- 6 броя яйца
- 70 мл прясно мляко
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 зелена чушка
- Няколко стръка пресен магданоз
- 100 грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
- 100 грама шунка, нарязана на кубчета
- 150 грама шунка, нарязана на фини резенчета
петък, 18 февруари 2022 г.
Кошнички с шунка, яйца и кашкавал
сряда, 16 февруари 2022 г.
Картофени кюфтета със сирене
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 250 грама меко сирене
- 1 голяма глава лук, настъргана
- 1 чаена лъжичка стрита чубрица
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- Няколко стръка пресен копър
- 1 ситно нарязана скилидка чесън
- Половин връзка пресен магданоз
- 4 разбити яйца
- Пакетче галета, фина
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сварете картофите. Още горещи ги прехвърлете в купа със студена вода. Премахнете люспите и сложете в друг дълбок съд. Към тях прибавете сиренето. Под меко сирене имам предвид тип "Дунавия". Подправете със солта, пипера, кимиона, чубрицата, чесъна, копъра, магданоза и сложете настърганата глава лук. Омесете всички продукти до еднородност, месете с ръце, както месите кайма. Загрейте олио в подходяща тенджерка, пърженето ще бъде на маслена баня. В влажни ръце вземете от сместа, потопете в разбитите яйца, след това в галетата и дооформете кюфте. Направете всички по този начин. Изпържете до кафява коричка и от двете страни. Стават бързо и не се разпадат. От сместа излизат около 10-на средни по големина кюфтета. Поднесете с чеснов сос. Добър апетит!
неделя, 6 февруари 2022 г.
Нисковъглехидратно хлебче със семена
Необходими продукти:
- 4 големи яйца
- 150 грама бадемово брашно
- 150 грама сусамово брашно
- 30 грама кедрови ядки
- 20 грама маково семе
- 20 грама сусам
- 30 грама сурови тиквени семки
- 150 грама йогурт или заквасена сметана с висок процент масленост
- 1 чаена лъжичка каменна сол
- 1 чаена лъжичка сушен риган
- 10 грама бакпулвер
- 2-3 чаени лъжички зехтин
Начин на приготвяне:
Добър апетит!
вторник, 1 февруари 2022 г.
Хрупкава пица с гъби, кисели краставички и пушено свинско филе
Необходими продукти:
За тестото:
- 300 грама брашно
- 125 мл топла вода
- 7 грама суха мая
- 10 грама кафява захар
- 10 грама сол
- 1 чаена лъжичка балсамов оцет
- 2 супепи лъжици зехтин
- Брашно за доомесване
- 3 супени лъжици доматена паста
- 1 чаена лъжичка босилек
- 1 чаена лъжичка риган
- Сол на вкус + щипка захар
- 250 грама фино нарязано свинско филе
- 4-5 кисели краставички, нарязани на ситно
- 100 грама царевица от консерва
- 150 грама пресни печурки
- 1-2 зелени чушки, почистени и нарязани на кръгчета
- 200 грама настърган кашкавал или моцарела
- Маслини, листа спанак и моцарела за украса
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и добавете сухата мая. В топлата вода добавете зехтина, балсамовия оцет, солта и захарта. Разбъркайте и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и го оставете на топло. Ако лепне, добавете още малко брашно и доомесете. След втасването разрежете топки, според вашите предпочитания за големина. Разточете блат и го сложете върху хартия за печене. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете основата да се изпече за 3-4 минути най-долу. Извадете и намажете с доматена паста, смесена със сол, захар, риган и босилек. Гарнирайте с филето, гъбите, краставичките, царевицата, чушките. Поръсете с кашкавал. Сложете пицата в средата на фурната и допечете на 200 градуса за 10 минути. След готовност, като поизстине малко, украсете със спанака, моцарелата и маслините. Разрежете и поднесете. Добър апетит!
сряда, 26 януари 2022 г.
понеделник, 24 януари 2022 г.
