RSS

събота, 23 април 2022 г.

Козунак на конци с ядки и локум

Необходими продукти:


• 4 яйца със стайна температура

• 250 грама захар

• 400 мл топло прясно мляко

• 1 кубче мая или 2 пакетчета суха - 14 грама

• 200 грама стопено краве масло или мас

• 20 грама ванилова захар

• настъргана кора от портокал и лимон

• 1 килограм и половина брашно

• 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване

• 2-3 супени лъжици мокра захар за поръсване

• Сурови ядки по избор - кашу, шам фъстъци, бадеми

• 140 грама розов локум


Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ваниловата захар, коричките от портокал и лимон. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма. Прибавят се локумът и ядките, нарязани ситно или цели. Намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва с мократа захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса). Първите 10 минути се пече най-долу във фурната, а след това се мести в средата и допича с вентилатор. Проверява се дали е готов с дървено шишче. След изпичане покрийте замалко с лист хартия за печене и отгоре влажна кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса! Светли Великденски празници! 






Кифлички с локум и орехи


Необходими продукти: 



  • 250 грама кисело мляко 
  • 250 грама разтопено масло/мас
  • 200 грама пудра захар 
  • 500 грама брашно 
  • 10 грама бакпулвер 
  • 20 грама ванилова захар 
  • 140 грама цветен локум/роза
  • 100 грама орехи
  • Пудра захар за поръсване 



Начин на приготвяне:



Киселото мляко се смесва с бакпулвера, ваниловата и пудрата захар. Прибавя се разтопеното масло/мас и се разбърква. Брашното се пресява и се комбинира с течните съставки. Замесва се меко тесто, при необходимост се прибавя още малко брашно. Тестото е много приятно за работа, лесно се разточва и реже. Оставете го да почине за 20 минути. Разделете го на две части и разточете кори. Използвайте силиконова подложка или дъска. Разрежете кората на равни триъгълници. Във всеки сложете парченца локум и орехче. Завийте кифличките от широката към тясната страна и подредете в тавичка, предварително покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първо сложете за 10 мин най-долу, а след това преместете тавата в средата. Печенето продължава до лек златист загар. След готовност, завийте кифличките с влажна кърпа и след 10 минути ги поръсете обилно с пудра захар. Може да се съхраняват в метална кутия с капак, остават меки за по-дълго време. Да ви е сладко! 




понеделник, 18 април 2022 г.

Лимонови курабийки с орехи и захар

 

Необходими продукти:



• 400 грама кисело мляко
• 20 грама амонячна сода
• 10 грама бакпулвер
• 15 супени лъжици захар
• 20 супени лъжици разтопена свинска мас
10 грама ванилова захар
• кората от два лимона
• 9 яйца - 6 за тестото и 3 за гланц
• брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.500 кг), докато спре да лепне
• захар за поръсване
100 грама смлени орехи за поръсване 



Начин на приготвяне:



Киселото мляко се слага в купа, към него се добавя амонячната сода и се погася. Яйцата се смесват със захарта и ваниловата такава, разбиват 
се с миксер. Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера, цитрусовите настъргани кори, разтопената мас, яйчената смес и млякото с амоняка. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с яйце и се поръсват със захар и орехи. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко ! Светли Великденски празници! 



събота, 16 април 2022 г.

Вита баница с масло и сирене

 

Необходими продукти:



  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 150 грама краве масло разтопено
  • 500 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар


Начин на приготвяне:




Намаслете подходяща тава. Разделете корите, върху всяка кора разнесете масло с помощта на силиконова четка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



вторник, 12 април 2022 г.

Пържени мекички

 

Необходими продукти: 

  • 150 мл прясно мляко 
  • 100 грама разбито кисело мляко 
  • 250-300 грама брашно 
  • 1/2 кубче мая
  • 10 грама сол
  • 1 чаена лъжичка захар 
  • Олио 


Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, в което натрошете кубчето мая и прибавете захарта. В друг съд пресейте брашното няколко пъти и прибавете солта. Към него сложете млеката и бъркайте с дървена шпатула до получаването на лепкаво, меко тесто. С помощта на мазнина /олио/, извадете тестото и го сложете в плик. След втасване /моето тесто престоя 1 нощ в хладилник/, загрейте повече мазнина в тенджера, с намазнени ръце издърпайте и разтеглете топче от тестото. Изпържете в маслената баня, до хрупкав златист загар. Готовите мекички подредете в тавичка, покрита с кухненска ролка, за да се отцедят от излишната мазнина. Покрийте с влажна кърпа или фолио. Поднесете с кисело мляко или каквото предпочитате - сладко, солено. Добър апетит! 



неделя, 10 април 2022 г.

Вита баница с лапад, сирене и джоджен


Необходими продукти:




  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 400 грама лапад
  • 1 връзка зелен лук
  • 50 грама краве масло
  • Сол на вкус
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 350 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар



Начин на приготвяне:



Намажете с масло подходяща тава,
 в тенджера задушете зеления лук, лапада, джоджена и подправете със солта. Разделете корите, върху всяка кора разнесете от зелената плънка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



четвъртък, 24 март 2022 г.

