RSS

неделя, 27 август 2023 г.

Кюфтенца в зеленчуков сос


Необходими продукти:



  •  1 глава лук 
  •  2 моркова
  • 2-3 по-меки домата
  • 2 червени чушки 
  •  1 зелена чушка
  •  1 тиквичка
  • 1 патладжан
  •  500г овкусена кайма
  •  2-3 скилидки чесън 
  •  3-4 стръка пресен магданоз
  •  1 с.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл бяло вино
  •  60 г масло



Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на ситно и се запържва, заедно с настърганите моркови в малко масло. Разбърква се, след което се добавят нарязаните на ситно зеленчуци - тиквичката, патладжанът, скилидките чесън и чушките. Разбърква се, подправя се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус, след което се прибавят и обелените и нарязани на ситно домати. Магданозът се наситнява и се добавя към сместа, налива се бялото вино, след което ястието се оставя да се задуши за 15-на минути на слаб огън. Отделно в друг по-дълбок съд се разтапя масло, в което се изпържват кюфтенцата, оформени предварително - с големина колкото орех. След готовност се прибавят към соса и ястието се поднася топло. Добър апетит! 

вторник, 15 август 2023 г.

Хрупкава питка за Богородица

Необходими продукти:



  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 кубче жива мая
  • 1 плик за печене във фурна
  • Брашно за доомесване


Начин на приготвяне:


В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенче и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Отделете топка от тестото за украса, а останалото тесто оформете като питка. Намажете питката с вода. От малката част тесто, която отделихте по-рано, пригответе няколко фитила и украсете питката с тях, така както е на снимките. Поръсете хлебчето с брашно, от долната страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разчупете! Добър апетит! 😍





четвъртък, 6 юли 2023 г.

Мусака от тиквички с ориз и кайма


Необходими продукти: 



  • 2-3 стръка пресен лук
  • 2 обелени моркова
  • 3 броя тиквички, обелени 
  • 500 грама кайма смес 
  • Сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 1 връзка пресен копър
  • 2 чаени лъжици пушен червен пипер 
  • 2 стръка пресен джоджен 
  • 1 обелен и нарязан домат
  • 1 зелена чушка 
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши зеленчуков бульон
  • 3 яйца + 400 грама кисело мляко за заливка



Начин на приготвяне: 

В тенджера сгорещете олио и запържете лука. Добавете каймата и около 50 мл от зеленчуковия бульон. Разбъркайте, за да я раздробите. Подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус. Сложете червения пипер и задушете за 2 минути. Добавете нарязани ситно морковите и тиквичките. Прибавете домата, нарязаните чушка, копър и джоджен. По желание прибавете пресована скилидка чесън. Разбъркайте сместа, сложете ориза и отново размесете всичко, за да се овкуси добре. Пресипете в тавичка, налейте бульона и запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като ориза попие бульона, направете заливката. Разбийте яйцата с киселото мляко и с помощта на лъжица разнесете внимателно сместа. Преместете тавата в средата на фурната и запечете на горен реотан до кафеникава коричка. Поднесете мусаката топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит!




вторник, 6 юни 2023 г.

Кюфтета с млечно-чеснов сос

 

Необходими продукти:

  • 500 грама кайма
  • 1/3 чаена чаша ориз
  • Кимион и черен пипер на вкус
  • Сол на вкус
  • 1 глава лук за бульона
  • 1 наситнен морков
  • Няколко стръка пресен магданоз
  • Масло за запръжка
  • 400 грама кисело мляко
  • 3 супени лъжици брашно
  • 1/2 глава млечен чесън



Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата и я подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус. Добавете ориза и я размесете. Оформете кюфтета. В тенджера налейте около 1.5 литра вода и сложете обелените скилидки чесън, морков и нарязана на четири глава лук. След завиране сложете и кюфтетата. Оставете ги да се сварят, а по-късно ги извадете с помощта на решетъчна лъжица. Получения бульон пасирайте до еднородност. В друг съд загрейте масло и запържете 3 супени лъжици брашно. Добавете бульона и разбитото предварително кисело мляко. Бъркайте докато сосът се сгъсти. Подправете с нарязан ситно пресен магданоз и сложете кюфтетата. Подпесете ястието топло. Добър апетит! 




сряда, 19 април 2023 г.

Супа от агнешки дреболии с лапад и девесил

 

Необходими продукти:

  • 250 грама агнешки дреболийки
  • 1 връзка пресен лапад 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 2 стръка пресен девесил
  • 1 морков, обелен и нарязан 
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 картоф
  • Шепа фиде
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • Олио
  • За застройка: 
  • 200 грама кисело мляко 
  • 1 жълтък 
  • 1/2 лимон



Начин на приготвяне: 

Сварете дреболийките, отцедете бульона и оставете настрана. Запържете в мазнина нарязан ситно зелен лук, джоджен, девесил и добавете предварително попарен и наситнен лапад. Сложете моркова, картофа и прибавете дреболийките, подправете със сол, черен пипер, червен пипер на вкус. Налейте отцедения по-рано бульон и сложете фидето. Оставете супата да ври за 30 мин. Застройте я с половин кофичка кисело мляко, сок от половин лимон и жълтък. Поднесете топла! Добър апетит! 



сряда, 8 февруари 2023 г.

