RSS

четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Тесто за пица с тъмна бира

 

Необходими продукти:

  • 150 мл тъмна бира
  • 100 мл топла вода
  • 10 грама сол
  • 10 грама кафява захар
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 3 чаени чаши пресято брашно
  • 7 грама суха мая 

За гарниране: 

  • Продукти по ваш избор, аз съм използвала:
  • 3 супени лъжици доматена паста 
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 250 грама настърган кашкавал 
  • 2 нарязани на кръгчета пресни чушки
  • 300 грама луканка, нарязана фино
  • 150 грама сладка царевица 
  • 100 грама нарязани пресни печурки 
  • Няколко маслини без костилки



Начин на приготвяне: 

В купа сложете пресятото брашно и към него добавете солта и сухата мая. В купичка смесете водата, бирата, захарта и зехтина. Налейте течните съставки към сухите и замесете меко тесто. Оставете го в хладилник да втасва. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го приготвих сутринта и го използвах вечерта. Поръсете плота с брашно и разрежете топки от тестото, колтото пици желаете. Разточете съвсем леко и разтеглете по плота с набрашнени ръце. Оформеният блат сложете в тавичка, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с босилек и риган. Отгоре подредете чушки, гъби, царевица, луканка и маслини. Поръсете с кашкавал. По желание кашкавалът може да се сложи първи, а всички останали продукти след него. Загрейте фурната на 200 градуса, горно и долно печене с вентилатор. Блатът се изпича първите 3-4 минути най-отдолу, а после тавичката се мести в средата и запича до готовност. Поднесете пицата със сос по избор. Добър апетит! 



вторник, 22 февруари 2022 г.

 Рецепта





петък, 18 февруари 2022 г.

Кошнички с шунка, яйца и кашкавал

 


Необходими продукти:

  • 6 броя яйца
  • 70 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 зелена чушка
  • Няколко стръка пресен магданоз
  • 100 грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
  • 100 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 150 грама шунка, нарязана на фини резенчета

Начин на приготвяне:

В купа чукнете яйцата, разбийте ги и прибавете прясното мляко. Подправете със сол, риган, магданоз. Намаслете форми за мъфини и в краищата на всяка сложете резенчета шунка. Трябва да се получи като кошничка. В средата сложете кубчета кашкавал, шунка и чушка. Залейте с яйчената смес до половината. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете до кафеникав загар. След като изстинат, украсете и поднесете. Добър апетит! 


сряда, 16 февруари 2022 г.

Картофени кюфтета със сирене

 

Необходими продукти:


  • 1 кг картофи
  • 250 грама меко сирене
  • 1 голяма глава лук, настъргана
  • 1 чаена лъжичка стрита чубрица
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • Няколко стръка пресен копър
  • 1 ситно нарязана скилидка чесън
  • Половин връзка пресен магданоз
  • 4 разбити яйца
  • Пакетче галета, фина
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:




Сварете картофите. Още горещи ги прехвърлете в купа със студена вода. Премахнете люспите и сложете в друг дълбок съд. Към тях прибавете сиренето. Под меко сирене имам предвид тип "Дунавия". Подправете със солта, пипера, кимиона, чубрицата, чесъна, копъра, магданоза и сложете настърганата глава лук. Омесете всички продукти до еднородност, месете с ръце, както месите кайма. Загрейте олио в подходяща тенджерка, пърженето ще бъде на маслена баня. В влажни ръце вземете от сместа, потопете в разбитите яйца, след това в галетата и дооформете кюфте. Направете всички по този начин. Изпържете до кафява коричка и от двете страни. Стават бързо и не се разпадат. От сместа излизат около 10-на средни по големина кюфтета. Поднесете с чеснов сос. Добър апетит! 




неделя, 6 февруари 2022 г.

Нисковъглехидратно хлебче със семена


Необходими продукти:

  • 4 големи яйца
  • 150 грама бадемово брашно
  • 150 грама сусамово брашно
  • 30 грама кедрови ядки
  • 20 грама маково семе
  • 20 грама сусам
  • 30 грама сурови тиквени семки
  • 150 грама йогурт или заквасена сметана с висок процент масленост
  • 1 чаена лъжичка каменна сол
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • 10 грама бакпулвер
  • 2-3 чаени лъжички зехтин


Начин на приготвяне:




В купа разбийте яйцата до кремообразност. Към тях прибавете зехтин. Изсипете сметаната в купичка и добавете бакпулвера. В друг съд смесете брашната, добавете кедровите ядки, маковото семе, сусама, тиквените семки, солта и ригана. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и пресипете в силиконова продълговата форма за хляб. Загрейте фурната на 180 градуса, изпечете за 10 минути първо най-долу във фурната, а след това преместете формата в средата и пуснете вентилатор. Печете още 30 минути. След готовност изчакайте да изстине, разрежете и поднесете.
Добър апетит! 



вторник, 1 февруари 2022 г.

