Необходими продукти:
- 150 мл тъмна бира
- 100 мл топла вода
- 10 грама сол
- 10 грама кафява захар
- 2 супени лъжици зехтин
- 3 чаени чаши пресято брашно
- 7 грама суха мая
За гарниране:
- Продукти по ваш избор, аз съм използвала:
- 3 супени лъжици доматена паста
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 чаена лъжичка босилек
- 250 грама настърган кашкавал
- 2 нарязани на кръгчета пресни чушки
- 300 грама луканка, нарязана фино
- 150 грама сладка царевица
- 100 грама нарязани пресни печурки
- Няколко маслини без костилки
Начин на приготвяне:
В купа сложете пресятото брашно и към него добавете солта и сухата мая. В купичка смесете водата, бирата, захарта и зехтина. Налейте течните съставки към сухите и замесете меко тесто. Оставете го в хладилник да втасва. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го приготвих сутринта и го използвах вечерта. Поръсете плота с брашно и разрежете топки от тестото, колтото пици желаете. Разточете съвсем леко и разтеглете по плота с набрашнени ръце. Оформеният блат сложете в тавичка, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с босилек и риган. Отгоре подредете чушки, гъби, царевица, луканка и маслини. Поръсете с кашкавал. По желание кашкавалът може да се сложи първи, а всички останали продукти след него. Загрейте фурната на 200 градуса, горно и долно печене с вентилатор. Блатът се изпича първите 3-4 минути най-отдолу, а после тавичката се мести в средата и запича до готовност. Поднесете пицата със сос по избор. Добър апетит!