RSS

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Бейби рулца "Стефани" с топено сирене и гъбен сос



Необходими продукти : 


  • 1 кг кайма 
  • 10г кимион
  • 10 черен пипер
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2 моркова
  • 2 яйца 
  • 80г топено сирене
  • 4-5 кисели краставички 
  • 2с.л олио 
  • 1-2 ч.ч. вода


за соса: 

  • 3 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус
  • бульон от печенето 


Начин на приготвяне:


Каймата се слага в по-голям съд и се омесва с подправките и скълцаният магданоз. Морковите се обелват и сваряват, заедно с двете яйца. Киселите краставички се нарязват на ситно, На ситно се нарязват и морковите и яйцата, след като се сварят. Топеното сирене се нарязва на равни части, с помощта на мокър нож.  Намаслява се подходяща тава. Върху дъска или намаслен плот се разстила част от каймата и се притиска добре, да заприлича на плескавица. По средата се слага плънката от кисели краставички, яйце, морков и топено сирене. Завива се с навлажнени ръце, като се притиска плътно, така че краищата да се запечатат. По същият начин се процедира и с останалата кайма. Ако остане плънка може да се добави към гъбения сос. 
Завитите бейби рулца се подреждат в тавичката и се долива водата. Слагат се в предварително загрява на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Десет или петнадесет минути преди изкарването от фурната се изсипва част от бульона, отделен при печенето. Той ще ни потрябва при направата на соса. За целта : Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Запържват се в маслото, заедно със скълцания лук. Ако е останала плънка - добавя се и тя. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се скълцаният копър. Разбърква се. След това в отделен съд се смесват бращното, киселото и прясното мляко. Към тази смес се изсипва бульонът от печеното. Разбърква се и на тънка струйка се добавя към гъбите. След като започне да се посгъстява ( до средна консистенция), рулцата се изваждат и се заливат със соса. Връщат се обратно във фурната за още около 10-12 минути. Сервират се топлички, гарнирани със гъбен сос. Добър апетит! 

Благодарности на : http://batimiti.blogspot.bg/ за чудесната идея ! 







събота, 31 октомври 2015 г.

Хапки с карамелизирани лук, круша и топено сирене




Необходими продукти :


  • 600г свинско месо 
  • 2 глави лук 
  • 1 круша 
  • 100г замразени зеленчуци - китайски микс
  • 1 с.л майонеза
  • 100г топено сирене (Гауда за мазане)
  • 1 с.л кафява захар
  • 30 г масло 
  • 1 с.л балсамов оцет
  • 30 мл бяло вино
  • 1-2 с.л соев сос
  • кимион и черен пипер на вкус




Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва в него - до златисто. Добавят се нарязаната на филийки круша и захарта. Разбърква се. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват нарязаното на кубчета месо и зеленчуците. Подправя се със соев сос на вкус, кимион и черен пипер. Към тях се добавят топеното сирене и майонезата. Разбърква се. Оставя се така на слаб огън за около 25 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и круша. Разбърква се и след 5 минути се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор или люти чушлета. Добър апетит! 

петък, 30 октомври 2015 г.

Свинско с круша, маслени картофи и гъбки

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 700 г шарено свинско месо 
  • 500 г картофи
  • 60 г краве масло
  • 200-300 г печурки 
  • 1 морков
  • сол на вкус
  • черен пипер и кимион на вкус
  • щипка риган
  • 2-3 ч.л соев сос


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в половината от маслото. След това към него се добавя нарязаното на кубчета свинско месо. Посолява се и се подправя с черен пипер и кимион. Прехвърля се в подходяща тава (йенски съд с капак). Отделно, в останалата част от маслото, се запържват обелените и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят измитите печурки. Ако са по-ситно може да се добавят цели. Разбърква се. Прибавя се нарязаният на шайби морков и се подправя с ригана и соевия сос. Сместа се разбърква и се прехвърля при свинското месо. Разпределя  се внимателно и се добавя  нарязаната на филийки круша. Налива се около 150 -200 мл вода. Пече се в загрята фурна на 200 градуа за 40 минути.

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Сърнели с ориз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз
  • 5-6 нарязани на едро сърнели
  • 1 и 1/2 с.л масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1-2 стръкчета пресен магданоз
  • 5-6 ч.ч вода или гъбен бульон


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото. Към него се прибавят предварително измитите и подсушени сърнелки. Разбърква се добре и след около 2-3 минутки се добавя оризът. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Налива се водата и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично до готовност.  Ястието се поднася топло, поръсено със скълцан магданоз и по желание гарнирано с кисело мляко. Добър апетит !

сряда, 28 октомври 2015 г.