Хрупкава пица с гъби, кисели краставички и пушено свинско филе

 

Необходими продукти:


За тестото:

  • 300 грама брашно
  • 125 мл топла вода
  • 7 грама суха мая
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама сол
  • 1 чаена лъжичка балсамов оцет
  • 2 супепи лъжици зехтин
  • Брашно за доомесване

За гарниране:



  • 3 супени лъжици доматена паста
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 1 чаена лъжичка риган
  • Сол на вкус + щипка захар
  • 250 грама фино нарязано свинско филе
  • 4-5 кисели краставички, нарязани на ситно
  • 100 грама царевица от консерва
  • 150 грама пресни печурки
  • 1-2 зелени чушки, почистени и нарязани на кръгчета
  • 200 грама настърган кашкавал или моцарела
  • Маслини, листа спанак и моцарела за украса


Начин на приготвяне:


В купа пресейте брашното и добавете сухата мая. В топлата вода добавете зехтина, балсамовия оцет, солта и захарта. Разбъркайте и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и го оставете на топло. Ако лепне, добавете още малко брашно и доомесете. След втасването разрежете топки, според вашите предпочитания за големина. Разточете блат и го сложете върху хартия за печене. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете основата да се изпече за 3-4 минути най-долу. Извадете и намажете с доматена паста, смесена със сол, захар, риган и босилек. Гарнирайте с филето, гъбите, краставичките, царевицата, чушките. Поръсете с кашкавал. Сложете пицата в средата на фурната и допечете на 200 градуса за 10 минути. След готовност, като поизстине малко, украсете със спанака, моцарелата и маслините. Разрежете и поднесете. Добър апетит!





сряда, 26 януари 2022 г.

Месеница с извара и семена




 

Натиснете тук за рецептата






понеделник, 24 януари 2022 г.

Зелена салата с рулца от раци, чери домати и крутони

 

Необходими продукти:



  • 1 голяма маруля
  • 1 връзка пресен лук
  • Сол, зехтин и сок от лимон на вкус
  • Няколко чери доматчета
  • 3-4 броя малки кисели краставички
  • 3 броя рулца от раци (сурими)
  • Шепа маслини
  • 2 филийки черен хляб
  • Зехтин, сол и риган на вкус
  • Пармезан, нарязан, около 20-30 грама


Начин на приготвяне:


Почистете, измийте и подсушете марулята + лука. Нарежете ги ситно, сложете в купа и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте. Гарнирайте с нарязани на половини кисели краставички, чери домати, рулца от раци. Добавете шепа маслини и пармезан. В тиган запечете до златисто крутони - от нарязан на кубчета хляб, добавете зехтин, сол и риган. След като изстинат ги прибавете към салатата. Охладете и поднесете. Добър апетит!





Палачинки с газирана вода

 

Необходими продукти за 8 палачинки:



  • 4 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 200 мл газирана вода
  • 1 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 10 грама бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 щипка кафява захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:


Пресейте брашното и сложете ванилията. Разбийте яйцата и към тях прибавете газираната вода. Изсипете киселото мляко в купичка и го смесете с бакпулвера, солта и захарта. Комбинирайте всички съставки, разбъркайте добре до получаването на еднородност. Сместа трябва да е гъста като боза. Загрейте тиган, намаслете съвсем леко. С черпак загребете от тестото, изсипете и с въртеливи движения оформете палачинка. Направете всички по този начин, изпечете до кафяв загар и от двете страни. Готовите палачинки наредете една върху друга в чиния и покрийте с капак (за микровълнова). Гарнирайте със сладко по избор, течен шоколад или плод по избор. Аз използвах нутела и нарязани банани. Добър апетит! 




понеделник, 17 януари 2022 г.

Гъбки с моркови и карамелизиран лук

 

Необходими продукти:

  • 300 грама печурки или друг вид гъби
  • 2 глави лук и 2-3 скилидки чесън 
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 1/3 чаена чаша бяло вино
  • 2 обелени моркова
  • 2-3 стръка прясна мащерка


Начин на приготвяне:

Загрейте маслото на силен огън и прибавете нарязан на фини полумесеци лук. Прибавете захарта и разбъркайте. След като си промени цвета и хване кафяв загар, нарежете морковите на кръгчета и заедно с гъбите - може и цели, ако са ситни, ги прибавете към лука. Овкусете с цели скилидки чесън, сол, черен пипер на вкус. Разбъркайте отново и налейте виното. Задушете сместа за 10-15 минути, намалете мощността на котлона на средна. Непосредствено преди да свалите ястието от огъня, добавете съвсем малко масло - 1 чаена лъжичка и разбъркайте. Поръсете ястието с прясната мащерка. Добър апетит! 



неделя, 19 декември 2021 г.

Салата Коледна елхичка


Необходими продукти: 

  • 500 грама руска салата 
  • 2 връзки пресен розмарин
  • 1 връзка пресен копър
  • Настърган парземан
  • Парченце твърд кашкавал


Начин на приготвяне:




Обичайно руската салата се приготвя от сварени картофи, моркови, грах, яйца - настъргани, нарязани ситно кисели краставички, шунка, подправки и майонеза. Някои слагат и царевица, други не, но както и да изберете да я приготвите, ще се получи празнично аранжирана салата. От нея оформете конус в средата на плато. Начупете клонките розмарин и украсете от върха му към широката част. Между тях сложете стръкчета копър и завършете елхичката. По желание украсете с други продукти като царевица, грахчета, морковчета, нанизани на конец като гирлянд. От парченцето кашкавал изрежете звезда и я забодете на клонка от розмарина - на върха на елхата. Поръсете с настърган ситно пармезан и украсете платото отстрани с мезета по избор. Весели празници и много добро настроение ви желаем! Добър апетит! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...