Необходими продукти:
- 2-3 стръка пресен лук
- 2 обелени моркова
- 3 броя тиквички, обелени
- 500 грама кайма смес
- Сол, черен пипер, кимион на вкус
- 1 връзка пресен копър
- 2 чаени лъжици пушен червен пипер
- 2 стръка пресен джоджен
- 1 обелен и нарязан домат
- 1 зелена чушка
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши зеленчуков бульон
- 3 яйца + 400 грама кисело мляко за заливка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете олио и запържете лука. Добавете каймата и около 50 мл от зеленчуковия бульон. Разбъркайте, за да я раздробите. Подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус. Сложете червения пипер и задушете за 2 минути. Добавете нарязани ситно морковите и тиквичките. Прибавете домата, нарязаните чушка, копър и джоджен. По желание прибавете пресована скилидка чесън. Разбъркайте сместа, сложете ориза и отново размесете всичко, за да се овкуси добре. Пресипете в тавичка, налейте бульона и запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като ориза попие бульона, направете заливката. Разбийте яйцата с киселото мляко и с помощта на лъжица разнесете внимателно сместа. Преместете тавата в средата на фурната и запечете на горен реотан до кафеникава коричка. Поднесете мусаката топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит!