skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500 грама бял боб
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен джоджен
- по една връзка лапад и спанак
- олио за запръжка
- 1-2 меки домата или от консерва
- 100 милилитра доматен сок
- щипка захар
- сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте боба и го сварете. Отцедете водата от варенето и оставете настрана. В тенджера сгорещете олио и запържете ситно нарязан лук. Добавете нарязаните предварително връзки лапад и спанак. Подправете със сол, черен и червен пипер. Сложете настърганите домати и щипка захар, за да не киселеят. Прибавете боба, доматения сок и нарязания ситно джоджен. Налейте около 250 милилитра вода, разбъркайте и оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване. По желание може да добавите листенца прясна мента. Поднесете яхнията топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 кг и малко повече пресято брашно
- щипка сол
- 42 грама жива мая
- 300 милилитра топло прясно мляко
- 3 яйца + 250 грама кристална захар
- 3 супени лъжици олио
- 1 ампула есенция ром или ванилия
- настъргана коричка от един лимон
- 170 грама разтопено краве масло
- 1 разбито яйце + 1 супена лъжица прясно мляко
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете брашното, а в друга по-малка налейте прясното мляко, предварително затоплено, не горещо. Размийте маята и добавете щипка захар и сол. В друг съд чукнете яйцата, сложете захарта, олиото, лимоновите корички и есенцията. Разбийте сместа на ръка или с миксер, но на слаба скорост, докато захарта се стопи и получите пухкава смес. Към брашното изсипете размитата мая, добавете и разбитите яйца. Замесете меко тесто и го сложете в купа. Покрийте с влажна кърпа и изчакайте да втаса. След това разстелете тестото върху намаслен плот и го намажете с масло. Завийте краищата няколко пъти и го "сгънете". Отново замесете, разстелете и повторете начина докато вкарате цялото количество масло в тестото. По този начин тестото ще стане на конци, което е основна идея при месенето на козунаци. Оформете вашето козуначе във форма по избор, намажете го със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поръсете го със захар, сложете във форма или върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да втаса отново. Загрейте фурната на 150 градуса - отгоре и отдолу, печете в продължение на 2 часа. След готовност завийте козуначето с чиста кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса и аромата му. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 20 грама краве масло
- 1 връзка пресен лапад
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 3-4 листенца пресен джоджен
- 400 грама кисело мляко
- 200 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер на вкус
- 100 грама натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Измийте лапада и го попарете в гореща, подсолена вода. Отцедете и нарежете ситно, задушете в сгорещено масло. Прибавете нарязани пресни лук, чесън и джоджен. Подправете ястието със сол и черен пипер. В купа комбинирайте млеката, добавете брашното и разбъркайте докато продуктите се смесят. Налейте сместа към лапада, бъркайте до сгъстяване и прибавете натрошеното сирене. Оставете ястието да къкри на слаб огън за 10-15 минути, разпределете в купички и поднесете топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 връзка пресен чесън
- 500-700 грама кайма смес
- 1 стрък пресен лук
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 стрък пресен джоджен
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1-2 филии хляб, накиснати в прясно мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
В купа сложете каймата и прибавете нарязани ситно чесън, лук, магданоз и джоджен. Добавете сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцедете филийките от излишната течност, сложете към мляното месо и чукнете яйцето. Омесете каймата и я охладете за няколко часа. С влажни ръце оформете кюфтета и ги изпържете в силно сгорещено олио. По желание използвайте брашно за при пърженето на кюфтетата, но по-сочни и вкусни стават без него. Поднесете топли с гарнитура по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама свежи листенца от червено цвекло
- 1 шепа рукола
- 2 стръка зелен лук
- 3-4 пресни ягоди, почистени и нарязани
- 50-70 грама натрошено сирене
- зехтин и сол на вкус
- сок от лимон по желание
Начин на приготвяне:
Измийте листата от цвекло и руколата, подсушете и ги сложете в купа. Добавете сол, зехтин, нарязан ситно зелен лук и сок от лимон. Разбъркайте и отгоре подредете ягодите и натрошеното сирене. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм картофи
- сол, черен пипер на вкус
- 5 яйца
- 200 грама натрошено сирене
- 1 настъргана глава лук
- половин връзка нарязан пресен магданоз
- чубрица на вкус или копър
- олио за пържене
- 1 скилидка чесън
- 2 супени лъжици цедено мляко
- 2 супени лъжици майонеза
- сок от половин лимон
- сол според вкуса
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Отцедете ги от излишната вода и сложете в купа. Добавете сол, черен пипер, сирене, лук, магданоз, чубрица или копър. Разбъркайте и добавете яйцата. Размесете добре до хомогенност. В тиган загрейте олио, загребете от картофената смес с помощта на лъжица и изсипете във врящата мазнина. Пържете от двете страни до получаването на хрупкава златиста коричка. Поднесете кюфтенцата топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор. Аз използвах чеснов сос, който приготвих като комбинирах цеденото мляко с майонезата, добавих пресован чесън, сок от лимон и сол. Да ви е вкусно!
