skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500 грама кайма смес
- 4-5 картофа, обелени и нарязани на кубчета
- по една чаена лъжичка черен пипер и кимион
- 2 стръка наситнена мащерка
- 1 стрък пресен босилек
- 1 стрък пресен керевиз
- 1 глава лук, настъргана
- 200 грама заквасена сметана
- няколко стръка пресен копър
- 1 скилидка чесън, пресована
- 30 грама масло
Начин на приготвяне:
Сложете каймата в купа и към нея добавете черен пипер, кимион, мащерка, лук и наситнени босилек и керевиз. Омесете каймата добре и оформете кюфтенца. Сгорещете маслото в тенджера и ги запържете, без да слагате брашно. Прибавете картофките, чесъна и копъра. Разбъркайте и задушете ястието докато картофите омекнат. След готовност, прибавете сметаната и поднесете ястието топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 главички лук
- 1 морков, обелен и нарязан на кубчета
- 2 меки домата, настъргани или ситно нарязани
- сол, черен пипер, щипка захар
- олио за запръжка
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 връзка пресен джоджен
- 500 грама прясно телешко месо
- 400 грама сварен предварително нахут
- 1 прясна чушка, почистена и нарязана
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете олио и запържете нарязан ситно лук. Добавете моркова, доматите, чушката и телешкото месо. Подправете със сол, черен пипер и щипка захар, за да смекчи киселия вкус на домата. Добавете червения пипер, джоджена и нахута. Задушете всичко за 20 минути, налейте 150-200 милилитра вода и оставете ястието да къкри на тих огън за 60 минути. Поднесете топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 500 грама сварено и нарязано пилешко месо
- 150 грама заквасена сметана
- 200 грама нарязани печурки
- 1 настърган морков
- сол, черен пипер на вкус
- 30 грама краве масло
- 2 яйца
- 400 грама кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
Начин на приготвяне:
Разтопете и сгорещете маслото. В него задушете нарязан ситно пресен лук, джоджен и печурки. Разбъркайте и добавете пилешкото, моркова, солта и черния пипер. Задушете плънката за 10-15 минути, охладете я и прибавете заквасената сметана. В намаслена тава разстелете две кори за баница. Между всеки две разпределете от плънката, завършвайки баницата с кори. Разрежете я, разбийте яйцата с киселото мляко, добавете брашното и залейте с получената смес. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до златисто. Поднесете баницата топла с напитка по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2-3 домата
- 1 краставица
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1/2 връзка пресен магданоз
- няколко стръка пресен босилек
- 1 почистена и нарязана чушка
- 100 грама моцарела, нарязана на фини резени
- сол и зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на кубчета и сложете в купа. Прибавете нарязан ситно лук, магданоз и босилек. Подправете със сол, зехтин. Добавете моцарелата и украсете със стрък пресен босилек. Охладете салатата и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 3-4 листенца прясна мента
- 1 стрък пресен чесън
- 2-3 стръкчета пресен копър
- 200 грама цедено кисело мляко
- 150 грама млечна майонеза
- сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
Почистете чесъна, може да използвате цял стрък, нарязан на парченца. Сложете го в блендер, добавете листенцата мента, копър и разбийте 2-3 пъти. Към нарязаните продукти прибавете цеденето мляко, майонезата и лимоновия сок. Разбийте отново съставките до хомогенност, пресипете соса в купичка и охладете. По желание подправете със сол. Този лек сос от пресен чесън и сезонни подправки е идеален за гарниране не само на пици, но и печени меса, картофи, печени или задушени зеленчуци и други. Добър апетит!
Необходими продукти:
за тестото:
- 350 грама брашно
- 120 милилитра топла вода
- 1/3 пакетче суха мая
- по една малка щипка сол и захар
- 1/3 чаена лъжица оцет
- 30 милилитра зехтин
за гарниране:
- 2-3 супени лъжици доматен сос, може и лютеница
- 1 чаена лъжичка риган
- 1 чаена лъжичка босилек
- няколко стръка пресен магданоз
- сол на вкус, щипка захар
- 2-3 печени червени чушки, почистени и нарязани на лентички
- 100 грама шунка, нарязана фино
- 70 грама краве сирене
- 100 грама кашкавал
- 50 грама царевица от консерва
- 1 сурово яйце
Начин на приготвяне:
В купа изсипете брашното и към него добавете маята. Топлата вода смесете със солта, захарта, зехтина и оцета. Комбинирайте сухите с течните съставки и пригответе тесто. Изчакайте го да втаса, набрашнете плот и разпънете тестото, оформяйки блат. Сложете го в тавичка за пица. В купичка смесете доматения сос с ригана, босилека, захарта, солта и магданоза. Разбъркайте и старателно намажете основата за пицата. Отгоре подредете нарязаните на лентички чушки и шунката. Поръсете с настъргани сирене и кашкавал. Гарнирайте с останалите печени чушки, поръсете с царевица и нарязан магданоз или пресен босилек. В средата на блата направете вдлъбнатина, в която чукнете яйцето. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете пицата до готовност. Средно ще отнеме около 30-35 минути. Охладете я след изпичане, разрежете и поднесете с млечен ментово-чеснов сос или друг по ваш избор. Комбинирайте пицата с любимо питие като хладна бира, за още по-голяма наслада. Да ви е вкусно!
