Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит!
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!
Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит!
В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит!
250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
1 чаена чаша ориз
3 чаени чаши вода или пилешки бульон
сол, черен пипер на вкус
олио или зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!
В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит!
Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит!
Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!
В тенджера разтопете и сгорещете маслото. Обелете картофите, измийте и ги нарежете на кубчета. Сотирайте ги в мазнината за 5-10 минути и ги изсипете в йенски съд с капак. Поръсете със скълцан копър и чесън. В останалото масло запържете ситно нарязаното месо и подправете със сол, черен пипер на вкус. Добавете гъбите и морковите. Разбъркайте и преместете сместа при картофите. Загрейте още малко масло, в него запържете брашното и разредете със смес от кисело и прясно мляко. Разбъркайте до сгъстяване на соса и с него гарнирайте ястието. Сложете йенския капак, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 50 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!