RSS

сряда, 24 юли 2013 г.

Пиле със зеле

Необходими продукти


  • 1 бр. пиле
  • 1 бр. голяма зелка
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 2-3 бр. домати (може и от буркан)
  • 500 мл вода



Начин на приготвяне

В тенджера се загрява олиото и в него се запържва зелето заедно с доматите и червения пипер. След като се оцвети и поомекне зелето, се прибавя пилето, нарязано на порции, солта и водата. Всичко се оставя да ври на слаб огън докато месото си промени цвета. Прибавят се черният пипер и дафиновите листа и се изсипва в тава. Пече се на 180 С до готовност.

понеделник, 22 юли 2013 г.

Свинско с тортелини и гъбен сос на фурна

Необходими продукти :

500г свински месо
1 глава лук
сол на вкус
черен пипер и кимион на вкус
олио за запръжка
150г тортелини с плънка по желание
1 пакетче крем супа от гъби
200г печурки


Начин на приготвяне :

Тортелините се сваряват предварително, но не изцяло..Трябва съвсем леко да набъбнат. След това се прецеждат от водата и се оставят настрана. В тиган се слага малко олио и се запържват нарязаното свинско месо, лукът - нарязан на полумесеци, овкусява се със сол, пипер и кимион на вкус. Запърженото месо се изсипва в подходяща тава, добавят се тортелините и се разбърква хубаво. След това се запържват нарязаните на филийки пресни гъби. Пакетчето крем супа се смесва с 600мл вода и се добавя към гъбите, разбърква се добре. Ястието се залива с гъбената смес и се пече в предварително загрята фурна около 25-30 минути.

Лятна тиквена манджичка с прясно мляко

Необходими продукти : 



  • 1кг тиквички
  • 2-3 домата
  • 2-3 глави лук
  • 3-4 скълцани скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър
  • 2 жълтъка
  • 700 мл прясно мляко 
  • 2 с.л кисело мляко
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100г пармезан
  • скълцан магданоз за поръсване
  • олио 


Начин на приготвяне : 


Тиквичките, доматите и лукът се нарязват на кръгчета и се подреждат като се редуват в подмазана с мазнина тава. Добавят се скълцаният чесън и копър, посолява се, добавя се черен пипер на вкус и се полива с мазнина отгоре ( 4-5 с.л олио).Запича се
за 15-20 минути в предварително загрята фурна. След това се прави сосът : прясното и киселото мляко се смесват, разбъркват се добре, прибавят се жълтъците и отново се разбърква добре. Запечените зеленчуци се заливат с тази смес и се пекат още 30-35 минути. При сервиране се поръсва с пармезан и скълцан пресен магданоз.

петък, 19 юли 2013 г.

Patatas Bravas с пилешки бутчета на фурна

Необходими продукти : 



  • 1 кг картофи
  • 2-3 скилидки чесън 
  • зехтин
  • 3 ч.л коняк
  • 1 с.л червен пипер
  • 150 гр доматен сок
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка магданоз
  • 4 пилешки бутчета
  • 60г масло


Начин на приготвяне: 

Картофите се обелват и нарязват на средно големи кубчета. За 5-6 минути се слагат във вряща подсолена вода, след което се прецеждат и запържват в тиган, заедно със скълцаните скилидки чесън, червения пипер и доматената салса. Разбърква се добре, след което се добавят конякът и подправките. Картофките се изсипват в подходяща тава, добавят се и изчистените и измити бутчета, като преди това се сложат също за 5-6 минути във врящата подсолена вода. Върху бутчетата се разпределя маслото и се запича в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.

неделя, 14 юли 2013 г.

Пирожки с моцарела

Необходими продукти : 


за тестото:



  • 1кг брашно
  • 1 ч.ч зехтин
  • кубче жива мая
  • 1 ч.л захар
  • 1 ч.л сол 
  • 200мл хладка вода
  • 50мл течна сметана


за плънката :


  • 150г настъргана моцарела


Начин на приготвяне : 


Брашното се пресява и изсипва в подходяща купа. Маята се разтваря в хладката вода, добавят се захарта и солта, разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното, добавя се сметаната и се замесва тестото. След като се омеси добре се оставя да втаса. Вече втасалото тесто се нарязва на питчици, които се разточват върху набрашнена плоскост във формата на кръг. С нож се нарязва през средата 4 пъти, така че да се получат триъгълници. В краищата им се слага от моцарелата и се навива на руло (от широката към тясната страна). Пържат се във фритюрник или в тиган в повече мазнина. Сервират се топлички с каничка айран :)


