RSS

вторник, 27 април 2021 г.

Спаначена пита със сирене и зелени подправки



Необходими продукти:





  • 400 грама кори за баница, фини
  • 1 връзка зелен лук
  • 300 грама пресен спанак
  • Сол на вкус
  • 2 супепи лъжици масло и зехтин отделно за намазване на тавата
  • 300 грама меко сирене, тип Дунавия или крема сирене
  • Половин връзка пресен джоджен или копър

Начин на приготвяне:


Пригответе плитка тава, намажете я със зехтин и сложете 2 кори на дъното. В тиган разтопете масло и задушете спанака, зеления лук, джоджена. Добавете сол, копър по желание. Вътре в тази смес прибавете сиренето и разбъркайте. Сложете върху корите част от плънката и покрийте с други 2 кори. Редувайте спанак, кори, докато свърши пълнежа, завършвайки баницата с две тестени кори. Разрежете на равни парченца и намажете с масло. Загрейте фурната на 180 градуса, изпечете за 30-35 минути. Преди да изключите фурната свалете баницата в най-долтата й част, върху решетката за 5 минути. Поднесете топла и добър апетит! 



сряда, 14 април 2021 г.

Катми със сирене

 

Необходими продукти: 

  • 2 яйца, домашни 
  • 100 милилитра прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол 
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица кисело мляко 
  • 2 супени лъжици брашно 
  • Около 200-300 грама сирене, натрошено
  • Масло за мазане
Пухкави, топли и ароматни

Начин на приготвяне: 

В купа чукнете яйцата, сложете солта и ги разбийте до еднородност. В отделен съд затоплете млякото, прибавете захарта, маята и една лъжичка брашно. Разбъркайте и оставете да шупне. Прибавете я към яйчената смес, заедно с киселото мляко и останалото брашно. Разбъркайте. Нагорещете тиган, намаслете го и с черпак загребете от сместа. Изпечете катмите и от двете страни до златисто-кафяв загар. Още докато са топли намажете с масло и поръсете със сирене. Завийте на рулце и поднесете. Добър апетит! 



сряда, 7 април 2021 г.

Баница със спанак, сирене и лапад

 Необходими продукти: 


  • 400 грама кори за баница
  • 300 грама натрошено сирене
  • 2 връзки лапад 
  • 250 грама спанак 
  • 1/2 връзка пресен джоджен 
  • 3 домашни яйца 
  • 1 кофичка кисело мляко 
  • 200 мл газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 70 грама краве масло



Начин на приготвяне: 



Намажете дъното на тава с мазнина и покрийте с два реда кори. В тиган разтопете маслото и сотирайте спанака, лапада. Добавете джоджен, сол. С лъжица загребете от сместа и сложете върху корите. Покрийте с още две, поръсете с натрошено сирене и редувайте двете плънки. Завършете баницата с ред кори и направете заливката. За целта разбивате яйцата с щипка сол, смесвате с газираната вода и киселото мляко. Разрязвате баницата с остър нож и разпределяте сместа отгоре и отстрани на всички фуги. Загрявате фурна на 180 градуса и печете първо отдолу за 10 мин, след това в средата на фурната за още 30. След готовност завийте с влажна кърпа. Добър апетит. 

четвъртък, 25 март 2021 г.

Многозърнести бисквити с рожков и лимон

 

Необходими продукти:

  • 1 яйце 
  • 100 грама разтопено кокосово масло 
  • 1 чаена лъжичка канела 
  • Кората на един лимон
  • 10 грама ванилия
  • 10 грама бакпулвер 
  • 3 супепи лъжици кисело мляко 
  • 1 чаена чаша брашно от спелта
  • 2 супепи лъжици рожков на прах
  • 2 супени лъжици смляно ленено семе
  • 2 супени лъжици овесени ядки 
  • 50 грама сусам
  • 50 грама сурови слънчогледови семки 
  • 50 грама млени тиквени семки



Начин на приготвяне:



