RSS

сряда, 8 февруари 2023 г.

Биволско месо с моркови, грах и гъби


Необходими продукти:




  • 500 грама биволско месо
  • 250 грама пресни печурки
  • 2-3 картофа
  • 2 глави лук 
  • 2 моркова
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 2 супени лъжици червено вино 
  • 3-4 зрънца бахар
  • 400 грама грах /замразен/
  • 2-3 стръка пресен копър 
  • 3 скилидки чесън, необелени
  • 3 супени лъжици олио
  • Сол, черен и червен пипер на вкус



Начин на приготвяне:



В подходяща тенджера сгорещете олиото и запечатайте месото, нарязано на кубчета. Прибавете доматената паста, виното, бахара и разбъркайте. Добавете гъбите, нарязаните моркови, лука, чесъна. Подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Аз ползвам пушен. Задушете ястието, нека къкри на тих огън за час, час и половина.Прибавете нарязаните на кубчета картофи и граха. Гответе до готовност на картофите и поръсете с пресен копър. Поднесете топло! Добър апетит! 






понеделник, 6 февруари 2023 г.

Разядка от печен патладжан с чушки, тахан и орехи

 

Необходими продукти:

  • 250 грама печен патладжан
  • 2 печени и белени червени чушки
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • 100 грама смлени сурови орехи
  • 2 стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне:




В хаванче или блендер сложете патладжана и чушките, нарязани на парченца, сложете чесъна, зехтина, солта, двата пипера и магданоза. Блендирайте до еднородност. Изсипете сместа в купа и прибавете предварително смлените орехи и сусамовия тахан. Разбъркайте, охладете и поднесете с препечени филийки. Добър апетит! 





петък, 23 декември 2022 г.

Хрупкаво хлебче


Необходими продукти:



  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 кубче жива мая
  • 1 плик за печене във фурна
  • Брашно за доомесване


Начин на приготвяне:




В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенце и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете хлебче във форма по избор и го намажете с вода. Поръсете с брашно и направете разрези с помощта на ножче - колкото и каквито искате. Поръсете хлебчето с брашно и от долната страна. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит! 😍

четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Мекичета с газирана вода


Необходими продукти:



  • 350-400 грама брашно 
  • 1 пакетче суха мая 
  • 200 мл газирана вода
  • 2 супени лъжици олио
  • 10 грама сол 
  • 10 грама захар




Начин на приготвяне: 


В купа пресейте брашното и добавете маята. Размесете със суха бъркалка. Към газираната вода прибавете солта, захарта и олиото. Изсипете течните към сухите съставки и забъркайте лепкаво тесто. Оставете да втаса. С намазнени ръце откъснете топче от тестото, разтеглете мекиче и изпържете на маслена баня в предварително загрята мазнина. Готовите мекици отцедете върху кухненска хартия и поднесете топли. Гарнирайте със сирене, сладко по избор или мед. Добър апетит! 










сряда, 9 ноември 2022 г.

Пилешката супа на мама

Необходими продукти: 


  • 350 грама пилешко месо от бутчета 
  • 1 морков
  • 2 литра бульон от пилешкото месо
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена чаша фиде
  • Няколко стръка пресен магданоз 
  • 1 зелена чушка, почистена и нарязана ситно 
  • 1 жълтък
  • 400 грама кисело мляко 


Начин на приготвяне: 


Сварете пилешкото месо в подсолена вода, препенете и я прецедете. Пресипете в чиста тенджера, добавете първо фидето, а след това моркова, чушката + сол и черен пипер според вкуса ви. По желание прибавете 2-3 супени лъжици мазнина /олио или зехтин/, смесени с 1 чаена лъжичка куркума - за жълт цвят на супата. Оставете супата да ври за 30 минути. В купа смесете жълтък и кисело мляко, разбийте до еднородност и застройте супата. Ръснете пресно скълцан магданоз и поднесете топла. Добър апетит! 





сряда, 21 септември 2022 г.

Пица с чорисо, гъби и царевица


Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 грама брашно
  • 1/3 кубче жива мая
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 1 чаена лъжичка балсамов оцет
  • 1 супена лъжица заквасена сметана
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 250 милилитра топла вода
  • 2 супени лъжици зехтин

За гарниране:

  • 250 грама чорисо
  • 2-3 почистени зелени чушки
  • 200 грама пресни печурки
  • 300 грама кашкавал за пици/моцарела
  • 3 супени лъжици доматена паста/пюре
  • 1 чаена лъжичка сух или пресен риган
  • 1 чаена лъжичка сух или пресен босилек
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • 200 грама царевица от консерва


Начин на приготвяне:



В подходяща за месене купа пресейте брашното и добавете солта. В топлата вода размийте и активирайте маята. Добавете захарта, зехтина, оцета и заквасената сметана. Изсипете сместа към сухите съставки и пригответе тестото. Оставете го да втаса и разделете на равни части. Върху набрашнен плот разточете блатовете, излизат около 3-4 броя. Гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с риган, босилек, сол, захар и зехтин. Отгоре подредете нарязани фино гъби, чушки, чорисо, настърган кашкавал/моцарела и царевица. Включете фурната на 220 градуса, на нагряване отгоре и отдолу с вентилатор. Първо запечете пицата отдолу за 5 минути, след това преместете в средата на фурната за още толкова. Поднесете топла, поръсена с пресни подправки. Добър апетит! 