Pisto de verduras - Писто от зеленчуци

Необходими продукти : 



  • 5-6 яйца
  • 1/2 патладжан
  • 1/2 тиквичка
  • 1 глава червен лук
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 100 г сварен зелен фасул
  • 2 домата
  • 3 мариновани чушки
  • 3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100г чорисо
  • 150г гъби
  • нарязан магданоз
  • зехтин 

Начин на приготвяне : 


В тефлонов тиган се запържва нарязаното на ситно чорисо. Патладжанът, тиквичката и лукът се нарязват на кубчета. Запържват се в мазнината от чорисото, след което се прибавят нарязаните на колелца зелена и червените чушки, маринованите чушки. Разбърква се добре, прибавят се 2-3 с.л зехтин. Към зеленчуковата смес се прибавят и зеленият фасул, нарязаните гъбки и доматите, нарязани на ситни кубчета. Всичко това се разбърква добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Накрая се разбиват яйцата и се прибавят към зеленчуците. Бърка се около 2-3 минути и се сваля от огъня. Скилидките чесън се пресоват и се прибавят заедно с нарязаният на ситно магданоз. Сервира се както топло, така и студено :) 

понеделник, 8 юли 2013 г.

Арабско пълнено пиле

Необходими продукти : 


  • 1 бр пиле около 2кг
  • 1 ч.ч ориз басмати 
  • 1 морков
  • 1 глава лук 
  • 60г шунка
  • 2 кисели краставички
  • 60г стафиди 
  • 1 по-мек домат
  • 1 ч.л расел ханут
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • голяма игла и дебел конец 


Начин на приготвяне : 



Пилето се изчиства и измива добре. Поставя се в подходяща леко намазнена тава. Прави се запръжка от нарязания лук, настъргания морков, добавя се нарязаният на кубчета домат,оризът и стафидките,разбърква се, след което се прибавят и нарязаната шунка и киселите краставички. Овкусява се с подправките - сол, черен пипер и най-накрая расел ханутът. Налива се 1 чаена чаша вода и се оставя така да къкри докато се посгъсти.След като поизстине малко пилето се напълва с готовата смес и се зашива добре. По желание може да се намаже с разтопено масло, смесено с малко къри. Пече се около 40 минути на 200 градуса.

неделя, 7 юли 2013 г.

Свински руладини с плънка от кисели краставички, топено сирене и шунка

Необходими продукти : 
 


  • 1кг свински вратни пържоли
  • 2-3 кисели краставички
  • 3-4 блокчета топено сирене
  • 200г шунка
  • сол на вкус
  • 10г кимион 
  • 10г черен пипер
  • клечки за зъби





Начин на приготвяне : 


Свинското месо се начуква и овкусява със солта, черния пипер и кимиона. Върху всяка пържолка се слага плънка от нарязаните на ситно кисели краставички, малко топено сирене и нарязана на кубчета шунка. Навива се на руло и се забожда с клечки за зъби в краищата. Нареждат се в подмазана с олио тава, заливат се с 1 и 1/2 ч.ч вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Пиле с бамбук и гъби

Необходими продукти



  • 250 г пилешко филе
  • 1 стрък праз (малък)
  • 1 глава лук
  • 150 г гъби
  • 200 г бамбук от консерва
  • 2-3 с.л. соев сос
  • 50 мл бульон
  • 1 с.л. нишесте
  • растителна мазнина



Начин на приготвяне


Пилешкото запържваме в сгорещена мазнина до порозовяване. Добавяме гъбите и лука и пържим около 2-3 минути. След това слагаме бамбука и бъркаме около 1-2 минути. Наливаме соевият сос към пилешкото и отново разбъркваме. Добавяме бульона и веднага разтворено в 1 с.л. вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти, добавяме праза, след което пак разбъркваме и сваляме от котлона. Сервираме с варен ориз.

Към ястието могат да се добавят различни видове зеленчуци според вкуса.