В купа чукнете яйцето, добавете ванилията, канелата и кората на лимона. Разбъркайте, добавете рожкова, лененото семе, овесените ядки, сусама, слънчогледовите и тиквени семки. Отново разбъркайте с дървена лъжица. Към сместа се слага маслото и киселото мляко, смесено с бакпулвера. Разбърква се до еднородност. Ако сместа стане гъста добавете лимонов сок, а ако 2 рядка, добавете брашно (може по избор). Застелете тава с хартия за печене, с помощта на лъжица загребете и оформете бисквити. Лъжицата се мокри в студена вода за по-лесно оформяне. Фурната се загрява на 180 градуса, изпичат се за 30 минути. Бисквитите нямат захар и са здравословни, охладете и им се насладете без угризения!



събота, 20 март 2021 г.

Пилешка супа с лимон и пащърнак

 

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 1 корен пащърнак
  • 2 бутчета
  • 1 морков
  • 1 лимон
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • Черен пипер на вкус
  • 1/4 връзка пресен керевиз
  • 2 картофа
  • Около 2,5 литра вода
  • Шепа фиде или ориз
  • 2 жълтъка

Начин на приготвяне:


Бульонче без изкуствено добавена мазнина 


В тенджера налейте вода и сварете пилето. Почистете го от кокалчетата, накъсайте на ситно. Прецедете бульона, добавете месото, лука, нарязан ситно, солта, пипера и куркумата. Обелете, нарежете на кубчета моркова, картофите и пащърнака, сложете ги към супата. Включете котлона на средна степен и оставете течността да заври, нека се готви така 40-45 минути. Пет, десет минути преди да изключите котлона, добавете фидето или ориза. Аз използвах второто. Поръсете със скълцани пресни подправки - магданоз и керевиз. Разбийте жълтъците, заедно с лимоновия сок, загребете от супата и върнете застройката към нея, разбъркайте. Няма опасност да се пресече, няма белтъци. Поднесете топла, по желание с още пресен сок от лимон. Добър апетит! 






петък, 19 март 2021 г.

Бутер соленки със семена

Необходими продукти:



  • 200 грама бутер тесто
  • 1 разбито яйце за глазура
  • Микс семена по избор за поръска
  • Хартия за печене + четка за намазване 




Начин на приготвяне:

Размразете тестото, разрежете го на равни лентички по дължина, след това и по ширина. Подредете бутерките върху тава, постлана предварително с лист хартия за печене. Намажете старателно всички соленки с разбито яйце и поръсете със семената. Загрейте предварително фурната с вентилатор на 170 градуса. Изпечете в средата за 10-15 минути. Изчакайте да изстинат и поднесете. Приятно хрускане! 




събота, 6 март 2021 г.

Кафяв ориз със зеленчуци и месо в мултикукър



Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 50 грама грах
  • 50 грама царевица
  • 2 моркова, обелени
  • 300 грама свинско шарено месо
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 1 лъжица кокосово масло / зехтин
  • 1 чаена чаша кафяв ориз
  • 1 супена лъжица сух джоджен или половин връзка пресен




Начин на приготвяне:



Накиснете ориза във вода за 2-3 часа. Включете кукъра, настройте програма "Fry" и запържете лука, заедно с месото в маслото/зехтина. Добавете граха, ориза, джоджена, царевицата и морковите, нарязани на кубчета. Оставете 7-8 минути на тази програма и изключете. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте. Включете програма "Stew", налейте 3 чаени чаши вода и затворене капака на уреда. Програмата е с дължина 60 минути, на 40-та изключете уреда. Поднесете ястието топло, гарнирано с кисело мляко.
Добър апетит!



петък, 26 февруари 2021 г.

Спаначена салата с лимони и семена

 

Необходими продукти: 

  • 300 грама пресен спанак 
  • 1 връзка пресен лук
  • Няколко стръка пресен джоджен 
  • 150 грама салата айсберг 
  • 1 лимон
  • 1 краставица
  • 1 морков 
  • 50 грама микс сурови семена по избор 
  • Маслини каламата 
  • Сол, зехтин на вкус 



Начин на приготвяне: 


Спанакът се измива, отцежда, подсушава и заедно с айсберга се нарязва ситно. Изсипват се в купа, добавят се настърганите морков и краставица. Пресният лук и джоджен се наситняват и прибавят. Разбърква се. Подправя се на вкус със зехтин, сол, лимони, ситно нарязани, семената и маслините. Добър апетит! 



