Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- 300 грама пресен лапад
- 150 грама натрошено сирене
- 1 връзка пресен лук
- няколко стръка пресен джоджен
- 4-5 яйца
- 300 грама кисело мляко
- 1 бакпулвер
- сол на вкус
- 2 супени лъжици олио
- 60 грама разтопено масло за намазване
Начин на приготвяне:
Лападът се почиства, измива, попарва във вряла вода и отцежда. Олиото се сгорещява и в него се запържва нарязаният лапад. Добавят се и зеленият лук и джоджен. Плънката се оставя да изстине. Яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко, бакпулвера и сиренето. Разбърква се, подсолява се и се смесва с лапада. Фурната се загрява на 200 градуса. Дъното на тава се намазва с олио, слага се кора и се разпределят по 1-2 супени лъжици от плънката. Покрива се с втора кора и се намаслява. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка. Лападникът се завършва с кора, намаслява се и се запича за 30 минути. След готовност се напръсква с вода, завива се с кърпа. След като поизстине се разрязва и сервира с кисело мляко или чашка айрян. Добър апетит!