RSS

сряда, 13 януари 2016 г.

Овчарски пай - Shepherd's pie

Необходими продукти:



  • 500г овкусена кайма
  • 200г гъби печурки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 1 с. л. топено сирене
  • 1 с. л. Унисос
  • 50 мл бира 
  • чубрица на вкус
  • 100г сладка царевица
  • 100-150г настърган кашкавал
  • 100 г настъргано овче сирене



за пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 30-40 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко


Начин на приготвяне : 




Приготвя се картофеното пюре. Картофите се сваряват, овкусяват се със сол на вкус и се пасират. Към получената смес се добавя маслото и прясното мляко. Разбърква се добре, до получаването на гладка смес. Оставя се настрана. След това, в подходяща тенджерка се запържват скълцаният лук, настърганият морков и нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавя и каймата. С помощта на телена бъркалка се раздробява на по-ситно.Добавя се бирата, унисосът, скълцаният чесън и копър, подправя се с чубрица. Отново се разбърква и към сместа се добавя и топеното сирене и царевицата, разбърква се. Сваля се от огъня и се оставя настрана. В намаслен по-голям йенски съд или тавичка се разстила половината картофено пюре, като се заглажда, а върху него се изсипва сместа с каймата. Поръсва се с настърганото овче сирене, а над него се разпределя останалата част от пюрето, като може да се шприцова, за по-интересен вид. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След това се изважда от фурната и се наръсва с настъргания кашкавал. Отново се връща във фурната, за да се запече кашкавалът. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Адаптирана идейка от тук

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !

сряда, 30 декември 2015 г.

Празнично плато с домашни салати и мезенце

Необходими продукти : 



за бобената салата: 


  • 400-500г сварен бял боб
  • 1 глава червен лук 
  • 5 с.л домашна лютеница
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • листенца джоджен по желание
  • сол на вкус 


за млечната салата:


  • 500-600г цедено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици
  • 2-3 стръка копър
  • зехтин на вкус
  • 1-2 пресовани скилидки чесън 
  • сол на вкус 


мезенца по избор :


  • сушеница
  • луканка
  • филе и др. 



Начин на приготвяне: 

Бобената салатка:
Бобът се смесва със скълцания на ситно червен лук и магданоз. Овкусява се със сол и се разбърква. Накрая се добавя лютеницата и отново се разбърква добре. Ако решите може да добавите 1-2 листенца пресен джоджен. Оставя се настрана. 
Млечната салата: 
Краставицата се нарязва на много ситно или се настъргва на едро ренде. Слага се в подходяща купа, в която добавяме цеденото кисело мляко, скълцания копър, зехтина, чесъна и солта. Разбъркваме добре. 
Сушеницата или друг вид мезе се нарязва на фино и се оставя настрана. 
Вземаме голямо плато, в което подреждаме салатите така, както са показани на снимките или както на вас ви харесва. Декорираме отстрани с нарязаното по-рано мезенце. Може да се предложи и в по-малък индивидуален вариант, използвайте по-малка и плоска чиния. Добър апетит !

Въздушни кашкавалени соленки

Необходими продукти:






  • 250 г масло
  • 150 г кашкавал
  • 150 г сирене
  • 2 яйца
  • брашно, колкото поеме
  • сусам за поръсване



Начин на приготвяне:



Маслото се смесва с настърганите на едро 100 г от кашкавала и сиренето, заедно с 1 яйце и брашното. Замесва се тестото, което може да се използва веднага или да се остави да престои за 1 нощ в хладилника.Тестото се разточва на кора с дебелина 1/2 см и се нарязва с помощта на формички. Соленките се нареждат в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с малко настърган кашкавал. По желание поръсете на места със сусам. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Да ви е сладко ! 

вторник, 29 декември 2015 г.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци



Необходими продукти : 




за 4 човека: 

  • 4бр. пилешки бутчета
  • 1 глава лук 
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз 
  • консерва микс от зеленчуци по избор
  • мазнина за пържене
  • 4 и 1/2 ч.ч бульон от пилешкото
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне: 


Бутчетата се заваряват в леко подсолена вода. Бульонът се припенва и се оставя настрана. Пилешкото се прецежда, подсушава и запържва в сгорещена мазнина. Слага се в подходяща тава. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, ориз и зеленчуците. Подправя се с черен пипер и малко сол. Сместа се разпределя около пилешкото и се доливат четири чаши и половина бульон. Ястието печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. Добър апетит !

понеделник, 28 декември 2015 г.

