Необходими продукти:
- 2 бр. разбити яйца (едното за намазване)
- 42 грама прясна мая (1 кубче)
- 400 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- масло за намазване
- около 1 кг брашно (може и малко повече)
- семена за поръсване (сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне:
Маята с прясното мляко, леко затоплено и захарта + 1 супена лъжица брашно се оставят да втасат. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, солта и вече готовата мая. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва, намазва се с масло (разтопено) и се нарязва на триъгълни лентички. Завиват се във формата на кроасанчета и се подреждат в средата на намазнена и набрашнена тава. Останалата част се оформя по същия начин, но вместо на лентички се разрязва на кръгчета с помощта на часа. Изрязаните части се свиват на две и притискат в краищата, така че да придобият форма на листенце. Подреждат се по вкус.
След това се оставя на по-топло, да бухне тестото и вече втасалата погача се намазва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. След изваждане от фурната се напръсква с вода и се завива с хавлия. Добър апетит!