Скариди в червен сос


Необходими продукти



  • 800 г скариди без черупки
  • 1 глава лук
  • 1 бр. домат
  • 1 връзка магданоз
  • олио
  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне


Скаридите се сваряват, докато придобият червен цвят. След това се охлаждат. Премахват се главичките и пипалцата. Черупките от скаридите се запазват, слагат се в пасатор с малко вода и се пасират до хомогенна смес. В олиото се запържват нарязания на ситно лук, след това се добавя и обеления и нарязан на ситно домат. Разбърква се добре, поръсва се с нарязания на ситно магданоз, посолява се и се добавя черен пипер. Оставя се за 5-6 минути да къкри на слаб огън. След това се добавят скаридените черупки, вече пасирани и се готви още 5-6 минути до гладък сос. Охладените скариди се поливат със соса и се сервират.

Картофени хапки с паста " Патафри"

Необходими продукти


  • 1 кг картофи
  • 100 г сирене
  • 2 глави лук
  • черен пипер, сол
  • по 2 стръка магданоз и копър



За пастата:

  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 100 мл бира



Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавят сиренето, настърганите глави лук, подправя се със солта, пипера и зелените подправки. Всичко се омесва добре. От готовата смес се оформят малки топчета, които се нареждат в подходящ съд. Оставят се за 30-40 минути в хладилник. След това се приготвя пастата за паниране, като се разбиват двете яйца, добавят се брашното, подправките и най-накрая се добавя бирата. Трябва да се получи гъста хомогенна смес. Ако се окаже, че брашното е малко, добавя се още малко до желаната консистенция. Вече стегналите картофени топчета се потапят в сместа и се изпържват в много силно сгорещена мазнина.

вторник, 2 юли 2013 г.

Панирани кашкавалчета с паста "Патафри"

Необходими продукти :

  • 200 мл светла бира
  • 3 яйца
  • 2с.л кисело мляко
  • 1ч.л сода
  • 2 и 1/2 ч.ч брашно
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 400г кашкавал
  • олио за пържене
Начин на приготвяне : 


Кашкавалът се слага във фризер поне за 20 минути, за да може да стегне. През това време : 
брашното се пресява в купа. Добавят се солта, захарта. Отделно в други купички се отделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана. Към брашняната смес се добавят жълтъците, смесени с бирата, киселото мляко и содата. Всичко това се бърка с дървена лъжица първоначално, а след това с телена бъркалка - до получаването на гладка, хомогенна смес. Към нея бавно и малко по малко се добавят разбитите на сняг белтъци, отново се бърка внимателно с дървена бъркалка.
Кашкавалът се изкарва от фризера или камерата, нарязва се на кубчета. Всяко кубче се потапя в готовата вече паста " Патафри" и се пържи в сгорещеното олио. Така с всички кубчета, докато получите една голяма перфектна порция панирани кашкавалчета.

Домашен катък

Необходими продукти :

  • 1л прясно мляко
  • 1 с.л кисело мляко
  • 4-5 капки мая за сирене
  • 1ч.л сол
Начин на приготвяне : 


Млякото се сварява и се оставя да се охлади до температура, позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката. Слага се солта и се разбърква, за да се разтвори. Добавят се киселото мляко и капките мая. Разбърква се добре и се затваря с капак, увива се в одеяло за 4-5 часа. След това се прецежда през тензух 3-4 часа, но ако се остави да се прецежда цяла нощ става по-гъст и плътен. Съхранява се на хладно място.

Бирени кюфтенца

Необходими продукти :

1 кг кайма
2 глави лук
по 10 г кимион и черен пипер
2-3 стръка магданоз
2 червени чушки, нарязани на много ситно
около 150 г кашкавал, нарязан на кубчета
2 бр. яйца
2-3 филийки сух хляб
1 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода, погасена в млякото
галета, сол на вкус

Начин на приготвяне :

Лукът се настъргва на ренде, филийките хляб се накисват във вода докато омекнат, след това се прецеждат добре и се добавят към лука. Каймата се замесва леко с тези продукти, след което се добавят чушките, магданоза, кимиона, черния пипер, сол, чукват се яйцата и се добавя киселото мляко. Каймата се омесва добре, след което се оставя да стегне за около 1 час в хладилник. От нея се правят кюфтенца, като в средата на всяко се слага по кубче кашкавал. Готовите кюфтенца се овалват хубаво в галета и се изпържват в сгорещена мазнина до златисто.