Салата "Снежни камбанки"

Необходими продукти : 






  • 6-7 кисели краставички
  • 500 г цедено мляко
  • 100 г орехи
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус


за декорация: 


  • консерва сладка царевица 
  • мариновани червени чушки
  • връзка копър, магданоз
  • 2 маслинки 



Начин на приготвяне: 



Краставичките и копърът се нарязват на ситно. Прибавят се към цеденото мляко, заедно със зехтина, счуканите скилидки чесън, смлените орехови ядки и солта. Разбърква се добре. Оформя се в плато във формата на камбанки, върху които разпределяме царевичката. С останалите продукти - чушката, копъра и маслините, декорираме както е показано на снимките. Добър апетит! Салатката е модификация на традиционната салата "Снежанка", за да създаде празнично настроение на трапезата! 

вторник, 22 декември 2015 г.

Салата "Свежест" с морски дарове

Необходими продукти : 



  • 1/2 салата айсберг
  • 1-2 домата
  • 1 връзка пресен лук 
  • 50г крутони 
  • по 1 с.л риба тон в зехтин (консерва)
  • 100г белени скариди
  • зехтин и сол на вкус
  • 50г сладка царевица
  • шепа маслинки - кафеви или зелени
  • 2-3 ролца от раци


за сосчето:


  • 1с.л заквасена сметана
  • 100мл прясно мляко 
  • 150-200мл олио 
  • сок от половин лимон
  • 1 скилидка чесън 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 


Салатата се нарязва и се изсипва в купа. Добавят се нарязаните доматки и скълцаният пресен лук. Подправя се със зехтин и сол на вкус. Разбърква се и се разпределя в чинии. Към салатите се добавя риба тон, няколко сварени скаридки, сладка царевица, нарязани ролца от раци, маслинки и крутони. Прибират се на хладно за 10-15 мин, след което се сервират, поднесени с чесновия млечен сос. Той се прави така:
Към прясното мляко добавяме солта, пипера и лимоновия сок. Приготвяме пасатор и докато сипваме олиото към сместа (на тънка струйка) пасираме до получаването на млечна майонеза. Към нея прибавяме скилидката чесън и пресния копър, както и заквасената сметана. Разбиваме отново до хомогенност. Добър апетит!

сряда, 16 декември 2015 г.

Портокалови меденки с шоколад



Необходими продукти

  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 30г масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно
  • кората на 1 портокал 
  • 2с.л разтопен двуцветен шоколад

Начин на приготвяне : 



Захарта се разбива с яйцата. Към брашното се добавя содата, канелата и настърганата портокалова кора. Маслото и олиото се смесват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се добре и се изсипва към брашното. С 
намаслени ръце се измесва тесто. Разделя се на 
части, които се разточват и се изрязват с формички по желание. Нареждат се в покрита с хартия за печене тавичка. Пекат се в умерена фурна. След като се изпекат, се оставят да изстинат и се декорират с шоколад. Съхраняват се на хладно и в метална кутия, в която нарязваме 3-4 резенчета ябълка, за да омекнат меденките и да се ароматизират. 

понеделник, 14 декември 2015 г.

Кюфтенца с картофи и гъби под шуба

Необходими продукти : 








  • 1кг картофи 
  • 500г овкусена кайма 
  • 5-6 по-едри гъби печурки 
  • 60г масло 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150г настърган кашкавал
  • 2-3 стръка пресен копър


за соса:

  • 200г кисело мляко 
  • 200мл прясно мляко 
  • 2 жълтъка
  • 2с.л брашно 
  • сок от 1/2 лимон
  • сол на вкус
  • 50мл течна сметана ( без сол)


Начин на приготвяне: 


Картофите се обелват и измиват. След това се нарязват на шайби. Запържват се в малка част от маслото. Изваждат се и се отцеждат. В същото масло се запържват нарязаните на филийки гъбки. Изваждат се и се отделят в друг съд. От каймата се оформят кюфтенца, които запържваме в маслото - за около 2-3 минутки. В подходяща тава подреждаме картофите, гъбите и кюфтенцата, като ги редуваме, Заливаме с маслото, в което сме пържили. Подправяме със сол и черен пипер. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна - около 30 минути. След това изваждаме от фурната и заливаме със соса, който ще приготвим предварително така:  В останала част от маслото се запържва брашното. Към него добавяме на тънка струйка смесените жълтъци със сметаната, киселото и прясното мляко. Добавяме сол на вкус и сока от лимона. Разбъркваме добре, докато се посгъсти. Заливаме ястието със соса и поръсваме обилно с кашкавал и скълцан пресен копър. Запичаме до златисто. Добър апетит!

неделя, 13 декември 2015 г.

Бананов мус с ванилия



Необходими продукти:






  • 3 бр.банани
  • 75 гр.захар
  • 2 ванилии
  • 3 бр.яйца
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне :


Бананите се обелват и разбиват на пюре заедно със захарта, ванилията и жълтъците, като се използва миксер или блендер. Банановата смес се изсипва в тенджера и се вари около 3-4 минути на тих огън, докато се сгъсти, после се оставя да изстине напълно. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и внимателно се смесват с банановата смес. Полученият мус се разсипва в подходящи чашки и се сервира добре изстуден и украсен с резенчета банан. Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...