Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 250 милилитра топла вода
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица и половина сол
- 3 супени лъжици зехтин
- 1/2 кубче жива мая
- 1 плик за печене във фурна
- Ножче за разрязване на тесто
- Брашно за доомесване
Начин на приготвяне:
В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте. В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенче и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете питката и я намажете с вода. Наложете с шаблон с форми по избор и поръсете с брашно. Направете разрези с помощта на ножчето. Поръсете хлебчето с брашно и от долната му страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит!