Необходими продукти:
за мусаката
- 1 килограм картофи
- 500 грама овкусена кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 обелени меки домата
- щипка захар
- сол, черен пипер, червен пипер
- 1 чаена лъжичка чубрица
- няколко стръка пресен магданоз
- 100 милилитра доматен сок
- олио за запръжка
- вода
за заливката
- 3 яйца
- 125 грама крема сирене
- 300 грама кисело мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Олиото се загрява, лукът се нарязва ситно и се запържва в него, след което се добавя и каймата. След като сместа се позапържи се прибавят нарязан или настърган морков, наситнените меки домати, картофите, доматения сок, разбърка се и се подправя с щипка захар, сол, червен и черен пипер на вкус. Овкусява се с чубрицата, нарязания пресен магданоз и се налива около половин чаша вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън докато течността се редуцира - около 10 минути и се прехвърля в тава. Долива се още вода, да покрие зеленчуците и се запича в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. След това се охлажда и се залива със смес от разбити яйца, крема сирене, кисело мляко и сол според вкуса. Разпределя се равномерно с помощта на лъжица и се запича за още 10-15 минути до златиста коричка. Добър апетит!