skip to main |
skip to sidebar

Необходими продукти:
- 1 килограм тиквички
- 2 обелени моркова
- 2 картофа
- 1 глава стар лук
- половин връзка пресен копър
- 3 скилидки чесън
- 2 яйца
- 4 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер на вкус
- 20 грама маково семе
- няколко стръка пресен магданоз
- олио за пържене
за соса

- 3 нарязани фино тиквички
- 1 скилидка чесън
- 100 грама лека майонеза
- 2 супени лъжици кисело мляко
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- 1 супена лъжица марината от кисели краставички
- 2 стръка пресен копър
- 1 чаена лъжичка стрити люти чушки
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват в купа, подсоляват се и се отцеждат от водата. Към тях се прибавят настърганите моркови, картофи, лук и чесън. Добавят се нарязани ситно копър и магданоз. Разбърква се и се чукват яйцата, прибавят се маковото семе, черния пипер, брашното и е разбърква до хомогенност. Олиото се сгорещява, с лъжица се загребва от сместа и се изпържват кюфтетата. След готовност се отцеждат върху кухненска хартия. Сосът се приготвя като фино нарязаните тиквички се запекат предварително и се сложат в блендер. Към тях се прибавят чесъна, майонезата, млякото, червения пипер, водата от краставичките и копъра. Разбива се до еднородност. Полученият сос се изпипва в купичка, поръсва се с лютия пипер и се поднася към тиквените кюфтета. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм пресни картофи
- 1 чаена лъжичка чесън на прах
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 чаена лъжичка стрит риган
- 1 чаена лъжичка сол
- черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка чили
- 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
- 60 грама масло
- няколко стръкчета пресен копър
Начин на приготвяне:
Картофите се почистват от люспичките, измиват се и се нарязват. В купа се смесват чесъна на прах, червения пипер, ригана, солта, черния пипер, чилито, копъра и се разбъркват. Картофите се запържват в маслото или се запичат и след това поръсват с микса от подправки. Разбъркват се и се поднасят топли гарнирани със сос по избор. Добър апетит!


Необходими продукти:
- 150 грама пресен спанак
- 400 грама сварен нахут
- 1/2 чаена чаша ориз
- 500 грама кайма смес
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- щипка сол
- 1 глава лук
- няколко стръка пресен лук
- няколко стръкчета пресен джоджен
- 2-3 стръка пресен магданоз
- половин глава млечен чесън
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 мек домат
- 2-3 картофа
- 500 милилитра пилешки бульон или вода
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Каймата се подправя със сол, черен пипер, кимион и настърган стар лук. Омесва се и се оформят кюфтенца. Запържват се в сгорещено олио, прибавят се нарязани ситно пресен лук и спанак. Добавя се червен пипер, настърган домат и нарязани на кубчета картофи. Към сместа се слага нахута, чесъна, джоджена, ориза, магданоза и бульона. Разбърква се и се намаля мощността на котлона. Ястието се оставя да ври на слаб огън до готовност. От картофите яхнията ще се сгъсти, но ако желаете по-плътен сос прибавете една супена лъжица размито във вода брашно. Вкусът се допълва чудесно с няколко люти чушки. Добър апетит!