Тиквено смути с мед, фурми и канела

Необходими продукти : 



  • 100г ( 2-3 парченца) сварена тиква 
  • 100-150 мл студено прясно мляко 
  • 5-6 бр. обезкостени фурми 
  • 1ч.л канела
  • 2ч.л мед 



Начин на приготвяне: 


В подходящ за пасиране съд се слагат парченцата тиква, медът и фурмите. Добавят се канелата и накрая прясното мляко. Пасира се до хомогенност. Поднася се леко изстудено. 

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Маминият гювеч





Необходими продукти 



  • 500г картофи
  • 600г шарено свинско месо
  • 2 глави лук
  • 7-8 печурки
  • 150г микс от зеленчуци по избор (грах, моркови, царевица, чушка, зелен боб..)
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер на зърна
  • кимион и сол на вкус
  • 10г червен пипер
  • щипка чубрица
  • олио за пържене
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 30мл вино
  • 1-2 дафинови листа



Начин на приготвяне :


В тенджера се запържват лукът, свинското месо, нарязано на кубчета, нарязаните гъбки, зеленчуците по избор ( микс ). Добавят се също и картофите - нарязани на едри кубчета или филийки. Добавят се червеният пипер, чубрицата и кимионът и се разбърква. Всичко се запържва, след което се добавя малко вода - около 1 и 1/2 ч.ч. Оставя се да къкри на тих огън за 5 минути, като от време на време се разбърква. Добавят се черният пипер  и скълцаният магданоз, посолява се на вкус и се налива виното. Ястието се разбърква добре, добавят се дафиновите листа и се прехвърля в подходяща по големина тава или йенски съд с капак ( гювеч). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути. Добър апетит ! 

събота, 24 октомври 2015 г.

Свински хапки с лук в бирен сос

Необходими продукти : 








  • 500г шарено свинско месо
  • 2-3 глави лук 
  • сол, кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л масло 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 100мл бира 
  • 1с.л заквасена сметана




Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит. 

петък, 23 октомври 2015 г.

Пикантно ризото със зеленчуци

Необходими продукти:







  • 2 ч.ч дългозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 1 люта чушка
  • 250 г пресни печурки
  • 2 моркова
  • 200 г царевица
  • шепа грах
  • 2-3 стръка копър
  • масло за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л соев сос
  • около 5-6 ч.ч вода



Начин на приготвяне :




Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в маслото, в което се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.Добавя се нарязаната люта чушка и се разбърква. Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. По желание може да се подправи със соев сос.

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Пилешката супичка на прабаба ми

Необходими продукти :














  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз






за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно




Начин на приготвяне : 



Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват на парченца. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящият бульон. Разбърква се, след което се добавят и рендосаните домати. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки или сухар по желание. 



Мъфини с крема сирене и боровинки

Необходими продукти:

 


  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • 1/2 ч.л.сол 
  • 1 ч.ч.захар 
  • 1 яйце 
  • 60г крема сирене
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1/3 ч.ч краве масло (размекнато) 
  • 1 ч.ч почистени и подсушени боровинки


Начин на приготвяне: 


С помощта на телена бъркалка се разбърква крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето. Бърка се, докато се получи еднородна смес.Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулверът. Сухите съставки се прибавят към течните на 2-3 пъти. Разбърква се добре, след което се добавят и боровинките. Сместа се разпределя в намаслени формички за мъфини, в които по желание може да сложите хартиени капсули. Пекат се в предварително загрята фурна около 20-25 минути на 180 градуса.

сряда, 21 октомври 2015 г.

Яхния с кюфтенца, зелен боб и картофи

Необходими продукти : 


  • 500г кайма
  • 500г зелен фасул 
  • 3-4 картофа 
  • 1 с.л сладка царевица  
  • 1-2 по-меки домата 
  • 1 червена чушка 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2с.л брашно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер 
  • 30г масло за запръжка
  • 3-4 стръка пресен копър
  • щипка чубрица
  • около 500 мл вода



Начин на приготвяне:



Зеленият боб се измива, почиства и попарва в подсолена вода. След това се прецежда и оставя настрана. Лукът се запържва в маслото, заедно с настъргания предварително морков. Разбърква се, след което към него се добавят зеленият боб, царевицата и наситнените чушка и домати. Подправя се с черен, червен пипер и сол на вкус. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи и целите скилидки чесън ( може и небелени). Налива се водата. Подправя се с чубрицата и се разбърква отново. С влажни ръце, от каймата се оформят малки кюфтенца , които се пускат във врящата яхния.Оставя се да къкри на слаб огън около 30-35 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, яхнията се сгъстява с размитото в малко вода брашно. Връща се обратно за 2-3 мин. При сервиране се подправя със скълцан пресен копър. Добър апетит! 





четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Пикантни пилешки бутчета с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 






  • 2-3 пилешки бутчета
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • щипка риган
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • подправка пикантина за пилешко месо
  • щипка лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...