Пица с пиле, чушки и царевица

 

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 10 грама кафява захар 
  • 10 грама хималайска сол 
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 30 мл бира + 100 мл топла вода
  • 2 пилешки пържоли от бут
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер 
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • 1 чаена лъжичка къри на прах
  • Сок от един лимон
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици доматено пюре/паста
  • По 1 чаена лъжичка пресни, може и сухи босилек и риган
  • Щипка сол
  • Няколко пресни зелени чушки 
  • 200 грама царевица от консерва 
  • 250-300 грама настърган кашкавал 



Начин на приготвяне: 

В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и сухата мая. Към водата налейте бирата, сложете захарта, зехтина и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и оставете да втаса. През това време в друг съд подправете пилешките пържоли с пресован чесън, пушен пипер, черен пипер, сол, къри, лимонов сок и обтрийте месото с масло. Изпечете до златиста коричка и оставете да изстине. Накъсайте месото ситно. Към доматената паста/пюре прибавете пресните риган и босилек, сол и разбъркайте до еднородност. Набрашнете плот, разрежете тестото на равни топки (получават се около 4 блата, големи) и разточете. Сложете основата в тава, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматеното пюре. Отгоре добавете от хрупкавото пилешко месо, нарязаните зелени чушки, царевица и поръсете с кашкавал. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете пицата за 10 минути най-отдолу. След това я преместете в средата и печете до готовност. Поднесете пицата топла, поръсена с пресни подправки по ваш избор и вкус. Добър апетит! 



петък, 18 март 2022 г.

Зелена салата с чери домати, прошуто и крутони

 

Необходими продукти:

  • 1 голяма маруля, предварително измита и подсушена
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 краставица 
  • Около 5-6 броя чери доматчета
  • Няколко репички
  • Сол, зехтин и сок от един лимон 
  • 50 грама прошуто 
  • 2 филии хляб, по-стар
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка червен пушен пипер
  • 2 чаени лъжички зехтин + щипка сол
  • Маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Нарежете марулята и зеления лук ситно. Сложете ги в голяма купа, добавете ситно нарязана обелена краставичка, разполовени чери доматки, нарязани на две репички и подправете със сол, зехтин и сок от един лимон. Гарнирайте салатата с прошуто, маслини и крутони. Пригответе ги като нарежете филиите хляб на дребни кубчета. Подправете със сол, риган, пушен червен пипер и зехтин. Внимателно разбъркайте и прехвърлете в тава, върху хартия за печене. Запечете с вентилатор на 180 градуса за 6-7 минути. Поднесете салатата със сос по избор. Аз използвах млечно-чеснов сос с копър. Добър апетит! 



понеделник, 14 март 2022 г.

Пирожки със сирене и пудра захар

Рецептата е взаимствана от кулинарния блог на Ваня Джорджевич  


Необходими продукти:

  • 100-150 грама сирене
  • 100 мл олио
  • 90 грама кисело мляко
  • 2 яйца
  • Половин кубче прясна мая
  • 50 мл вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка оцет
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • Около 650 грама брашно
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:



В купа смесете водата и прясното мляко, затоплете ги, добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Изчакайте сместа да се активира. В друга купа комбинирайте натрошеното сирене, киселото мляко, олиото, разбитите яйца, солта, оцета, бакпулвера. Към тези продукти прибавете активираната мая и половината от брашното. Бъркайте и постепенно добавяйте останалото брашно, до получаването на тесто. Замесете и оставете да втаса. След готовност разточете, разрежете с форми по избор, аз нарязах пурички и отделно с чаша изрязох кръгчета. Пържат се на маслена баня, в повече мазнина до златисто-кафяво. Поднесете с поръска от пудра захар. Добър апетит! 





събота, 12 март 2022 г.

Пълнозърнесто хлебче с тиквени семена и кедрови ядки

 

Необходими продукти:

  • 150 грама ръжено брашно
  • 150 грама пълнозърнесто брашно
  • 200 грама пшенично брашно
  • 7 грама суха мая /1 пакетче/
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама хималайска сол, стрити кристали
  • 330 мл топла вода
  • 20 грама тиквени сурови семки
  • 20 грама кедрови сурови ядки
  • Правоъгълна форма за хляб


Начин на приготвяне:



В купа смесете трита вида брашна, прибавете сухата мая, семената и солта. В друг съд комбинирайте водата, зехтина, захарта. Разбъркайте и налейте при сухите съставки. Замесете тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да удвои обема си за 30 минути. След като това стане, набрашнете плот, размесете тестото и го оформете. Сложете хлебчето в правоъгълната форма. Направете отгоре няколко разреза с помощта на ножица за тесто или нож. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете хляба до златисто-кафяв загар. След готовност завийте с влажна кърпа, а като изстине разрежете и поднесете. Ако държите да опитате хлебчето още топло, намажете си масло и поръсете с шарена сол. Вкусът е един път!
Добър апетит!


четвъртък, 3 март 2022 г.

Винен кебап с телешко месо


Необходими продукти:

  • 400 грама телешко месо
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3-4 меки домата
  • 120 мл доматен сок
  • 150 мл червено вино
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 3-4 зърна бахар
  • 2-3 дафинови листа
  • Щипка захар

Начин на приготвяне:



Оставете телешкото месо да се отцеди добре върху кухненска хартия, а след това нарежете на парченца. Запържете ги в малко мазнина - масло или мас, добавете лука, морковите, нарязани на кубчета и доматите, обелени и настъргани. Прибавете щипка захар, сол и черен пипер. Налейте виното, доматения сок и подправете с бахар и дафинов лист. Сложете капак и гответе ястието на тих огън за 60 минути. Десетина минути преди да свалите от котлона, махнете капака. След готовност поднесете със сварен бял ориз или картофено пюре. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...