неделя, 7 февруари 2021 г.

Супа топчета с домати

 Необходими продукти :



• 250 г овкусена кайма 
• 1 глава лук 
• 1 морков
• 1-2 домата
• 1 картоф
• щипка, две чубрица
• щипка червен пипер
• черен пипер на вкус
• 2-3 стръка пресен керевиз
• 4-5 стръка пресен магданоз
• сол на вкус
• шепа ориз



за застройката :

• 250 г кисело мляко 
• 2 жълтъка

Начин на приготвяне: 

В тенджера налейте вода и добавете лука, моркова, доматите и картофа, нарязани ситно. Добавете подправките - сол, черен, червен пипер и чубрица. След това оформете топчетата от каймата, сложете ги към супата, заедно с ориза и разбъркайте. Оставете да къкри на слаб огън за 30-40 мин и изключете котлона. Застройте супата, може и веднага, с разбитите жълтъци и кисело мляко. Поръсете със скълцани пресни подправки - магданоз и керевиз. Поднесете супата топла! Добър апетит! 



четвъртък, 7 януари 2021 г.

Горски сладкиш

 Необходими продукти: 



  • 3 яйца със стайна температура
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 10 грама ванилова захар 
  • 10 грама бакпулвер 
  • 2 и половина, 3 чаени чаши брашно
  • Портокалови кори, настъргани
  • 3 супепи лъжици кисело мляко 
  • Щипка сол
  • 100 грама замразени малини и къпини



Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете захарта, ваниловата такава и олиото. С миксер разбийте всичко до кремообразност. В друг съд пресейте брашното, добавете киселото мляко, смесено с бакпулвера + корите от портокал и солта. Комбинирайте течните и сухите съставки и бъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Изсипете сместа във форма по избор. Украсете с малините и къпините и изпечете в загрята предварително фурна на 180 градуса. Първоначално сложете кекса най-отдолу на фурната за 10 минути, за да се надуе, след това го преместете в средата. Печете 30 минути без вентилатор. След готовност завийте с кърпа. Като изстине махнете формата, разрежете и поднесете. Да ви е сладко! 



четвъртък, 24 декември 2020 г.

Баклава Снежанка


Необходими продукти: 

  • 800 грама фини кори за баклава
  • 500 грама орехи
  • 4 карамфилчета
  • 20 грама канела (2 пакетчета от малките)
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах
  • 250 грама чаени бисквити с масло
  • 250 грама разтопено масло
  • 1 кг захар
  • 900 милилитра вода
  • Лимонови кори и сок от лимон
  • 100 грама кокосови стърготини

Начин на приготвяне:




Пригответе си подходяща тавичка и я застелете с две от корите. В блендер или хаванче сложете орехите, канелата, карамфилчетата, бисквитите,  джинджифила и ги смелете фино. Изсипете сместа в купа, разбъркайте я и поръсете върху основата за баклава. Вземете кора, покрийте плънката, поръсете с масло и ръснете отново от ореховата смес. По този начин наредете баклавата, завършвайки я с две кори. Разрежете във форми по избор, наръсете с останалото масло и по прорезите. Печете на 180 градуса в загрята фурна, първо 10 минути най-отдолу на фурната, а след това преместете в средата, върху решетка за още 10-15. Баклавата е готова като придобие златисто-кафяв загар. Охладете я добре, преди да я залеете. Добре е да е студена, а сиропът врящ. Пригответе го като смесите в тенджера водата, захарта, корите от лимон и сока му. Сместа се оставя да заври, а след това се стъстява за 30-40 минути на минимална мощност на котлона. С получения сироп залейте баклавата, първо прорезите, а след това с черпак полейте и по краищата. Оставете една вечер на студено, покрийте с прозрачно фолио. На другия ден наръсете с кокосови стърготини. Поднесете. Да ви е сладко! Весели празници! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...