Необходими продукти:
- 300 грама краве сирене
- 2 разбити яйца
- 70 грама натрошен чипс с вкус на паприка
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на кубчета и ги сложете в камера за половин час. През това време разбийте яйцата в купичка, а в друга сложете натрошения чипс, смесен с пушения червен пипер. Извадете сиренцата, потопете ги в яйцата, след това в хрупкавата смес. Повторете два пъти и изпържете в достатъчно мазнина, добре сгорещена. Отцедете хрупкавите хапчици, подредете в чиния и поднесете топли. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 100 грама царевично брашно
- 7 грама суха мая
- 3 яйца
- 200 грама кисело мляко
- 1 чаена лъжичка самардала (може и шарена сол)
- щипка захар
- 3 супени лъжици олио
- 150 грама натрошено сирене
Начин на приготвяне:
В голяма купа чукнете яйцата. Добавете мазнината, самардалата (шарената сол), захарта и разбъркайте. Сложете киселото мляко, сиренето и двата вида брашна, смесени с маята. Разбъркайте сместа и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете на горен и долен реотан в продължение на 40-45 минути. Охладете, разчупете и поднесете с айрян или кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 3 големи тиквички
- 2 яйца
- сол и черен пипер на вкус
- 100 грама настърган кашкавал
- 5-6 супени лъжици брашно
- 1 глава стар лук, настъргана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- няколко стръка пресен копър
- 1 супена лъжица кисело мляко
за соса
- 200 грама млечна майонеза
- 150 грама мариновани печурки
- 150 грама цедено кисело мляко
- 50 грама заквасена сметана
- няколко стръка пресен копър
- сол според вкуса
- бейби моцарела за украса
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги настържете в купа. Добавете сол и отцедете от излишната вода. Прибавете черен пипер, кашкавал, лук, чесън, копър, яйца, кисело мляко и брашно. Разбъркайте сместа до хомогенност и я разпределете в тава, покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете до златиста коричка. Охладете блата. Комбинирайте майонезата с цеденото мляко, сметаната, копъра, солта и разбъркайте. Добавете печурките и с получената смес намажете блата. Завийте на руло и украсете с млечен сос и бейби моцарела. Разрежете, охладете за час и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
за тестото
- 350 грама брашно
- 1/2 чаена чаша топла вода
- 1 супена лъжица зехтин
- щипка сол и щипка захар
- 5 грама суха мая
за плънката
- 100 грама настърган кашкавал
- 50 грама настъргано сирене
- 1 домат, нарязан на кръгчета
- шарена сол за поръсване
- масло за намазване
Начин на приготвяне:
Пригответе тесто като смесите брашното с маята, а към тях прибавите водата, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте и замесете тесто. След като втаса, разделете на части и разточете. Върху всяка тестена кора сложете разтопено масло, добавете сирене, кашкавал, домат и шарена сол. Пригответе по същия начин и останалите кори. Изпечете пърленките в сгорещен тостер. След готовност разрежете и поднесете топли. Идеални са с каничка айрян или кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 глава стар лук или половин връзка пресен
- 400 грама сварен и отцеден нахут
- 1 чаена чаша и половина ориз
- 2 пилешки бутчета, измити и нарязани на порции
- половин връзка пресен джоджен
- сол, черен пипер на вкус
- 200 грама попарен и нарязан ситно спанак
- олио за запръжка
- 1/3 чаена лъжичка куркума
- 5 чаени чаши вода или пилешки бульон, може и зеленчуков
Начин на приготвяне:
Настройвате уреда на програма за пържете, наливате мазнината и след като се сгорещи запържвате лука. След това прибавяте ориза, солта, черния пипер, куркумата и накрая пилешкото месо + нахута. Разбърквате сместа, слагате спанака, нарязания ситно джоджен и водата или бульона. Изберете програма за готвене, при мен е бутонът Stew, задайте време 45 минути и натиснете старта. След готовност, уредът ще премине на режим поддържане на температурата на ястието, изключете го, разпределете порции и се насладете на вкуса. Добър апетит!