Рецептата тук -> http://rusianamihailova.blogspot.com.es/2013/06/1.html
вторник, 10 юни 2014 г.
Пица с хамон серано, хамон йорк и зеленчуци
Необходими продукти :
За тестото :
- 500г брашно
- ½ кубче жива мая
- 3с.л зехтин
- Щипка кафява захар
- Щипка сол
- 1с.л заквасена сметана
- 200мл хладка вода
За плънка на пицата :
- 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
- 150 г хамон серано
- 150 г хамон йорк
- 100 г пресни нарязани печурки
- 2 блокчета топено сирене
- 2 бр. кисели краставички
- 200 г настъргана моцарела
Начин на приготвяне :
Брашното се
изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка
купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и
маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва
тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се
със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното
топено сирене, наситнените краставички.
Върху тях се подреждат тънки резенчета хамон серано и хамон йорк. Пиците се
наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.
Етикети:
пица
неделя, 8 юни 2014 г.
Салата " Медитеранео"
Необходими продукти :
- 200г салата айсберг
- 100г радичио
- 100г рукола
- 2-3 листа салата лоло роса
- консерва риба тон в зехтин
- сол на вкус
- сок от половин лайм
Начин на приготвяне :
Айсбергът се накъсва на ситно в подходяща купа, добавя се накълцаното радичио, руколата, накъсаните листа салата лоло роса и сокът от лайма. Посолява се на вкус и се разбърква добре. Оставя се в хладилник за 30 мин, след което се сервира, гарнирана с риба тон. Може да се добави допълнително зехтин според вашия вкус.
Етикети:
Салати
сряда, 4 юни 2014 г.
Салата с фарфале
Необходими продукти :
- 500г фарфале
- 200г майонеза
- 150г шунка
- 1 домат
- 2бр. кисели краставички
- 7-8 нарязани зелени маслини
- 2-3 стръка магданоз
- 1 с.л цедено кисело мляко
- подправки на вкус - сол, черен пипер, чесън на прах
Начин на приготвяне :
Пастата се сварява, измива се със студена вода и се прецежда през гевгир.Изсипва се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните маслини, домат, шунка и кисели краставички. Разбърква се добре, след което се добавят скълцаният магданоз, подправките, майонезата и цеденото мляко.Отново се разбърква добре и се оставя в хладилник поне за 30 минути.
Етикети:
Салати
вторник, 27 май 2014 г.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
сряда, 21 май 2014 г.
Редено свинско със зеленчуци и бяло вино
Необходими продукти :
- 700г свинско вратно месо
- 60г масло
- 1ч.ч брашно
- 200г печурки
- 1 връзка зелен лук
- 50мл бяло вино
- сол на вкус
- 2-3 мариновани червени чушки или пресни
- черен пипер и кимион на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържолки. Овкусяват се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което се овалват в брашно. Запържват се леко в половината от маслото и се подреждат в подходяща тава. Печурките се нарязват на филийки и заедно със скълцания лук и чушка се запържват в останалото масло.Добавят се към ястието, като се нареждат между пържолките. Добавя се и бялото вино и около 1ч.ч вода. Пече се в умерена фурна около 40 минути.
Етикети:
на фурна,
със свинско месо
събота, 10 май 2014 г.
Салата с рукола
Необходими продукти :
- 50 г рукола (1/2 пакет)
- 2 домата
- маслини
- 2 стръка зелен лук
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. ябълков или балсамов оцет
- 1 краставица
- 1 морков
Начин на приготвяне :
Руколата се измива добре със студена вода, след което се отцежда и оставя в купа. Към нея се добавят нарязаните на кубчета домати и краставица, нарязаният на ивици морков и скълцаният зелен лук. Добавят се маслините, овкусява се със сол, оцет и зехтин според вкуса ви и се разбърква.
Етикети:
Салати
Made in Bulgaria - Мусака
Необходими продукти
- 500 г кайма
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- сол
- черен пипер
- За заливката:
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- щипка сода за хляб
- магданоз
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко.
Етикети:
мусаки
сряда, 7 май 2014 г.
Шафранови картофки с мащерка
Необходими продукти :
- 1кг пресни картофи
- 60г краве масло
- шафран - на върха на ножа
- сол и черен пипер на вкус
- 1 стрък пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 1 стрък копър
- 1 с.л бяло вино
- 2-3 стръкчета прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Картофките се остъргват от люспите и се измиват. Запържват се в маслото, след което се добавят нарязаните копър, чесън и лук. Разбърква се и се оставя да се позапържат около 5-6 минути на слаб огън. След това се добавят сол и черен пипер на вкус, шафранът и наситнената мащерка, отново се разбърква, добавя се бялото вино и се оставя на тих огън, под капак, като от време на време се разбъркват.неделя, 4 май 2014 г.
Меденки с шипков мармалад
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. мед
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 2 ч.ч брашно
Начин на приготвяне :
Захарта се разбива с яйцата. Прибавят се останалите продукти и с намаслени ръце се измесва тесто. Оформят се топчета с големината на голям орех и се нареждат на разстояние в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна. По желание може да се слепят със шипков мармалад или други сладко, както и да се декорират с шоколад.
Етикети:
меденки
четвъртък, 1 май 2014 г.
Пълнозърнести бисквитки
Необходими продукти :
- 200 г краве масло
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1 ч.ч. брашно
- 150г мюсли
- 1/2 ч.ч смлени ядки или семена
Начин на приготвяне :
Маслото се разтапя, добавя се захарта и яйцето. Сместа се разбива продължително, докато се получи хубав крем. Добавете и разбъркайте с брашното, мюслите и смлените ядки. Получава се лепкава смес, която трябва да оставите в хладилник за 30 минути. С набрашнени ръце оформяйте топчета с големината на орех и ги подреждайте с хартия за печене на разстояние едно от друго.Бисквитите се пекат в предварително загряна на 150-180 градуса до готовност.
