RSS

вторник, 26 юни 2018 г.

Пица Пеперони с шунка, сирене, кашкавал и яйце




Необходими продукти:


за тестото:


  • 350 грама брашно
  • 120 милилитра топла вода
  • 1/3 пакетче суха мая
  • по една малка щипка сол и захар
  • 1/3 чаена лъжица оцет
  • 30 милилитра зехтин


за гарниране:


  • 2-3 супени лъжици доматен сос, може и лютеница
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол на вкус, щипка захар
  • 2-3 печени червени чушки, почистени и нарязани на лентички
  • 100 грама шунка, нарязана фино
  • 70 грама краве сирене
  • 100 грама кашкавал
  • 50 грама царевица от консерва
  • 1 сурово яйце


Начин на приготвяне:


В купа изсипете брашното и към него добавете маята. Топлата вода смесете със солта, захарта, зехтина и оцета. Комбинирайте сухите с течните съставки и пригответе тесто. Изчакайте го да втаса, набрашнете плот и разпънете тестото, оформяйки блат. Сложете го в тавичка за пица. В купичка смесете доматения сос с ригана, босилека, захарта, солта и магданоза. Разбъркайте и старателно намажете основата за пицата. Отгоре подредете нарязаните на лентички чушки и шунката. Поръсете с настъргани сирене и кашкавал. Гарнирайте с останалите печени чушки, поръсете с царевица и нарязан магданоз или пресен босилек. В средата на блата направете вдлъбнатина, в която чукнете яйцето. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете пицата до готовност. Средно ще отнеме около 30-35 минути. Охладете я след изпичане, разрежете и поднесете с млечен ментово-чеснов сос или друг по ваш избор. Комбинирайте пицата с любимо питие като хладна бира, за още по-голяма наслада. Да ви е вкусно!


петък, 18 май 2018 г.

Хрупкави паприкови сиренца


Необходими продукти:



  • 300 грама краве сирене
  • 2 разбити яйца
  • 70 грама натрошен чипс с вкус на паприка
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • мазнина за пържене


Начин на приготвяне:


Нарежете сиренето на кубчета и ги сложете в камера за половин час. През това време разбийте яйцата в купичка, а в друга сложете натрошения чипс, смесен с пушения червен пипер. Извадете сиренцата, потопете ги в яйцата, след това в хрупкавата смес. Повторете два пъти и изпържете в достатъчно мазнина, добре сгорещена. Отцедете хрупкавите хапчици, подредете в чиния и поднесете топли. Добър апетит!


вторник, 15 май 2018 г.

Бъркана питка със самардала и сирене без месене


Необходими продукти:



  • 350 грама брашно
  • 100 грама царевично брашно
  • 7 грама суха мая
  • 3 яйца
  • 200 грама кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка самардала (може и шарена сол)
  • щипка захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 150 грама натрошено сирене


Начин на приготвяне:


В голяма купа чукнете яйцата. Добавете мазнината, самардалата (шарената сол), захарта и разбъркайте. Сложете киселото мляко, сиренето и двата вида брашна, смесени с маята. Разбъркайте сместа и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете на горен и долен реотан в продължение на 40-45 минути. Охладете, разчупете и поднесете с айрян или кисело мляко. Добър апетит! 



Руло от тиквички с млечен сос, копър и гъби


Необходими продукти:



  • 3 големи тиквички
  • 2 яйца
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 5-6 супени лъжици брашно
  • 1 глава стар лук, настъргана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • няколко стръка пресен копър
  • 1 супена лъжица кисело мляко


за соса


  • 200 грама млечна майонеза
  • 150 грама мариновани печурки
  • 150 грама цедено кисело мляко
  • 50 грама заквасена сметана
  • няколко стръка пресен копър
  • сол според вкуса
  • бейби моцарела за украса


Начин на приготвяне:


Измийте тиквичките и ги настържете в купа. Добавете сол и отцедете от излишната вода. Прибавете черен пипер, кашкавал, лук, чесън, копър, яйца, кисело мляко и брашно. Разбъркайте сместа до хомогенност и я разпределете в тава, покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете до златиста коричка. Охладете блата. Комбинирайте майонезата с цеденото мляко, сметаната, копъра, солта и разбъркайте. Добавете печурките и с получената смес намажете блата. Завийте на руло и украсете с млечен сос и бейби моцарела. Разрежете, охладете за час и поднесете. Добър апетит!


вторник, 8 май 2018 г.

Пърленка на тостер с домат, сирене и кашкавал


Необходими продукти:


за тестото


  • 350 грама брашно
  • 1/2 чаена чаша топла вода
  • 1 супена лъжица зехтин
  • щипка сол и щипка захар
  • 5 грама суха мая


за плънката


  • 100 грама настърган кашкавал
  • 50 грама настъргано сирене
  • 1 домат, нарязан на кръгчета
  • шарена сол за поръсване
  • масло за намазване


Начин на приготвяне:


Пригответе тесто като смесите брашното с маята, а към тях прибавите водата, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте и замесете тесто. След като втаса, разделете на части и разточете. Върху всяка тестена кора сложете разтопено масло, добавете сирене, кашкавал, домат и шарена сол. Пригответе по същия начин и останалите кори. Изпечете пърленките в сгорещен тостер. След готовност разрежете и поднесете топли. Идеални са с каничка айрян или кисело мляко. Добър апетит!


петък, 4 май 2018 г.

