необходими продукти :



  • 300г къпини 
  • 250г пълномаслено кисело мляко (йогурт - натурален)
  • 150г заквасена сметана
  • 2 с.л кафява захар
  • топинг карамел 
  • други плодове ( по желание) 

Начин на приготвяне : 


Къпините се изчистват и измиват. Пасират се. Заквасената сметана се прибавя към киселото мляко, заедно със захарта. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят пасираните къпини и се разбърква. По желание може да се добавят и други плодове. Аз използвах една нектарина. Изсипва се в подходяща кутийка с капак и се покрива с топинг карамел. Оставя се да се замрази. Топингът е по вкус и избор, може да се сложи и след като десертът бъде разсипан в купички. 

вторник, 7 юли 2015 г.

Тиквени кюфтенца с моркови и картоф



Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 3 моркова
  • 2  картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганите картофи и моркови, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

понеделник, 6 юли 2015 г.

Мини брускетки с моцарела и салами

Необходими продукти : 





  • 2-3 филийки хляб
  • 125г нарязана моцарела
  • 100г салами или друг вид колбас
  • зехтин за поръсване
  • сол и подправки на вкус
  • пресен босилек или магданоз


Начин на приготвяне: 






С помощта на по-малък ринг от филийките хляб се изрязват кръгчета. Препичат се добре и от двете страни на плоска скара или тиган. Върху всяка брускетка се слага изрязано кръгче салами, моцарела, салами и се завършва с брускетка. Поръсват се със скълцан босилек или магданоз, зехтин или подправки по избор. Декорацията е по ваш вкус, може да се импровизира. 

вторник, 30 юни 2015 г.

Домашни дюнери - döner casero



Необходими продукти :


  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл вода
  • брашно
  • 400 г телешко (свинско, пилешко) месо
  • 1 домат
  • 2-3 кисели краставички
  • пържени картофки
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 с.л майонеза, може и млечна
  • 1 с.л картофено пюре
  • 10 г (пакетче) чесън на прах
  • 1 ч.л кимион
  • 2 с.л пържен лук

Начин на приготвяне :



Месото се накълцва на ситно. Пече се с малко мазнина на фурна или плоска скара. Желателно е да се разбърква от време на време. Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, маята и водата. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Разточват се на много тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпечени се покриват, за да омекнат. Във всяка питка се слага сос, предварително направен така : смесва се майонезата,киселото мляко, картофеното пюре,добавя се кимионът и чесънът.Разбърква се добре с телена бъркалка. След това се добавя месото, пържените картофи, пържения лук, нарязаните доматки, краставичките, нарязани на ситно. Дюнерът се завива, така че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. По желание може да се добави прясно накълцано зеле или скълцана марулка.

неделя, 28 юни 2015 г.

Салата "Бургос" - Ensalada "Burgos"

Изключително вкусна, много лесна и бърза салатка с испанско свежо сирене "Burgos"


Необходими продукти: 



  • 1-2 домата
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 кофичка сирене - Бургос ( кръгла )
  • сол на вкус
  • зехтин
  • маслини 
  • колбас ( по желание ) 


Начин на приготвяне :


Доматите се измиват, подсушават се и се нарязват на филийки. Върху всеки резен домат се слага нарязано парченце прясно сирене, отново доматче, колбас ( по избор ), доматче, сирене и в същия ред, като завършваме с резен домат. Подправя се на вкус със сол и със зехтин. Поръсва се със скълцан пресен магданоз. Декорира се с маслинките.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...