Необходими продукти:
- 1 килограм червени чушки
- 300 грама кайма смес
- Сол, черен пипер, червен пипер и кимион на вкус
- 1 обелен и настърган морков
- 2 стръка пресен девесил
- 1 стрък пресен магданоз
- 1 глава лук
- Зехтин или олио за запръжка
- 1 мек домат
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 1 чаена чаша кафяв ориз
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
- 1/3 чаена чаша прясно мляко
- 20 милилитра бяло вино
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете от семената чушките и запазете дръжките им. Пригответе смес за пълнене като запържите лука, нарязан ситно, заедно с моркова. Прибавете каймата, солта, черния пипер, червения пипер и кимиона. Разбъркайте и като се запържи, добавете ситно нарязан домат, магданоз, девесил и чубрица. Накиснете ориза за час във вода, отцедете през гевгир и прибавете към сместа. Налейте 20 милилитра бяло вино, разбъркайте и оставете да изстине. С получената плънка напълнете чушките и ги запушете с дръжките им. Подредете в тавичка, залейте ги с 300 милилитра вода и запечете за 40 мин във фурна, загрята на 200 градуса. След готовност отцедете водата, останала от печенето, към нея прибавете киселото и прясното мляко. Разбъркайте. Запържете брашното и разредете с млечния сос. Изсипете сместа върху чушките и върнете във фурната за 15 минути. Поднесете чушките топли, гарнирани с бешамел и нарязан ситно магданоз или друга зелена подправка. Добър апетит!