RSS

понеделник, 26 декември 2016 г.

Коледна погача с късмети





Необходими продукти : 


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол  
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл прясно мляко  
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване
  • късмети

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага късметче. Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Оставяме погачата да втаса отново. След това печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено! Весели празници !


вторник, 20 декември 2016 г.

Картофена запеканка със сирене и наденица





Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1 кг картофи
  • 2-3 парченца наденица или карначета
  • 150-200 г натрошено сирене 
  • 2-3 стръка копър
  • 2-3 скилидки чесън
  • мазнина за запръжка
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
за заливка:
  • 2 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50 мл бира 
  • 1-2 с.л брашно 

Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива се и се нарязва на полумесеци. Запържва се в сгорещена мазнина. След това се оставя да се задуши, заедно с предварително нарязаните на шайби картофи. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Към тях добавяме и нарязаната на парченца наденица и разбъркваме. Добавят се скълцаните копър и скилидки чесън. Изсипваме сместа в подходяща тава. Поръсваме с натрошеното сирене и леко разбъркваме. Заливаме ястието със заливка от две разбити яйца, смесени с киселото мляко, бирата и брашното. Запичаме в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 30 минути. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 




петък, 16 декември 2016 г.

Салата Фамоса



Необходими продукти : 


  • 3-4 бр варени картофи
  • 50-100 г нарязан на кубчета бекон
  • 2 броя сварени яйца 
  • 3-4 листа зелена салата
  • 1/2 краставица
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 100-150 г настърган кашкавал
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 2-3 броя топени сиренца (триъгълни)
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1 с.л млечна майонеза (лека майонеза)
  • сок от половин лимон
  • зехтин и сол на вкус 
  • няколко чери доматчета за украса
  • 1-2 филийки хляб за крутони


Начин на приготвяне:


Нарязваме картофите на кубчета и ги разпределяме в купички за салата. Добавяме нарязан на кубчета бекон. Яйцата настъргваме на ренде и разпределяме в купичките. Листата зелена салата се нарязват в друга купа. Към тях се слагат скълцаният лук, краставицата, нарязана на ситно, сол, зехтин и лимонов сок. Разбърква се добре. От тази смес разпределяме в купите за салата, в които сме сложили картофите и останалите продукти. По желание може да разбъркаме леко. Добавяме настъргания кашкавал. Сосът към салатката е много вкусен и става бързо и лесно. Топените сиренца се смесват с прясното мляко и се загряват. Разбъркват се с телена бъркалка, докато се разтопят. Към тях добавяме киселото мляко и майонезата. Разбъркваме отново до хомогенност. Оставяме в хладилник за кратко, за да стегне. През това време нарязваме филийките на малки кубченца. Слагаме ги в тавичка, намазана със зехтин. Разбъркваме ги лекичко и посоляваме. Печем във фурна (200 градуса) до златиста и хрупкава коричка. Оставяме ги да се охладят. През това време разпределяме соса върху салатките. Украсяваме по желание или с чери доматки, или с маслини, а може и с рингове лук, както съм показала на снимките. Добавяме крутоните и стрък магданоз и сервираме! Добър апетит!



вторник, 13 декември 2016 г.

Зелена салата с пресен лук и чери доматки





Необходими продукти: 


  • 1 свежа маруля 
  • връзка зелен лук 
  • краставица 
  • 2 шепи чери доматки 
  • няколко маслини 
  • стръкчета магданоз за украса
  • сол и зехтин на вкус
  • лимонов сок на вкус 


Начин на приготвяне: 

Марулята се измива, подсушават се листата и се нарязват на ситно. Добавя се почистеният и измит пресен лук, нарязан на ситно и краставицата. Разбърква се леко. Салатата се изсипва в голяма чиния и се украсява с чери доматите, маслинките и магданоза. Подправя се на вкус със зехтин, сол и лимонов сок. 


неделя, 11 декември 2016 г.