Хрупкави свински филенца с горчица

Необходими продукти :

  • 400 г свинско филе
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. прясна мащерка
  • 2 с.л. Дижонска горчица
  • 3 с.л. горчица на зърна
  • около 150 г тънки резени бекон
Начин на приготвяне : 

Всяко филе се нарязва по дължина на две, поръсва се със сол и се овкусява с черен пипер. В подходяща купа се смесват двата вида горчица, заедно с прясната мащерка. Свинските филета се добавят към тази смес и се овалват, след което внимателно се завиват в резените бекон, така че да бъдат покрити почти изцяло. Филетата се поставят в подходящ за печене съд - по средата на фурната. Ястието се пече 10 минути на 220 С, след което фурната се намалява на 180 С, като печенето продължава поне още 20-25 минути. Ястието се сервира топло, като филенцата се разрязват на половина.

Рошави топчета с шунка и яйце

Необходими продукти:


  • 400 шунка, нарязана на много ситно
  • 5 бр. твърдо сварени яйца
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • сол, черен пипер
  • майонеза
  • ситно нарязан магданоз
  • смлени и леко запечени орехи
Начин на приготвяне  : 

Смачкайте с вилица жълтъците, добавете нарязаните на много ситно белтъци, шунка, магданоз и лук. Добавете малко майонеза, колкото да се спои сместа, подправете на вкус със сол и черен пипер. Оформете топчета колкото голям орех и ги оваляйте в предварително нарязаните на дребно запечени орехи.

Мини кошнички с баварски крем

Необходими продукти :
 за кошничките:

  • 1 ч.ч пудра захар
  • 2 яйца
  • ванилия
  • 200г масло
  • брашно, колкото поеме
  • за крема:
  • 100мл сладко кондензирано мляко
  • 3 жълтъка
  • 200мл прясно мляко
  • 2 с.л захар
  • 60г масло
  • 3с.л брашно
  • 1 с.л ром или 1 есенция ром
Начин на приготвяне : 


От продуктите за кошничките се замесва тесто, не много твърдо, от което се късат малки топченца и се разстилат на тънко по стените на форми за кошнички. Изпичат се и се изваждат от формите докато са топли. Като изстинат стават твърди и се чупят при вадене. 
Кремът: Половината прясно мляко + кондензираното мляко се слагат на котлона да заврят. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, рома и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се маслото и се оставя да изстине.
Готовите кошнички се пълнят с помощта на шприц или с лъжичка ако нямате и се украсяват по избор - със смлени ядки, цяло орехче, кокосови стърготини, шоколадови пръчици - каквото поискате.

Апетитка с извара и майонеза

Необходими продукти :

  • 400г извара
  • 200г майонеза
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър
  • сол, шарена сол, самардала- по избор
  • 1 с.л зехтин

Начин на приготвяне : 

Изварата се изсипва в подходящ съд. Смесва се с подправките, копъра, скълцан на ситно и майонезата. Добавя се зехтинът и се разбърква добре до еднородна смес. Добър апетит :)

Салата айсберг с макарони и риба тон

Необходими продукти :
  • 200 г салата айсберг
  • консерва риба тон
  •  50г царевица
  • 50-60 г мариновани печурки
  • 200г макарони (форма по избор)
  •  сол на вкус
  •  зехтин и балсамико на вкус
Начин на приготвяне : 



Салатата се нарязва, овкусява се със зехтин, сол на вкус и балсамовия оцет. Към нея се добавят гъбките, царевицата и сварените предварително макарони. Разбърква се добре, най-отгоре на салатата се изсипва консервичката риба тон. Ако е растителна мазнина, към салатата може и да не се слага зехтин.

неделя, 30 юни 2013 г.

 Панирани топени сиренца

Необходими продукти

360 г топено сирене
1/3 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1 ч.ч. корнфлейкс
1 ч.ч. олио

 Начин на приготвяне

Сиренцата се поставят в съд със студена вода. Яйцата се разбиват, а корнфлейксът се натрошава, докато стане на галета. Сиренцата се панират последователно в брашното, яйцата и корнфлейкса. Пържат се от двете страни в гореща мазнина до златисто.

петък, 28 юни 2013 г.

Rizzotto - Ризото с нахут, гъби и зеленчуци

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч сварен нахут
  • 2 ч.ч дългозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 250 г пресни печурки
  • 2 моркова
  • 200 г царевица
  • шепа грах
  • 2-3 стръка копър
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в мазнина, в която се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, нахутът, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.
Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. 


Tortilla - Тортия с шунка и гъби

Необходими продукти  :


  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г шунка, нарязана на кубчета
  • 100 г мариновани печурки
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • шепа сладка царевица
  • олио и масло 


Начин на приготвяне 

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът, царевицата, шунката и гъбките. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.






сряда, 26 юни 2013 г.



Отново на италианска вълна :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...