skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
за ягодовия крем:
- 350 милилитра прясно мляко
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка масло
- 1 супена лъжица сироп от ягоди
за ваниловия крем:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1-2 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 2 нарязани на колелца банана
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 50 грама краве масло
- сол според вкуса ви
- няколко скилидки чесън, обелени
- няколко стръка пресен копър
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 корена бяла ряпа
- 2 моркова, обелени
- 50 грама свежа рукола
- 1/2 връзка пресен магданоз
- сок от един лимон
- сол според вкуса ви
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-600 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 2 супени лъжици мед
- 3 супени лъжици зехтин
- щипка сол
- 250 милилитра топла вода
Начин на приготвяне:
Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 50 милилитра прясно мляко
- 100 грама настърган кашкавал
- сол според вкуса ви
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
- 250 грама сварено пилешко месо
- 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
- зеленина по избор за украса
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
- сол, черен пипер на вкус
- олио или зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка оцет
- 1-2 супени лъжици зехтин
- 100-120 милилитра прясно мляко
- 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
- нарязани пресни риган, босилек и магданоз
- маслини за украса
- 100 грама попарен спанак
- 150 грама салам, нарязан фино
- 100 грама настърган кашкавал
- 80-100 грама настъргана шунка
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 шепа свежа рукола
- 1 шепа пресен спанак
- зехтин и сол на вкус
- 1 мандарина или портокал
- маслини за украса
- 1 глава червено цвекло
- 1 морков, обелен
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1-2 шепи свежа рукола
- 1-2 шепи бейби спанак или нарязан обикновен
- 1 стрък зелен лук
- сол и зехтин на вкус
- 30 грама сурови ядки или семена по избор
- 1 домат, нарязан на кубчета
- няколко маслини за украса
- 1 супена лъжица мед
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или есенция
- 2-3 супени лъжици сладко от смокини
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 500 грама свинско месо
- 500 грама картофи
- 1 супена лъжица краве масло
- сол, черен пипер, пресен копър
- 1 пресована скилидка чесън
- 150-200 грама нарязани печурки
- 1 морков, обелен и нарязан
- 125 милилитра прясно мляко
- 100 грама кисело мляко
- масло за запръжка
- 1-2 супени лъжици брашно
Начин на приготвяне:
В тенджера разтопете и сгорещете маслото. Обелете картофите, измийте и ги нарежете на кубчета. Сотирайте ги в мазнината за 5-10 минути и ги изсипете в йенски съд с капак. Поръсете със скълцан копър и чесън. В останалото масло запържете ситно нарязаното месо и подправете със сол, черен пипер на вкус. Добавете гъбите и морковите. Разбъркайте и преместете сместа при картофите. Загрейте още малко масло, в него запържете брашното и разредете със смес от кисело и прясно мляко. Разбъркайте до сгъстяване на соса и с него гарнирайте ястието. Сложете йенския капак, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 50 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!