Накъсана баница с праз и козе сирене





Необходими продукти : 


  • 500 г кори за баница
  • 2 стръка праз 
  • 150-200 г натрошено козе сирене
  • 300 г кисело мляко
  • 60 мл газирана вода
  • 4 яйца
  • олио


Начин на приготвяне:



Намазваме с олио подходяща тавичка. Празът се нарязва и запържва в малко мазнина. Корите за баница се разстилат, вземат се две по две. Върху тях се разпределят 1-2 лъжички от запържения праз и се поръсва със сирене. След това останалите кори не се редят, а се накъсват върху плънката. Редуват се. По този начин нареждаме баницата, докато свършат корите, като между тях се наръсва олио. Разбиват се яйцата. Добавя се киселото мляко и газираната вода. Разбъркваме. Баницата се залива със сместа и се изпича до готовност в предварително загрята фурна. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива. Поднася се топла. Добър апетит!


сряда, 7 декември 2016 г.

Макаронена салата с риба тон и зеленчуци





Необходими продукти :


  • 300 г макарони или друг вид дребна паста
  • 200 г млечна майонеза
  • черен пипер на вкус
  • 2-3 бр кисели краставички 
  • 5-6 маслини без костилки
  • 1 връзка зелен лук и няколко стръка магданоз
  • 50 г царевица от консерва
  • 1 консерва риба тон 
  • нарязани на ситно маслини 
  • 1-2 стръка копър
  • 1 домат за украса 


Начин на приготвяне:

Слагаме пастата да се свари. През това време можем да приготвим млечната майонеза. Изсипваме в купата на пасатор 150 мл прясно мляко и добавяме на тънка струйка 300 мл олио. Добавянето на мазнината става постепенно, а с пасатора се разбива по повърхността. Количеството на мазнината зависи от желаната от нас гъстота на майонезата. Като започне да се посгъстява добавяме 1 или 2 с.л сок от киселите краставички и продължаваме разбиването до желаната гъстота.. Овкусяваме леко с черен пипер и разбъркваме. Получената майонеза слагаме в хладилник, за да стегне. След като пастата се свари я охлаждаме със студена вода и я прецеждаме през гевгир. Слагаме я в дълбока купа. Към нея добавяме нарязани на ситно кисели краставички и маслинки, скълцан копър, царевицата и рибата тон. Към получената смес прибавяме вече изстудената майонеза и разбъркваме внимателно. Изсипваме салатата в подходяща платовидна чиния,оформяме я и украсяваме с маслини, нарязан на ситно зелен лук, магданоз и домат. Добавете към салатката и подходяща напитка и се насладете на вкуса им. Добър апетит! 


вторник, 6 декември 2016 г.

Никулденска питка - шаран



Необходими продукти :



  • 2 бр. яйца и едно за намазване
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 300-350 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1/2 ч.ч олио
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, тиквено семе или др.) 

Начин на приготвяне : 



Маята с прясното мляко, леко затоплено и 1 ч.л.захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се добавя олиото. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат втасалата вече мая, яйцата и солта. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва и се  оформя във формата на рибка. Намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се украсява с тиквени семки и сусам. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. След готовност за напръсква със студена вода и се завива с влажна кърпа. Добър апетит!

петък, 2 декември 2016 г.

Портокалови меденки с шоколад и сусам


Необходими продукти : 

  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 30 г масло
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно
  • кората на 1 портокал 
  • 2 с.л разтопен двуцветен шоколад
  • 50 г сусам


Начин на приготвяне : 


Захарта се разбива с яйцата. Към брашното се добавят бакпулверът, канелата и настърганата портокалова кора. Маслото и олиото се смесват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се добре и се изсипва към брашното. С намаслени ръце се измесва тесто. Разделя се на части, които се разточват и се изрязват с формички по желание. Нареждат се в покрита с хартия за печене тавичка. Пекат се в умерена фурна. След като се изпекат, се оставят да изстинат и се декорират от едната страна с шоколад. След което се потапят от същата страна в сусам. Съхраняват се на хладно и в метална кутия, в която нарязваме 3-4 резенчета ябълка, за да омекнат меденките и да се ароматизират. Добър апетит! 


