RSS

сряда, 20 май 2015 г.

Мини омлетчета с шпеков салам и пресен лук

Рецептата - тук


вторник, 19 май 2015 г.

Овчарска салата

Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи домата
  • 1 краставица
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини за украса
  • магданоз
  • олио или зехтин
  • оцет
  • сол

Начин на приготвяне :


Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.


понеделник, 18 май 2015 г.

Пикантни пресни картофки с бира и вино

 Необходими продукти : 




  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 40 г масло
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. горчица
  • 3 с.л. соев сос
  • 4 скилидки чесън
  • пресен розмарин, копър
  • черен пипер, лют червен пипер, сол



Начин на приготвяне :


Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.

Шоколадова торта с ягоди, банани и шоко криспи

Необходими продукти за 3 блата: 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 200 г ягоди
  • 2 банана 
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сироп от компот или захарен сироп 
  • 400г течен шоколад "Nutella" 
  • 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета ) 

Начин на приготвяне : 





Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети ! 






неделя, 17 май 2015 г.

Френска супа с гъби



Необходими продукти : 



  • 1 резен зеле
  • 2 бр. моркови
  • 2 бр. картофи
  • 300 г пресни гъби
  • олио
  • 2 бр. жълтъци
  • черен пипер, сол
  • малки охлювчета от паста
  • оцет



Начин на приготвяне : 


Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.

понеделник, 11 май 2015 г.

Свинско с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 



  • 600г свинско месо 
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • 2-3 стръка пресен магданоз 



Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.

събота, 9 май 2015 г.

Катми с шоколад


Необходими продукти :



  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • 1ч.ч кисело мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 чаена чаша хладка вода
  • 1 с.л заквасена сметана
  • течен шоколад за намазване







Начин на приготвяне :  


 Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.

Kartoffelbällchen - картофени бомбички с плънка

 Необходими продукти:


 


  • 200 грама картофи вече сварени и пюрирани
  • 100 грама брашно 
  • 2 чаени лъжички бакпулвер или сода за хляб
  • сол на вкус 
  • 2 супени лъжици пармезан/кашкавал
  • 3 филии шунка
  • олио или палмова мазнина
  • 3-4 тънки парченца шунка
  • За плънката може да използвате каквото желаете - според вкуса Ви

  

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват и се пюрират. Пюрето се слага в подходяща купа и се добавя сол, пармезан, бакпулвер и брашно. Омесва се добре, докато се получи меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко,се добавя повече брашно. 
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка се изрязват 12 броя топки. Върху половината от топките се слага малко парче шунка и малко пармезан/кашкавал. С другата половина се покрива и се притиска по ръбовете. Пържи се в силно сгорещена мазнина до златисто.

петък, 8 май 2015 г.

Tortilla de carne - Тортия с месо

Необходими продукти :



  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г свинско месо - накълцано на ситно
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • кимион - щипка
  • олио и масло 



Начин на приготвяне :


Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер,кимион и наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и запърженото свинско месо. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.

четвъртък, 7 май 2015 г.

Мариновани крехки пържоли на скара

Необходими продукти :




  •  1кг свински или пилешки пържоли
  • 10 г смлян черен пипер
  • 10 г млян кимион
  • сол на вкус
  • сокът от 1 лимон
  • 10г чесново брашно
  • 1/2 ч.л къри 
  • 2-3 с.л олио 
  • 50мл бира


Начин на приготвяне :
 



Месото се начуква леко, след което се слага в подходящ съд и се подправя със сол, кимион, черен пипер. Разбърква се, добавя се мазнината, лимоновият сок, чесновото брашно, бирата и  кърито. Отново се разбърква добре. Пържолките се оставят така за няколко часа ( 2-3ч.) в хладилник, след което се изпичат на предварително загрята скара до готовност или според вкуса Ви. Гарнират се с пържени или варени картофи, както и зелена салата.

Tortilla de verduras - Тортия със зеленчуци


Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г зеленчуков микс - грах, моркови, царевица, праз и др.
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио и масло 

Начин на приготвяне :



Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и зеленчуците. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...