skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 3-4 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти:
- 2-3 тиквички
- 500 г кайма
- 500 кг картофи
- 1-2 моркова
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- 2-3 стръка пресен копър
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер и сол на вкус
За заливката:
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 50мл бира
- щипка сол
- щипка захар
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън.
Рецептата - тук
Необходими продукти :
- 3-4 средно големи домата
- 1 краставица
- 1 връзка пресен лук
- 2-3 печени и обелени червени чушки
- 150 гр. мариновани гъби
- 150 гр. шунка
- 100 гр. кашкавал
- 100 гр. сирене
- 2 твърдо сварени яйца
- маслини за украса
- магданоз
- олио или зехтин
- оцет
- сол
Начин на приготвяне :
Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.
Необходими продукти :
- 1.5 кг пресни картофи
- 1 ч.ч. бира
- 1 ч.ч. бяло вино
- 40 г масло
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 с.л. горчица
- 3 с.л. соев сос
- 4 скилидки чесън
- пресен розмарин, копър
- черен пипер, лют червен пипер, сол
Начин на приготвяне :
Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.
Необходими продукти за 3 блата:
- 6 бр. яйца
- 500 г кристална захар
- 500 г брашно
- 6 с.л. вода
- 200 г ягоди
- 2 банана
- 500 мл течна сметана за разбиване
- сироп от компот или захарен сироп
- 400г течен шоколад "Nutella"
- 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета )
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети !
Необходими продукти :
- 1 резен зеле
- 2 бр. моркови
- 2 бр. картофи
- 300 г пресни гъби
- олио
- 2 бр. жълтъци
- черен пипер, сол
- малки охлювчета от паста
- оцет
Начин на приготвяне :
Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.
Необходими продукти :
- 600г свинско месо
- 1 кг картофи
- 100 г краве масло
- сол на вкус
- кимион и черен пипер на вкус
- 50 мл бира и 2с.л олио
- царевично брашно
- соев сос по желание
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.
Необходими продукти :
- 3 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- 1ч.ч кисело мляко
- 1/2 кубче мая
- 1 чаена чаша хладка вода
- 1 с.л заквасена сметана
- течен шоколад за намазване
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 4 яйца
- 1 глава лук
- щипка чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- 200 г свинско месо - накълцано на ситно
- 2-3 стръка пресен магданоз
- кимион - щипка
- олио и масло
Начин на приготвяне :
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер,кимион и наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и запърженото свинско месо. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.