вторник, 29 ноември 2016 г.

Руска салатка и торта "Наполеон" за специален личен повод

Днес се постарах още повече :) Поводът е личен, а желанието и любовта, с която ги направих - огромни :) За декорацията на руската салата съм използвала листа свежа марулка, скълцан пресен лук, кашкавал и салам за сърчицата, доматени обелки за розичките и пресен магданоз.
Все пак рецепта за салатата тук

























Тортата "Наполеон" е изключително вкусна, много лесна за направа и става за отрицателно време. Кремът, който съм използвала е млечно-маслен домашен крем, а бутер тестото 500 г.
Рецептата за тази вкусна и различна торта тук










петък, 25 ноември 2016 г.

Погача за прощъпулник

Днес направих първата си погача за прощъпулник, за приятелско семейство, чието бебче направи своите първи крачки. Погачата направих от два вида тесто и ще ги обясня в рецептата. Изключително съм доволна от моя първи опит :) 










Необходими продукти за основното тесто :

  • 1 кг (може и малко повече) брашно
  • 300 мл прясно мляко 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 42 г мая за хляб
  • 1 белтък
  • 1 жълтък
за поръска: сусам и маково семе

за второто тесто :
  • 100  мл вода
  • 1 с.л сол
  • брашно за твърдо тесто


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа, а в средата правим кладенче. Прясното мляко трябва да е леко топло. В него се размива маята, заедно със захарта и солта. Разбърква се лекичко. В друг съд се разбиват яйцата, заедно с олиото. Добавяме към брашното и двата вида смес. Замесваме тестото. Оставяме го да втаса. През това време разделяме едно яйце в две купички - в едната белтък, в другата жълтък. Жълтъкът ще послужи за намазване на погачата, а белтъкът - с негова помощ се закрепим украсата от бялото тесто. 
След като тестото втаса, то се нарязва на 8 равни части и една по-голяма, която ще служи за среда на погачата. Върху леко намазнен плот разточваме нарязаните по-малки части. Навиваме ги на фитил, който разтегляме с ръце. Правим вързопчета по средата. Подреждаме в застлана с хартия за печене тавичка - по краищата на тавата. По-голямата част от тестото ще сложим в средата на погачата. Оформяме я с леко намаслени ръце и с въртеливи движения, за да се получи кръгла и гладка. След като сглобим погачата я намазваме с разбит жълтък. Поръсваме със семената. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса - 30-35 минути. През това време можем да замесим бялото тесто. То е лесно както за направа, така и за моделиране. Разточваме част от него. Изрязваме и оформяме фигурки по желание, в случая - краченца. Разточваме още една част, от която си изрязваме кръгчета и сглобяваме розичките, както и листенцата. Погачата се изважда от фурната, около 10-15 минути преди да бъде готова. Намазваме с белтък местата, на които искаме да закрепим украсата. Внимателно прикрепяме. Формичките се намазват и отгоре. Погачата се връща във фурната, докато украсата стегне и промени леко цвета си. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива в кърпа. След като изстине, може да се опакова с целофан и да се украси с панделки или други декоративни орнаменти :) Поднасяте с любов!


понеделник, 21 ноември 2016 г.

Салата Верано II-ри вид

Само с няколко продукта и доза желание можем да създадем малко красота и да й се порадваме и с очите, и с небцето.. Рецептата е от лятото, а самото име "Верано" означава лято :) 
Макар, че сме в началото на зимния сезон, нека с усмивка си спомним за изминалите летни дни !
Разликата между тази и първата салата е добавеният от мен колбас и зеленият лук, който съм решила да премахна. Все така вкусна, слънчева и апетитна!
Салата Верано





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...