четвъртък, 1 септември 2022 г.

Хрупкаво кръгло хлебче с форми

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 кубче жива мая
  • 1 плик за печене във фурна
  • Ножче за разрязване на тесто
  • Брашно за доомесване

Начин на приготвяне:


В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте. В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенче и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете питката и я намажете с вода. Наложете с шаблон с форми по избор и поръсете с брашно. Направете разрези с помощта на ножчето. Поръсете хлебчето с брашно и от долната му страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит! 



вторник, 21 юни 2022 г.

Доматена манджа с печени червени чушки

 Необходими продукти:


  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 350 грама печени червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 3 меки домата, обелени
  • 1 чаена лъжичка захар
  • Сол, черен пипер на вкус
  • Олио за запръжка или масло
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • Няколко стръка пресен керевиз
  • 200 грама твърдо бяло сирене

Начин на приготвяне:


В тенджера се сгорещява мазнина и се запържват лука, нарязан на полумесеци, настърганите морков и тиквичка.
След 3-4 минути се прибавят ситно нарязаните печени чушки, чесъна и обелените и настъргани домати. Бърка се докато сосът се сгъсти, на тих огън, около 40 минути. Подправя се със захар, сол, черен пипер и пушен такъв. Накрая се прибавят пресните магданоз и керевиз. Манджата се сервира с нарязано на кубчета сирене. Добър апетит!


понеделник, 20 юни 2022 г.

Черешов сладолед с портокалов дъх


Необходими продукти:

  • 300 грама череши
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 портокал
  • 250 милилитра сметана за разбиване
  • 320 грама кондензирано подсладено мляко



Начин на приготвяне:




Черешите се измиват, почистват се от костилки, дръжки и се слагат в каната на пасатор. Добавя се настъргана кора от портокал и захар. Сместа се пасира до хомогенност, след което се прецежда през фина цедка. Целта е да се махнат люспите, а от портокала да остане само дъхът. Сметаната трябва да бъде добре охладена преди разбиване. В голяма купа изсипете съдържанието на кутията, разбийте с миксер до получаването на крем. Постепенно добавяйте кондензираното мляко и черешовото пюре. Разбивайте до хомогенност. Получения крем изсипете в пластмасова кутия с капак, като преди това покриете със стреч фолио. Сложете във фризер за поне 3 часа. Разсипете в купички. Да ви е сладко! 



сряда, 25 май 2022 г.

Лятна салата с нахут и риба тон

 

Необходими продукти: 


  • 150 грама сварен нахут
  • 1/2 почистена маруля
  • 1 глава лук, може и червен
  • Сол на вкус
  • Сок от 1 лимон 
  • 1 консерва риба тон в зехтин 
  • 1/2 лимон, нарязан на ситни парченца 
  • Няколко маслини за украса 
  • 1 маринована червена чушка, ситно нарязана


Начин на приготвяне: 


В купа за салата нарежете почистената маруля и я подправете със сол и сок от лимон. Добавете нарязания ситно цитрус, нахута и разбъркайте. Прибавете рибата, заедно със зехтина, лука, чушката и маслините. Охладете и поднесете с питие по избор. Добър апетит! 




вторник, 3 май 2022 г.

Пухкави кексчета с боровинки

Необходими продукти за 12 броя:

  • 3 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша кристална захар
  • 10 грама ванилова захар
  • 10 грама бакпулвер
  • 2 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 12 броя хартиени форми за мъфини
  • 100 грама пресни боровинки
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:


В подходяща висока купа чукнете яйцата, добавете захарта и с миксер разбийте до кремообразност. Прибавете олиото и разбийте отново. Към киселото мляко добавете бакпулвера, а към пресятото брашно - ваниловата захар. Смесете всички съставки и разбъркайте със силиконова или дървена шпатула до получаването на гъста хомогенна смес.

В метални форми за кекчета подредетете хартиените основи. Загребете една супена лъжица и изсипете във всяка. Отгоре сложете 2-3 цели боровинки и покрийте с още една супена лъжица от сместа. Загрейте фурната на 180 градуса, печене на горен и долен реотан с вентилатор. Кексчетата се пекат първо най-долу във фурната за 10 минути, след това се местят с средата и допичат за още 10-15 минути. След готовност се охлаждат и поръсват с пудра захар. Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...