RSS

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кюфтета от тиквички и картофи

Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

сряда, 20 май 2015 г.

Мусака с тиквички и картофи

Необходими продукти: 



  • 2-3 тиквички
  • 500 г кайма
  • 500 кг картофи
  • 1-2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр. домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер и сол на вкус


За заливката:






  • 2 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 50мл бира
  • щипка сол
  • щипка захар




Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути. 
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън. 

Мини омлетчета с шпеков салам и пресен лук

Рецептата - тук


вторник, 19 май 2015 г.

Овчарска салата

Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи домата
  • 1 краставица
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини за украса
  • магданоз
  • олио или зехтин
  • оцет
  • сол

Начин на приготвяне :


Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.


понеделник, 18 май 2015 г.

Пикантни пресни картофки с бира и вино

 Необходими продукти : 




  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 40 г масло
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. горчица
  • 3 с.л. соев сос
  • 4 скилидки чесън
  • пресен розмарин, копър
  • черен пипер, лют червен пипер, сол



Начин на приготвяне :


Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.

Шоколадова торта с ягоди, банани и шоко криспи

Необходими продукти за 3 блата: 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 200 г ягоди
  • 2 банана 
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сироп от компот или захарен сироп 
  • 400г течен шоколад "Nutella" 
  • 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета ) 

Начин на приготвяне : 





Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети ! 






неделя, 17 май 2015 г.

Френска супа с гъби



Необходими продукти : 



  • 1 резен зеле
  • 2 бр. моркови
  • 2 бр. картофи
  • 300 г пресни гъби
  • олио
  • 2 бр. жълтъци
  • черен пипер, сол
  • малки охлювчета от паста
  • оцет



Начин на приготвяне : 


Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.

понеделник, 11 май 2015 г.

Свинско с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 



  • 600г свинско месо 
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • 2-3 стръка пресен магданоз 



Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.

събота, 9 май 2015 г.

Катми с шоколад


Необходими продукти :



  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • 1ч.ч кисело мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 чаена чаша хладка вода
  • 1 с.л заквасена сметана
  • течен шоколад за намазване







Начин на приготвяне :  


 Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.

Kartoffelbällchen - картофени бомбички с плънка

 Необходими продукти:


 


  • 200 грама картофи вече сварени и пюрирани
  • 100 грама брашно 
  • 2 чаени лъжички бакпулвер или сода за хляб
  • сол на вкус 
  • 2 супени лъжици пармезан/кашкавал
  • 3 филии шунка
  • олио или палмова мазнина
  • 3-4 тънки парченца шунка
  • За плънката може да използвате каквото желаете - според вкуса Ви

  

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват и се пюрират. Пюрето се слага в подходяща купа и се добавя сол, пармезан, бакпулвер и брашно. Омесва се добре, докато се получи меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко,се добавя повече брашно. 
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка се изрязват 12 броя топки. Върху половината от топките се слага малко парче шунка и малко пармезан/кашкавал. С другата половина се покрива и се притиска по ръбовете. Пържи се в силно сгорещена мазнина до златисто.

петък, 8 май 2015 г.

Tortilla de carne - Тортия с месо

Необходими продукти :



  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г свинско месо - накълцано на ситно
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • кимион - щипка
  • олио и масло 



Начин на приготвяне :


Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер,кимион и наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и запърженото свинско месо. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...