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 1 глава лук
- 1/2 морков, обелен
- 500 грама свинско или пилешко месо
- сол, черен пипер според вкуса
- 30 грама краве масло
- 1/2 чаена лъжичка риган
- 1/2 чаена лъжичка чили
- 3 яйца
- 400 грама кисело мляко
- 150 грама настърган кашкавал
- 1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите на кръгчета. Пригответе тава, може да използвате йенски съд и го намаслете. Подредете плътен ред с картофи и подсолете. Обелете, нарежете ситно лука и го задушете със сгорещено масло. Прибавете месото и моркова, нарязани ситно и овкусете със сол, черен пипер, риган и чили. След 5-10 минути готвене разпределете плънката върху картофите. Отгоре покрийте с останала част от тях. Поръсете с настъргания кашкавал. Комбинирайте киселото мляко с яйцата, разбийте до хомогенност и добавете брашното. С получената смес залейте ястието, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 40 минути. Поднесете запеканката топла, поръсена с прясно нарязан магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжичка ванилия
- настъргана кора от един лайм
- настъргана кора от един портокал
- 10 грама бакпулвер
- 2 чаени чаши пресято брашно
- 70 милилитра олио
- 50 милилитра топла вода
- течен шоколад за украса
- бисквитки за украса
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата и прибавете захарта, ванилията и цитрусовите корички. Разбийте сместа с миксер, бийте в продължение на 10 минути. В друг съд комбинирайте брашното с бакпулвера, разбъркайте и прибавете към яйчената смес. Добавете олиото, топлата вода и разбъркайте до еднородност. Изсипете тестото в намаслена и набрашнена форма, загрейте фурната на 180 градуса и сложете кекса за 10 минути да се пече отдолу. След това го преместете в средата и продължете печенето около 30 минути. Проверете дали е готов с клечка за зъби. Охладете сладкиша и го украсете с течен шоколад и бисквити по ваш избор. Разрежете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 6 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 24 чаени лъжички захар за карамела
- 2-3 чаени лъжички сок от лимон
- 2 чаени лъжички вода
- 8 метални чашки за крем карамел
Начин на приготвяне:
Чукнете яйцата в купа и добавете захарта. Разбъркайте до хомогенност, налейте прясното мляко и ванилията. Бъркайте докато продуктите се смесят напълно, а захарта се разтопи. В тенджера разтопете захарта за карамела, прибавете лимоновия сок и водата. Бъркайте докато промени цвета си и старателно разпределете получения карамел във всяка чашка. Разпределете яйчената смес в купичките и ги подредете в тава. Налейте студена вода, толкова, колкото да покрие ръбовете на чашките. Загрейте фурната на 150 градуса отгоре и отдолу, сложете тавата с карамела в средата и печете десерта в продължение на час и половина. Водата не бива да завира, в противен случай кремът ще стане на шупли. След готовност охладете десерта, обърнете го върху плоска чиния, украсете с карамела и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама пилешки сърчица
- 2 глави лук
- сол, черен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 50 милилитра бяло вино
Начин на приготвяне:
Измийте сърчицата и ги сварете в тенджера под налягане. Изплакнете и ги запържете в сгорещена мазнина. Подправете със сол, черен пипер и налейте бяло вино. Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете го към карантията и задушете ястието за 10 минути. Поднесете сърчицата топли, добавете пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук
- 1-2 моркова
- 1 обелен домат
- 4-5 картофа
- 250 грама сурова наденица
- 450-500 грама свински ребърца
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка чубрица
- няколко стръка пресен магданоз
- 125 милилитра бира
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!