Етикети:
курабии и бисквити
Баничка с лапад и сирене
Необходими продукти :
- 1 пакет кори за баница
- около 200г сирене
- 4-5 връзки лапад
- 200г кисело мляко
- 3 яйца
- олио
- 60мл бира
- 2 с.л брашно
Начин на приготвяне :
Намазнява се подходяща тава. Покрива се с 2-3 кори. Лападът се попарва, нарязва и запържва в малко мазнина. Половината от него се разпределя равномерно върху наредените кори. Покрива се с ред кори, върху които се натрошава сиренето. Редува се така докато свършат корите, като между тях се наръсва олио. Баницата се нарязва преди да бъде изпечена и се залива със заливката : яйцата се разбиват с киселото мляко, добавя се бирата и брашното, като се разбърква до получаването на хомогенна смес. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути.
Етикети:
с кори за баница,
със зелениши
понеделник, 28 април 2014 г.
Мъфини със стафиди
Необходими продукти:
- 250 гр. захар
- 4 яйца
- 250 гр. масло (маргарин)
- 250 гр. брашно с набухватели
- ванилия
- 50 гр. стафиди
Начин на приготвяне:
В купичка накиснете стафидите в топла вода. В друга купа разбъркайте захарта и яйцата с миксер, докато се бъркат разтопете маслото или маргарина и го добавете. Бъркайте докато захарта се стопи и добавете брашното, ако брашното е без набухватели сложете половин бакпулвер в него. Добавете ванилията. Отцедете стафидите и отепайте в брашно,за да се подсушат. Стафидите може да сложите в тестото и да го объркате, а може да поставите отгоре на всеки мъфин. Напълнете 2/3 от хартиените формички с тесто. Освен стафиди аз добавих и шоколад. Изпечете на 200 градуса за около 30 минути. От това количество се получават 24 мъфина.
Етикети:
мъфини
сряда, 23 април 2014 г.
Яйчица от паста
Необходими продукти :
400г макарони
1 глава лук
2-3 с.л доматено пюре
300г кайма
сол, черен пипер и кимион на вкус
босилек, риган по 1 щипка
1 настърган морков
Начин на приготвяне :
Макароните се сваряват. Прави се сосът - лукът се нарязва на ситно и се запържва, добавя се каймата, накъсана на парченца. За да се раздроби добре каймата използвам телена бъркалка. След това се добавя морковът, доматеното пюре и подправките. Оставя се да поври около 15 минутки на бавен огън, след което сварените макарони се изсипват в соса и всичко се разбърква много добре. След като поизстинат малко се оформят яйчица и се декорира по ваш избор.Великденски заек от пюре
Необходими продукти :
- 1кг картофи
- 50мл прясно мляко
- 20г масло
- сол и черен пипер на вкус
- продукти за декорация - моркови, домат, магданоз,грах,копър, маруля,маслини и др. каквото пожелаете
Начин на приготвяне :
Картофите се сваряват, обелват и пюрират. Пюрето се овкусява с подправките и с леко навлажнени ръце докато е все още топло се оформя тялото на зайчето. Използвайте моркови за ушички, пипер на очички или колелце маслинка - декорацията е по ваш избор.
Етикети:
картофи
неделя, 20 април 2014 г.
Великденски козунак със стафиди
Необходими продукти :
- 5 бр. яйца
- 250 г захар
- 250 мл прясно мляко
- 1 кубче мая
- 40г масло и 40г олио
- 2 ванилии
- настъргана кора от портокал
- 1 кг брашно
- 70 г стафиди
- 1 бр. жълтък за намазване
Начин на приготвяне :
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, коричките от портокал и брашното - да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазнена форма и се оставят да втасат отново. Намазват се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна.
Етикети:
козунаци и козуначено тесто
вторник, 15 април 2014 г.
Великденско руло с виолетов крем и шоколад
Необходими продукти :
- 4 яйца
- 1ч.ч захар
- 1ч.ч брашно
- 5г бакпулвер
- 2 ванилийки
- 1 пакетче сметана на прах
- 200мл студено прясно мляко
- 1 пакетче и половина бонбони "Теменужки"
- 150г течен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите. Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква добре. Получената смес се изсипва в правоъгълна тава, върху хартия за печене. Пече се около 30 минути на 180 градуса. Проверява се със суха клечка за зъби дали е готово. След изпичането се оставя да изстине. По желанието може да се сиропира. Прясното мляко се смесва със сметаната и се разбива с миксер около 3-4 минути. Бонбоните се счукват в хаванче или се смилат с блендер, след което се добавят към сметановия крем. Течният шоколад се загрява в микровълнова за около половин минута и с него се намазва блата. Намазва се и с част от готовия крем. Навива се на руло и се намазва с останалата част от виолетовия крем. По желание се декорира с тънка струйка шоколад. Добър апетит :)
Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите. Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква добре. Получената смес се изсипва в правоъгълна тава, върху хартия за печене. Пече се около 30 минути на 180 градуса. Проверява се със суха клечка за зъби дали е готово. След изпичането се оставя да изстине. По желанието може да се сиропира. Прясното мляко се смесва със сметаната и се разбива с миксер около 3-4 минути. Бонбоните се счукват в хаванче или се смилат с блендер, след което се добавят към сметановия крем. Течният шоколад се загрява в микровълнова за около половин минута и с него се намазва блата. Намазва се и с част от готовия крем. Навива се на руло и се намазва с останалата част от виолетовия крем. По желание се декорира с тънка струйка шоколад. Добър апетит :)