Зелена салата с рулца от раци, чери домати и крутони
Необходими продукти:
- 1 голяма маруля
- 1 връзка пресен лук
- Сол, зехтин и сок от лимон на вкус
- Няколко чери доматчета
- 3-4 броя малки кисели краставички
- 3 броя рулца от раци (сурими)
- Шепа маслини
- 2 филийки черен хляб
- Зехтин, сол и риган на вкус
- Пармезан, нарязан, около 20-30 грама
Начин на приготвяне:
Палачинки с газирана вода
Необходими продукти за 8 палачинки:
- 4 яйца
- 400 грама кисело мляко
- 200 мл газирана вода
- 1 и 1/2 чаени чаши брашно
- 10 грама бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 щипка кафява захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и сложете ванилията. Разбийте яйцата и към тях прибавете газираната вода. Изсипете киселото мляко в купичка и го смесете с бакпулвера, солта и захарта. Комбинирайте всички съставки, разбъркайте добре до получаването на еднородност. Сместа трябва да е гъста като боза. Загрейте тиган, намаслете съвсем леко. С черпак загребете от тестото, изсипете и с въртеливи движения оформете палачинка. Направете всички по този начин, изпечете до кафяв загар и от двете страни. Готовите палачинки наредете една върху друга в чиния и покрийте с капак (за микровълнова). Гарнирайте със сладко по избор, течен шоколад или плод по избор. Аз използвах нутела и нарязани банани. Добър апетит!
понеделник, 17 януари 2022 г.
Гъбки с моркови и карамелизиран лук
Необходими продукти:
- 300 грама печурки или друг вид гъби
- 2 глави лук и 2-3 скилидки чесън
- Сол, черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица масло
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 1/3 чаена чаша бяло вино
- 2 обелени моркова
- 2-3 стръка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото на силен огън и прибавете нарязан на фини полумесеци лук. Прибавете захарта и разбъркайте. След като си промени цвета и хване кафяв загар, нарежете морковите на кръгчета и заедно с гъбите - може и цели, ако са ситни, ги прибавете към лука. Овкусете с цели скилидки чесън, сол, черен пипер на вкус. Разбъркайте отново и налейте виното. Задушете сместа за 10-15 минути, намалете мощността на котлона на средна. Непосредствено преди да свалите ястието от огъня, добавете съвсем малко масло - 1 чаена лъжичка и разбъркайте. Поръсете ястието с прясната мащерка. Добър апетит!
неделя, 19 декември 2021 г.
Салата Коледна елхичка
Необходими продукти:
- 500 грама руска салата
- 2 връзки пресен розмарин
- 1 връзка пресен копър
- Настърган парземан
- Парченце твърд кашкавал
Начин на приготвяне:
Обичайно руската салата се приготвя от сварени картофи, моркови, грах, яйца - настъргани, нарязани ситно кисели краставички, шунка, подправки и майонеза. Някои слагат и царевица, други не, но както и да изберете да я приготвите, ще се получи празнично аранжирана салата. От нея оформете конус в средата на плато. Начупете клонките розмарин и украсете от върха му към широката част. Между тях сложете стръкчета копър и завършете елхичката. По желание украсете с други продукти като царевица, грахчета, морковчета, нанизани на конец като гирлянд. От парченцето кашкавал изрежете звезда и я забодете на клонка от розмарина - на върха на елхата. Поръсете с настърган ситно пармезан и украсете платото отстрани с мезета по избор. Весели празници и много добро настроение ви желаем! Добър апетит!
сряда, 24 ноември 2021 г.
Боб с кюфтенца яхния
Необходими продукти:
- 300 грама зрял боб, сварен и отцеден
- 300 грама кайма, овкусена предварително
- 1 глава лук
- 1 обелен морков, нарязан на кубчета
- 1 обелен домат, настърган
- 1 зелена чушка, почистена и нарязана ситно
- 3-4 обелени скилидки чесън
- Няколко стръка пресни магданоз, керевиз и джоджен
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 чаена лъжичка чубрица
- Олио или зехтин за запръжка
- Сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте мазнина и запържете лука. От каймата оформете ситни кюфтенца и ги прибавете към него. Задушете за 5 минути и разбъркайте. Добавете нарязаните чушка, морков, домат и скълцаните пресни подправки. Подправете със сол, черен, червен пипер, чубрица и разбъркайте. Сложете целите скилидки чесън и отцедения, предварително сварен боб. Налейте около 250 милилитра вода и оставете яхнията да къкри на тих огън за 30 минути. По желание сгъстете боба с малко натурално нишесте, размито в топла вода. Поднесете яхнията топла, добър апетит! 🥂
Хрупкаво хлебче със семена
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 250 милилитра топла вода
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица и половина сол
- 3 супени лъжици зехтин
- 1/2 кубче жива мая
- Около 50 грама микс семена по избор за поръска
- 1 плик за печене във фурна
- Брашно за доомесване
Начин на приготвяне:
В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенце и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете хлебче във форма по избор и го намажете с вода. Поръсете със семената, които сте избрали и направете разрези с помощта на ножица - колкото и каквито искате. Поръсете хлебчето с брашно и от долната му страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит! 😍