Пиле с нахут, спанак и ориз в мултикукър


Необходими продукти:



  • 1 глава стар лук или половин връзка пресен
  • 400 грама сварен и отцеден нахут
  • 1 чаена чаша и половина ориз
  • 2 пилешки бутчета, измити и нарязани на порции
  • половин връзка пресен джоджен
  • сол, черен пипер на вкус
  • 200 грама попарен и нарязан ситно спанак
  • олио за запръжка
  • 1/3 чаена лъжичка куркума
  • 5 чаени чаши вода или пилешки бульон, може и зеленчуков


Начин на приготвяне:


Настройвате уреда на програма за пържете, наливате мазнината и след като се сгорещи запържвате лука. След това прибавяте ориза, солта, черния пипер, куркумата и накрая пилешкото месо + нахута. Разбърквате сместа, слагате спанака, нарязания ситно джоджен и водата или бульона. Изберете програма за готвене, при мен е бутонът Stew, задайте време 45 минути и натиснете старта. След готовност, уредът ще премине на режим поддържане на температурата на ястието, изключете го, разпределете порции и се насладете на вкуса. Добър апетит!


петък, 27 април 2018 г.

Хрупкава пица с луканка, царевица и маслини


Необходими продукти:


за тестото:


  • 300 грама брашно
  • 150 милилитра топла вода
  • 1/3 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • щипка сол
  • 1-2 супени лъжици зехтин


за гарниране:


  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка сух босилек
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 50 грама маслини без костилки, нарязани
  • 50-80 грама царевица от консерва
  • 250 грама нарязана луканка
  • 100 грама настърган кашкавал
  • шепа рукола за декорация


Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното и към него прибавете маята. Разбъркайте съставките. В друг съд налейте водата, прибавете солта, захарта и зехтина. Комбинирайте със сухите продукти и пригответе тесто. Покрийте с влажна кърпа съда, докато втаса и разделете на две части. От това количество тесто ще приготвите две пици. Разтеглете първата така, че да покрие плътно тавичката. В купа смесете доматената паста с ригана, босилека, чубрицата. Намажете блата с готовия сос и гарнирайте с маслините, царевицата, луканката и кашкавала. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете пицата до готовност. Пригответе втората по същия начин. След като изстине украсете с листенца свежа рукола, разрежете и поднесете. Добър апетит!


четвъртък, 26 април 2018 г.

Спаначена пита със сирене и пресен джоджен



Необходими продукти:



  • 200 грама настъргано сирене
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 10 грама бакпулвер
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 300 грама попарен и охладен спанак
  • 1 връзка ситно нарязан пресен джоджен
  • 3 яйца


Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете солта и ги разбийте. Прибавете киселото мляко, сиренето, олиото, нарязаните спанак и джоджен. Разбъркайте, а в друг съд комбинирайте бакпулвера с брашното. Смесете всички продукти и разбъркайте с дървена шпатула. Застеле тавичка с хартия за печене, разпределете сместа и я загладете. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питата за 35-40 минути. Пробвайте дали е готова със суха клечка за зъби. Охладете, разрежете и поднесете питата, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит!


сряда, 25 април 2018 г.

Домашен барбекю сос за печени меса и скара



Необходими продукти:


  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • щипка захар 
  • щипка сол 
  • 1 супена лъжица соев сос
  • сос от печено месо
  • 1 чаена лъжичка горчица



Начин на приготвяне:


След като изпечете месо или друг вид месни продукти на скара или барбекю, задушете ги за 30 минути и отделете в купичка получения сос. Към него прибавете доматеното пюре, захарта, солта, соевия сос и горчицата. Разбъркайте сместа до хомогенност и охладете. Поднесете соса като гарнитура към мешана скара и други печени меса. Добър апетит!



неделя, 22 април 2018 г.

Бобена яхния със свинско месо


Необходими продукти:



  • 500 грама бял боб
  • 1 глава стар лук
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 нарязана ситно скилидка чесън
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • щипка захар
  • 400 грама шарено свинско месо, нарязано
  • олио за запръжка
  • 300 милилитра вода


Начин на приготвяне:



Накиснете боба от вечерта, на сутринта сменете водата и го сварете до готовност. Отцедете течността и охладете. В тенджера загрейте олио, запържете нарязан ситно пресен и стар лук. Добавете месото, чесъна и скълцания джоджен. Подправете със сол, черен и червен пипер на вкус, чубрица, доматено пюре и щипка захар. Налейте вода, сипете боба и гответе на тих огън за 40 минути. Разпределете яхнията в купички, поръсете с нарязан ситно пресен магданоз. По желание добавете и скилидки чесън. Добър апетит!

сряда, 18 април 2018 г.

Мусака от лапад с ориз и кайма и бешамелова заливка



Необходими продукти:



  • 1 връзка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • 2 връзки пресен лапад
  • 500 грама кайма смес
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • сол и червен пипер на вкус
  • 1 мек домат, настърган
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 чаена чаша и половина ориз
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 чаени лъжици масло
  • 400 грама кисело мляко
  • 100 милилитра прясно мляко



Начин на приготвяне:


Измийте, подсушете и нарежете ситно лука и лапада. Запържете ги в сгорещено олио. Прибавете каймата, черния пипер, кимиона, солта и червения пипер. Добавете настъргания домат, чесъна и ориза. Разбъркайте сместа и след като се запържи я пресипете в подходяща тава. Налейте вода, около 4 чаени чаши и загрейте фурната на 200 градуса. Гответе ястието докато течността изври, а ориза набъбне. Пригответе бешамелов сос като запържите брашното в маслото и разредите със смес от млеката. Подсолете соса и след като се сгъсти го разпределете върху ястието. Върнете във фурната да се запече за още 20 минути. Разрежете мусаката на парченца и поднесете топла. По желание гарнирайте с пресен чесън или подправки. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...