Биволско месо с моркови, грах и гъби


Необходими продукти:




  • 500 грама биволско месо
  • 250 грама пресни печурки
  • 2-3 картофа
  • 2 глави лук 
  • 2 моркова
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 2 супени лъжици червено вино 
  • 3-4 зрънца бахар
  • 400 грама грах /замразен/
  • 2-3 стръка пресен копър 
  • 3 скилидки чесън, необелени
  • 3 супени лъжици олио
  • Сол, черен и червен пипер на вкус



Начин на приготвяне:



В подходяща тенджера сгорещете олиото и запечатайте месото, нарязано на кубчета. Прибавете доматената паста, виното, бахара и разбъркайте. Добавете гъбите, нарязаните моркови, лука, чесъна. Подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Аз ползвам пушен. Задушете ястието, нека къкри на тих огън за час, час и половина.Прибавете нарязаните на кубчета картофи и граха. Гответе до готовност на картофите и поръсете с пресен копър. Поднесете топло! Добър апетит! 






понеделник, 6 февруари 2023 г.

Разядка от печен патладжан с чушки, тахан и орехи

 

Необходими продукти:

  • 250 грама печен патладжан
  • 2 печени и белени червени чушки
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • 100 грама смлени сурови орехи
  • 2 стръка пресен магданоз


Начин на приготвяне:




В хаванче или блендер сложете патладжана и чушките, нарязани на парченца, сложете чесъна, зехтина, солта, двата пипера и магданоза. Блендирайте до еднородност. Изсипете сместа в купа и прибавете предварително смлените орехи и сусамовия тахан. Разбъркайте, охладете и поднесете с препечени филийки. Добър апетит! 





петък, 23 декември 2022 г.

Хрупкаво хлебче


Необходими продукти:



  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 кубче жива мая
  • 1 плик за печене във фурна
  • Брашно за доомесване


Начин на приготвяне:




В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенце и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете хлебче във форма по избор и го намажете с вода. Поръсете с брашно и направете разрези с помощта на ножче - колкото и каквито искате. Поръсете хлебчето с брашно и от долната страна. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит! 😍

четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Мекичета с газирана вода


Необходими продукти:



  • 350-400 грама брашно 
  • 1 пакетче суха мая 
  • 200 мл газирана вода
  • 2 супени лъжици олио
  • 10 грама сол 
  • 10 грама захар




Начин на приготвяне: 


В купа пресейте брашното и добавете маята. Размесете със суха бъркалка. Към газираната вода прибавете солта, захарта и олиото. Изсипете течните към сухите съставки и забъркайте лепкаво тесто. Оставете да втаса. С намазнени ръце откъснете топче от тестото, разтеглете мекиче и изпържете на маслена баня в предварително загрята мазнина. Готовите мекици отцедете върху кухненска хартия и поднесете топли. Гарнирайте със сирене, сладко по избор или мед. Добър апетит! 










сряда, 9 ноември 2022 г.

Пилешката супа на мама

Необходими продукти: 


  • 350 грама пилешко месо от бутчета 
  • 1 морков
  • 2 литра бульон от пилешкото месо
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена чаша фиде
  • Няколко стръка пресен магданоз 
  • 1 зелена чушка, почистена и нарязана ситно 
  • 1 жълтък
  • 400 грама кисело мляко 


Начин на приготвяне: 


Сварете пилешкото месо в подсолена вода, препенете и я прецедете. Пресипете в чиста тенджера, добавете първо фидето, а след това моркова, чушката + сол и черен пипер според вкуса ви. По желание прибавете 2-3 супени лъжици мазнина /олио или зехтин/, смесени с 1 чаена лъжичка куркума - за жълт цвят на супата. Оставете супата да ври за 30 минути. В купа смесете жълтък и кисело мляко, разбийте до еднородност и застройте супата. Ръснете пресно скълцан магданоз и поднесете топла. Добър апетит! 





сряда, 21 септември 2022 г.

Пица с чорисо, гъби и царевица


Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 грама брашно
  • 1/3 кубче жива мая
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 1 чаена лъжичка балсамов оцет
  • 1 супена лъжица заквасена сметана
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 250 милилитра топла вода
  • 2 супени лъжици зехтин

За гарниране:

  • 250 грама чорисо
  • 2-3 почистени зелени чушки
  • 200 грама пресни печурки
  • 300 грама кашкавал за пици/моцарела
  • 3 супени лъжици доматена паста/пюре
  • 1 чаена лъжичка сух или пресен риган
  • 1 чаена лъжичка сух или пресен босилек
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • 200 грама царевица от консерва


Начин на приготвяне:



В подходяща за месене купа пресейте брашното и добавете солта. В топлата вода размийте и активирайте маята. Добавете захарта, зехтина, оцета и заквасената сметана. Изсипете сместа към сухите съставки и пригответе тестото. Оставете го да втаса и разделете на равни части. Върху набрашнен плот разточете блатовете, излизат около 3-4 броя. Гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с риган, босилек, сол, захар и зехтин. Отгоре подредете нарязани фино гъби, чушки, чорисо, настърган кашкавал/моцарела и царевица. Включете фурната на 220 градуса, на нагряване отгоре и отдолу с вентилатор. Първо запечете пицата отдолу за 5 минути, след това преместете в средата на фурната за още толкова. Поднесете топла, поръсена с пресни подправки. Добър апетит! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...