Необходими продукти:
- 150 грама пресен спанак
- 1 глава лук
- десетина джанки
- 1 чаена чаша ориз
- сол, черен пипер на вкус
- 2-3 стръка пресен джоджен
- няколко стръкчета пресен магданоз
- 1-2 бутчета, нарязани на порции
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява и в него се запържва нарязан ситно лук, пилешко месо и ориз. Прибавя се спанакът, джанките и се подправя със сол и черен пипер според вкуса ви. Добавят се нарязани магданоз и джоджен и се наливат 3 чаени чаши вода или пилешки бульон. Ястието се оставя да ври на слаб огън до готовност. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама пресен спанак
- 2 домата
- половин краставица
- 1 връзка пресен лук
- 2 листенца пресен джоджен
- 1 консерва риба тон в зехтин
- 50 грама царевица от консерва
- маслини за украса
- 100 грама настърган пармезан
- 50 грама крутони
- пресен магданоз за украса
- сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива, подсушава и се нарязва на ситно. Слага се в купа и към него се прибавят нарязани на кубчета домати и краставици. Прибавя се нарязан ситно лук, джоджен и се добавя пармезанът, рибата, царевицата, маслините, крутоните. Салатата се подправя със сол и зехтин на вкус, може да се добави и лимонов сок и се украсява с магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 краставици
- 3 домата
- 1 глава червен лук
- половин връзка пресен копър
- сол, зехтин
- 30 грама микс от семена (тиквени, сусамови, слънчогледови)
за дресинга
- сок от един лимон
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 1 чаена лъжичка чили
- 1 счукана скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се слагат в салатиера. Прибавя се нарязан на полумесеци червен лук, нарязват ситно копър и се подправя със зехтин и сол на вкус. Поръсва се със семената. Дресингът се приготвя като към лимоновия сок се прибавят оцета, чилито и чесъна. Разбърква се и салатата се поднася, гарнирана с него. Добър апетит!
Необходими продукти:
за блатовете
- 3 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 2 чаени чаши брашно
- 10 грама бакпулвер
- 5 грама ванилия
- 1/2 чаена чаша олио
- шипка сол
за тортата
- 500 милилитра сметана за разбиване
- 300 грама течен шоколад
- 200 грама шоколадови топчета (криспи)
- 200 грама шоколадови камъчета
- бисквити по избор за украса (може и без тях)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и се налива олиото. Към брашното се добавя бакпулвера, ванилията и солта. Двете смеси се комбинират, разбъркват и изсипват във форма за торта. Фурната се загрява на 180 градуса и се изпичат блатовете за 40 минути. След готовност се охлаждат и разрязват на три части. В купа се разбива сметаната, добавя се течния шоколад и се разбърква до хомогенност. Част от крема се слага в шприц. С получената смес се намазват блатовете, заглаждат се и последния се украсява с крем, шоколадови камъчета и топченца. С помощта на шприца се декорират бордовете на тортата и се украсява с бисквити и още криспи. Тортата се охлажда, преди да се поднесе. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама пресни картофи
- една чаена лъжичка пушен червен пипер
- няколко стръка пресен копър
- 1 глава млечен чесън
- сол, черен пипер на вкус
- 500 грама кайма смес
- 60 грама масло
- 1 чаена чаша бира
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и натриват със сол, за да е почистят. Нарязват се на четвъртини и се запържват в разтопено масло. Отцеждат се и се оставят настрана. В същото масло се запържват и кюфтенцата, за 2-3 минути. Подреждат се в тава, добавят се картофите и се подправя със сол, черен и пушен пипер. Добавят се пресните скилидки чесън и нарязан ситно пресен копър. Бирата се налива и ястието се запича в предварително загрята фурна за 30-35 минути на 180 градуса. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 скумрии
- 1 глава лук
- 200 грама пресни печурки
- 2 моркова
- 3 меки домата или от консерва
- 1 стрък пресен девесил
- 2 стръка пресен керевиз
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 4 кисели краставички
- 200 грама царевица от консерва
- няколко стръка пресен магданоз
- 2-3 резена лимон
- 1 стрък зелен лук
- сол, черен пипер
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Ако рибата не е почистена е добре да бъде леко замразена, за да се отстранят вътрешностите по-лесно. Изчиства се, изплаква се и се нарязва на парчета, които се разпределят в тава. Олиото се загрява и се запържват обелените и нарязани лук, зелен лук, моркови и домати. Прибавят се гъбите, ако са ситни може и цели, нарязаните на колелца кисели краставички и царевицата. Сместа се подправя с червен пипер, черен пипер, сол, девесил и керевиз, скълцани ситно. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути и се разпределя в тавата. Фурната се загрява на 200 градуса и ястието се запича за 30-35 минути. След като изстине се подправя със стръкчетата магданоз и лимонови резенчета. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 2 пакетчета суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 супена лъжица сол
- 3-4 супени лъжици зехтин
- около 300 милилитра топла вода
- 150 грама микс сурови семена по избор
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, към която се прибавят маята, захарта, солта, зехтина, семената и накрая водата. Замесва се тесто, оформя се топка, набрашнява се и се слага в намазнена изцяло чугунена или метална тенджера. Търпеливо се изчаква тестото да втаса и се изпича в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След готовност се завива с влажна кърпа. Хлябът се разрязва, след като се охлади напълно. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 5-6 свински филенца
- 1 чаена лъжичка краве масло
- 3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 150 милилитра прясно мляко
- 200 грама кисело мляко
- 250 грама топено сирене за мазане
- 2 стръка пресен магданоз
- 150 грама шунка, нарязана на кубчета
- 3-4 кисели краставички, нарязани ситно
- 100 грама сладка царевица от консерва
- 2 стръка пресен копър
- 1-2 супени лъжички марината от киселите краставички + лука
Начин на приготвяне:
Маслото се сгорещява, филето се набрашнява и се сотира за 3-4 минути от всяка страна. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцежда се и се подрежда в тава или йенски съд.
В същата мазнина се запържва останалото брашно. Киселото и прясното мляко се смесват, прибавя се топеното сирене и се разбърква до хомогенност. Налива се към сместа с брашното. Добавят се нарязан ситно пресен копър, магданоз, кисели краставички, шунка и царевица.
Разбърква се, налива се малко марината от краставичките и след като се сгъсти, сосът се разпределя върху месото.
Фурната се загрява на 180-200 градуса и ястието се запича за 30-40 минути. Добър апетит!